Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Προεδρικές, βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές

Προεδρικές, βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές πραγματοποιούνται στη Χιλή την Κυριακή, με το κλίμα να χαρακτηρίζεται από μια μικρή καπιταλιστική ανάκαμψη και το ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει στο 3,3%, κάτι που βεβαίως δεν αλλάζει ριζικά την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων. Η συγκυρία των σχετικά αυξημένων τιμών του χαλκού - βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της χώρας - ευνοεί αυτήν την τάση, ωστόσο τα επίπεδα της φτώχειας βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 30% (με το 15% σε απόλυτη φτώχεια), παρότι η χώρα σε γενικούς δείκτες είναι στην 5η θέση στη «γειτονιά» της, τη Λατινική Αμερική.

Η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που εφαρμόστηκε στην δεύτερη θητεία της Προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ (ήταν Πρόεδρος και το 2006 -2010) συνέβαλε στον αστικό εκσυχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας της Χιλής, ιδιαίτερα στην εξορυκτική βιομηχανία και στα ζητήματα της Ενέργειας, προς όφελος του κεφαλαίου, και επίσης στην άμβλυνση της ιδιαίτερα εμπορευματοποιημένης εκπαίδευσης από την περίοδο του Πινοσέτ, αφού μπήκαν κάποια εισοδηματικά κριτήρια για φτωχούς φοιτητές ώστε να μπορούν να επιδοτούνται χωρίς να καταργείται η αμιγώς ιδιωτική εκπαίδευση.

Πάνω σε αυτά τα «επιτεύγματα» πατάει ο Αλεχάντρο Γκιγιέρ, υποψήφιος πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού «Νέα Πλειοψηφία» (που στηρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΚΚ Χιλής - στο όνομα της «ήττας του νεοφιλελευθερισμού» - και άλλες ρεφορμιστικές δυνάμεις, ενώ λόγω «τριβών» αποχώρησε η «Χριστιανική Δημοκρατία»). Στο νεοφιλελεύθερο μπλοκ «Πάμε Χιλή» υποψήφιος είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας και τραπεζίτης Σεμπάστιαν Πινιέρα (Πρόεδρος το 2010 - 2014), που υπόσχεται μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις και νέες συμμαχίες με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που πάντως και με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση ήταν διευρυμένες (με ΗΠΑ, ΕΕ, χώρες της Λατινικής Αμερικής, Κίνα κ.λπ.). Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας CODEM δίνει τον Πινιέρα πρώτο με 45% και δεύτερο τον Γκιγιέρ (δημοσιογράφο κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος) με 23%. Οι δυο τους είναι και οι πιο πιθανοί υποψήφιοι να περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Οι άλλοι 6 υποψήφιοι είναι η Μπεατρίς Σάντσες με το λεγόμενο «Ευρύ Μέτωπο», που ασκεί «αριστερή» αντιπολίτευση στην Μπατσελέτ, με επίσης σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα (στις δημοσκοπήσεις με περίπου 14%), ο προερχόμενος από τη νεοφιλελεύθερη Δημοκρατική Ανεξάρτητη Ενότητα του Πινιέρα και τώρα «ανεξάρτητος» Χοσέ Καστ (6%), η Καρολίνα Γκόιτς του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος (6%), ο Μάρκο Ομινάμι από το Προοδευτικό Κόμμα (5%), ο Αλεχάντρο Ναβάρο από το κόμμα «Πατρίδα» (0,5%) και ο Εντουάρντο Αρτες της Πατριωτικής Ενωσης (0,5%).

Για τις βουλευτικές εκλογές ψηφίζονται 155 βουλευτές και 50 Γερουσιαστές, και για να εξασφαλίσει το κάθε κόμμα συνέχιση του καθεστώτος συμμετοχής στις εκλογές, με βάση το νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να εκλέξει τρεις τουλάχιστον βουλευτές σε δύο περιφέρειες ή να συγκεντρώσει το 3% των ψήφων σε τουλάχιστον τρεις περιφέρειες. Πολιτικοί αναλυτές στη χώρα συμπεραίνουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε συνενώσεις κομμάτων, όπως άλλωστε συμβαίνει παραδοσιακά στη Χιλή με τους εκλογικούς συνασπισμούς.

Επίσης την Κυριακή ψηφίζονται συνολικά 278 περιφερειακοί σύμβουλοι στις 15 περιφέρειες. Το δυνητικό εκλογικό σώμα είναι στα 14,3 εκατομμύρια, ενώ θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές η αποχή είχε ξεπεράσει στο 50%, σε κάποιες περιπτώσεις και το 70%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ