Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Διεργασίες για «λύση» κατά τη συνάντηση Μακρόν - Χαρίρι

ΡΙΑΝΤ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο Παρίσι αναμένεται να μεταβεί εντός τρέχοντος 24ώρου ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι, με στόχο τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, οποίος εντείνει (για χάρη των γαλλικών μονοπωλίων στη Μέση Ανατολή) τις δραστήριες προσπάθειες για πρωταγωνιστικό ρόλο «μεσολάβησης» στην κυβερνητική κρίση που πλήττει τον Λίβανο. Αφορμή για αυτήν την κρίση έδωσε η απόφαση του Σαάντ Χαρίρι να παραιτηθεί στις 4 Νοέμβρη, καταγγέλλοντας σχέδια δολοφονίας του από το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ», σε μια περίοδο κατά την οποία κλιμακώνεται επικίνδυνα η ευρύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, στόχος της συνάντησης Μακρόν - Χαρίρι θα είναι η εξεύρεση τρόπων για την επίλυση της κρίσης και την ενίσχυση της «σταθερότητας του Λιβάνου».

Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν πόσο διάστημα θα παραμείνει ο Χαρίρι στο Παρίσι προτού επιστρέψει στη Βηρυτό, αλλά εξέφρασαν την ελπίδα η επίσκεψή του να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν κρατούμενος της Σαουδικής Αραβίας.

Και αιχμές για σύγκρουση μονοπωλιακών συμφερόντων

Νωρίτερα χτες, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Γκιμπράν Μπασίλ, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η κρίση που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι εντάσσεται στο πλαίσιο «της απόπειρας να προκληθεί χάος στην περιοχή». Ο Μπασίλ αναφέρθηκε σε μια εκστρατεία «εκφοβισμού του Λιβάνου υπό διάφορα προσχήματα» και από «τις ίδιες δυνάμεις που υποστήριξαν τους τρομοκράτες στη Συρία» (αφήνοντας εμμέσως αιχμές σε βάρος πλούσιων χωρών του Περσικού Κόλπου). Πρόσθεσε ότι ο Λίβανος έχει «πλήρη εξουσία» να απαντήσει, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτό «δεν θα χρειαστεί». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως «η Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή για να δημιουργήσει μία ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή», ενώ δεν παρέλειψε να συνδέσει την κρίση στη χώρα του με τις συγκρούσεις συμφερόντων σε αντίπαλα μονοπώλια, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε το πρώτο μας συμβόλαιο για την έναρξη ερευνών σε κοίτασμα φυσικού αερίου με τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών. Τώρα βλέπουμε μία προσπάθεια να αναγκαστεί ο Λίβανος να αφήσει αυτό το θετικό μονοπάτι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ