Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παρατείνονται τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης

Περισσότερη ευελιξία και διευθέτηση του χρόνου εργασίας με κατάργηση του 8ωρου ζητούν εργοδότες και κόμματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χωρίς συμφωνία έληξαν χτες τα ξημερώματα οι συζητήσεις μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ (CDU), χτες - μετά από τέσσερις βδομάδες διαπραγματεύσεων - θα έπρεπε να έχει τελειώσει η φάση των διερευνητικών συνομιλιών και να έχει ξεκαθαρίσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Να θυμίσουμε ότι μέχρι αυτήν την ώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιμένουν πως θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση, επομένως αν αποτύχουν οι συνομιλίες το μόνο ενδεχόμενο είναι νέες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα γερμανικά ΜΜΕ βασικό ζήτημα διαφωνιών παραμένει η οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, η οικονομική και εξωτερική πολιτική, η πολιτική για το κλίμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» οι Πράσινοι ζητούν από το 2040 να μην εισέρχονται στην αγορά αυτοκίνητα με καύση ορυκτών καυσίμων (από το 2030 που πρότειναν αρχικά). Σχετικά με το φόρο αλληλεγγύης που όλα τα κόμματα μιλούσαν για κατάργηση, η Μέρκελ φέρεται να παρουσιάζει ένα πολύ χαμηλό ποσό, που σημαίνει πως είτε δεν πρόκειται για κατάργηση αλλά για μείωση, είτε η κατάργηση θα αφορά λίγους.

Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ περίπλοκες, διότι υπάρχουν πολύ διαφορετικά κόμματα, ανέφερε η Α. Μέρκελ την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Εξαρτάται από τη θέληση όλων. Από πλευράς της CDU υπάρχει η βούληση», φέρεται να είπε η Μέρκελ. Αλλα στελέχη της CDU έκαναν λόγο για δυνατότητα συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ το στέλεχος της CSU Aλεξάντερ Ντόμπριντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης. Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε χτες: «Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος της διαδικασίας. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να πετύχει». Η μία εκ των δύο επικεφαλής των Πρασίνων, Κατρίν Γκέρινγκ - Εκχαρντ δήλωσε: «Παραμένουμε πρόθυμοι για συνομιλίες. Οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται - με ανοιχτή ημερομηνία λήξης».

Περισσότερη ευελιξία ζητούν κόμματα, εργοδότες και οικονομολόγοι

Στο μεταξύ, θυμίζουμε τη θέση των Φιλελευθέρων πως «η νομοθεσία για τον χρόνο εργασίας δεν είναι πλέον επίκαιρη και πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη». Πρέπει να προσαρμοστεί στην οδηγία της ΕΕ για διευθέτηση του χρόνου εργασίας με μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) και κατάργηση του μέγιστου ημερήσιου χρόνου εργασίας 8 ωρών.

Αντίστοιχα, στις συστάσεις των 5 κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων (5 «σοφοί») για το 2017 - 18, που παρουσιάστηκαν την περασμένη βδομάδα στην Αγκελα Μέρκελ, σημειώνεται: «Ο πιο ευέλικτος χρόνος εργασίας είναι σημαντικός για την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εταιρειών». «Η προστασία των εργαζομένων στη Γερμανία έχει αποδειχτεί, αλλά εν μέρει δεν είναι κατάλληλη για τον ψηφιοποιημένο εργασιακό κόσμο», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής των «σοφών», Κρίστοφ Σμιντ.

Οι εργοδοτικές ενώσεις εδώ και καιρό ζητούν πιο «χαλαρή» εργατική νομοθεσία - κάτι που μπαίνει και στο διαπραγματευτικό τραπέζι των κομμάτων - και συγκεκριμένα: Ο ημερήσιος εργάσιμος χρόνος να μην περιορίζεται πλέον στις 8 ώρες, αλλά να ισχύει μόνο το ανώτατο όριο των 48 ωρών τη βδομάδα. Επίσης, το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δυο εργάσιμων βαρδιών, από 11 ώρες που είναι σήμερα (8 ώρες ανάπαυση και χρόνος που απαιτείται από και προς τη δουλειά) να μειωθεί στις 9 ώρες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ