Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Απόσυρση της Τουρκίας από άσκηση του ΝΑΤΟ

Νέες δηλώσεις Ερντογάν ότι «οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους»

Ο Τούρκος ηγέτης προσέρχεται στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Μάη

Copyright 2017 The Associated

Ο Τούρκος ηγέτης προσέρχεται στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Μάη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Βάθος στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που ξετυλίγονται γύρω από τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, αναδεικνύουν και οι νέες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος χτες ανακοίνωσε πως η χώρα του αποσύρθηκε από άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία. Ο Τούρκος ηγέτης εμφάνισε την απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα μιας προσομοίωσης (μέσα από χάρτες) εχθρών με χρήση του προσώπου του Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και του δικού του ονόματος, καταλήγοντας ωστόσο σε σχόλια καθόλου τυχαία: «Δε νοείται τέτοια συμμαχία και τέτοιοι σύμμαχοι».

Αργότερα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο» και είπε ότι ζήτησε συγνώμη από την Αγκυρα για τα περιστατικά, τα οποία - συνέχισε - «ήταν αποτέλεσμα προσωπικών ενεργειών και δεν απηχούν τις απόψεις της Συμμαχίας». Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι οι νορβηγικές αρχές που θα αποφασίσουν για την τύχη των αξιωματούχων που ενεπλάκησαν, ενώ τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι αυτοί είχαν ήδη αποπεμφθεί.

Πάντως, ο Ερντογάν είχε το πρωί επικρίνει και πάλι τις ΗΠΑ ότι «δεν τηρούν τις περισσότερες από τις υποσχέσεις τους», μερικές μέρες μετά την έντονη αντίδραση της Αγκυρας για την ανοχή της Ουάσιγκτον απέναντι στη συμφωνία «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και των κουρδικών οργανώσεων - συμμάχων των ΗΠΑ PYD/YPG για τη συντεταγμένη αποχώρηση τζιχαντιστών από τη Ράκα μαζί με τον οπλισμό τους.

Στο μεταξύ, κεντρικό άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» σημείωνε χτες ότι - μετά τη σιωπή της στη συντεταγμένη αποχώρηση τζιχαντιστών από τη Ράκα - «οι ΗΠΑ ακόμα μια φορά πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των συμμάχων τους» και ότι «είναι κρίσιμο η Τουρκία να εφαρμόσει ένα εύρος μέτρων για να προστατέψει τα συμφέροντα και τους πολίτες της από το ΙΚ...». Χαρακτήριζε την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» «χρεοκοπημένη» αλλά και «απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας», καλώντας στη διαμόρφωση «ανεξάρτητης πολιτικής στην περιφέρεια» για την Τουρκία, με μέτρα μάλιστα στων οποίων το κέντρο χρειάζεται να βρεθούν Ρωσία και Ιράν, που έχουν «πιο "ηχηρή" πολιτική ενάντια στην τρομοκρατία και το ΙΚ», ενώ «οι ΗΠΑ πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν έξω από τις πολιτικές ανησυχίες της Τουρκίας για την περιοχή».

Τέλος, ενδεικτικές ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχου του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις οποίες «δυστυχώς οι ΗΠΑ έχουν αργήσει την παράδοση όπλων που χρειαζόμαστε επειγόντως για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία», συμπληρώνοντας - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι η χώρα πρέπει να στραφεί και αλλού για να προμηθευτεί ό,τι χρειάζεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη στην τουρκική βάση στο Κατάρ (2017-11-17 00:00:00.0)
Εντείνονται οι στρατιωτικές κινήσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές (2017-03-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις της «αντιτρομοκρατικής» ιμπεριαλιστικής συμμαχίας (2016-11-08 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για το ρόλο των Κούρδων... (2016-10-27 00:00:00.0)
Ενίσχυση του τουρκικού στρατού στα σύνορα (2015-07-06 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για χερσαίες δυνάμεις στην επέμβαση (2014-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ