Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εξαγγελίες για νέα ενίσχυση της στρατιωτικής της μηχανής

Μαζί με αναλύσεις για την αναζήτηση και εναλλακτικών συνεργασιών για τη «σταθερότητα στην περιοχή»

Από την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας. Επισημάνσεις για την «αξία της διμερούς συνεργασίας» βεβαιώνουν τις περίπλοκες διεργασίες σε Ασία - Ειρηνικό

Xinhua

Από την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας. Επισημάνσεις για την «αξία της διμερούς συνεργασίας» βεβαιώνουν τις περίπλοκες διεργασίες σε Ασία - Ειρηνικό
ΤΟΚΙΟ.--

«Θα δυναμώσουμε την αμυντική δύναμη της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων της στην πυραυλική άμυνα», τόνισε χτες στη Βουλή ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, αναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα αναβάθμιση της στρατιωτικής μηχανής της χώρας. Ο Ιάπωνας ηγέτης επικαλέστηκε την ανάγκη «αντιμετώπισης των απειλών της Βόρειας Κορέας», προσπαθώντας να κρύψει το γενικό φόντο μέσα στο οποίο κλιμακώνονται οι πολεμικοί εξοπλισμοί σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού. Μέσα σε αυτό είναι που τα τελευταία χρόνια η Ιαπωνία ξεκίνησε αναθεώρηση του μεταπολεμικού της Συντάγματος, για να καταργήσει εμπόδια που έθεταν μερικές διατάξεις στην «αξιοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, για να αναβαθμίσει τη συμμετοχή σε «αντιτρομοκρατικές» και διάφορες «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις ανά την υφήλιο, με ή χωρίς την «ομπρέλα» του ΟΗΕ, για να υπερασπιστεί σε τελική ανάλυση ακόμα πιο αποφασιστικά τα στρατηγικά συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου.

Αλλωστε, στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στο Τόκιο, οι δυο πλευρές συζήτησαν και για μελλοντικές αγορές σύγχρονων αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Σε σχετικές του δηλώσεις, ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο Ουίλιαμ Χάγκερτι είπε ότι βασικός στόχος των αμερικανικών πωλήσεων όπλων στην Ιαπωνία είναι η διαθέσιμη αμυντική τεχνολογία των ΗΠΑ να γίνει πιο «αποτελεσματική», να ενισχυθεί «η ικανότητα και η διαλειτουργικότητα της Ιαπωνίας», απαντώντας σε όσους επιμένουν ότι αυτό που ιεραρχούν οι ΗΠΑ είναι η μείωση του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος που έχουν και με την Ιαπωνία.

Η αλήθεια πάντως είναι πως οι διεργασίες και ανακατατάξεις στις ενδοϊμπεριαλιστικές συνεργασίες είναι πυκνές, όπως έδειξε και η περσινή απόσυρση των ΗΠΑ από τη Διειρηνική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου (ΤΡΡ), κάτι που προκάλεσε τον προβληματισμό και της Ιαπωνίας (που συμμετείχε στην ΤΡΡ και μαζί με τις άλλες 10 χώρες συνεχίζει συνομιλίες διατήρησης της συνεργασίας). Μάλιστα, ενδεικτική είναι και η αρθρογραφία σε μεγάλες αστικές ιαπωνικές εφημερίδες, που παροτρύνει σε ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, επισημαίνοντας ότι και οι δύο «αναζητούν πολυμερή εμπορικά πλαίσια παρά τις διαφορές στη στάση τους». Με τίτλο «Ιαπωνία - Κίνα πρέπει να εργαστούν στενότερα για τη βελτίωση της σταθερότητας στην Ασία», η «Ασάχι Σιμπούν» τόνιζε προ ημερών ότι οι δύο χώρες «μπορούν και πρέπει να κάνουν εποικοδομητικές προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους» και εντόπιζε «παράθυρο ευκαιρίας» για διμερή συνεννόηση, που «πρέπει να οδηγήσει σε ορατά αποτελέσματα». Ξεχωρίζει μάλιστα τη σημασία οι δύο χώρες «να εργαστούν από κοινού για την "Regional Comprehensive Economic Partnership", ένα πολυμερές περιφερειακό εμπορικό σύμφωνο που η Κίνα προωθεί ορμητικά». Την ίδια στιγμή, εκφράζεται ανησυχία για τη στάση της Κίνας σε Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, όπου έχει μεγάλες εδαφικές διαφορές με χώρες όπως και η Ιαπωνία, ωστόσο τονίζεται ότι «διεθνείς συνεργασίες ασφαλείας», όπως αυτή της Ιαπωνίας με ΗΠΑ και Νότια Κορέα, «δεν είναι αρκετές για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ασία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ