Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Παζάρια ΗΠΑ - Σ. Αραβίας - Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων

«Ψήνουν» συμφωνία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού με αντάλλαγμα την κλιμάκωση της κόντρας με το Ιράν...

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ.--

Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων ευρύτερα στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως επιταχύνει το τελευταίο διάστημα αναδιατάξεις σε συμμαχίες και ισορροπίες δυνάμεων και με επίκεντρο το Παλαιστινιακό ζήτημα. Χτες, η αγλλόφωνη ιστοσελίδα Defenddemocracy.press, επικαλούμενη εκτενές αποκλειστικό ρεπορτάζ της λιβανέζικης εφημερίδας «Αλ Ακμπαρ» με αφορμή ένα «εσωτερικό» μνημόνιο που υπογράφει ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, αποκαλύπτει μέρος των παρασκηνιακών σκληρών παζαριών που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες Ισραηλινοί, Σαουδάραβες και Αμερικανοί αξιωματούχοι με επίκεντρο το Παλαιστινιακό και βαθύτερες επιδιώξεις που αφορούν την κόντρα των τριών δυνάμεων με το Ιράν.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι οι Σαουδάραβες απαιτούν «ισότιμες σχέσεις» Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ και σε στρατιωτικό επίπεδο, ζητώντας είτε το Ισραήλ να σταματήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, είτε να αποκτήσει ανάλογο και η Σαουδική Αραβία. Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα χρησιμοποιήσουν ισχυρά διπλωματικά και οικονομικά μέσα για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις άλλων αραβικών χωρών, στη φόρμουλα «επίλυσης» του Παλαιστινιακού που προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η οποία μεταξύ άλλων φέρεται πως επιδιώκει:

  • α) Απεμπόληση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις πατρίδες τους και απόκτηση υπηκοότητας στις χώρες όπου διαμένουν.
  • β) Να μη γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους, αλλά να τεθεί υπό ειδικό «διεθνές καθεστώς» με διοίκηση του ΟΗΕ.
  • γ) Να μην υπάρξει ρητή διαβεβαίωση για εξασφάλιση πλήρων κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μία ανεξάρτητη Παλαιστίνη.
  • δ) Μετά την «αποδοχή» της συμφωνίας για το Παλαιστινιακό να ακολουθήσει σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ - Παλαιστινίων και αραβικών χωρών για να κάνουν τις «τελευταίες» διαπραγματεύσεις και να δρομολογηθεί αποκατάσταση των σχέσεων του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ.

Τα παραπάνω σχεδιάζεται να προωθηθούν, εάν τελικώς καταστεί εφικτό, με αντάλλαγμα την «ειλικρινή στάση» των ΗΠΑ σε μία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Σ. Αραβίας και του Ισραήλ με το Ιράν. Καταστρώνουν έτσι σχέδια για:

  • Αύξηση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων με στόχο το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα.
  • Αύξηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με πρόσχημα την υποστήριξη που παρέχει «στη διεθνή τρομοκρατία».
  • Επανεξέταση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
  • Περιορισμό της πρόσβασης του Ιράν σε «περιουσιακά στοιχεία» που έχουν «παγώσει» στο εξωτερικό και αξιοποίηση της πιθανής επιδείνωσης της κατάστασης της ιρανικής οικονομίας ώστε να αυξηθούν οι πιέσεις σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος...
  • Εκτεταμένη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών (Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας, ΗΠΑ κ.ά.) για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

Το περιεχόμενο του σαουδαραβικού μνημονίου δεν διαψεύστηκε τουλάχιστον άμεσα από τη μοναρχική κυβέρνηση στο Ριάντ. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται ολοένα και πιο φανερές διάφορες πτυχές των παρασκηνιακών παζαριών που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ με επίκεντρο το Παλαιστινιακό και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας τη συμμαχία Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ