Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αντιπυραυλικές ασκήσεις Κίνας - Ρωσίας

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Το υπουργείο Αμυνας της Κίνας ανακοίνωσε χτες ότι το Πεκίνο και η Μόσχα θα προχωρήσουν για δεύτερη συνεχή φορά στις ασκήσεις προσομοίωσης με τον κωδικό «Ασφάλεια εναέριου χώρου», με αντικείμενο την προετοιμασία, τη διεξαγωγή και το συντονισμό αντιπυραυλικών επιχειρήσεων και γενικότερων επιχειρήσεων αεράμυνας. Οι ασκήσεις θα γίνουν στο Πεκίνο, από τις 11 μέχρι τις 16 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με το υπουργείο, «βασικός στόχος της άσκησης είναι η προστασία των επικρατειών των δύο χωρών από τυχαία ή προκλητικά χτυπήματα βαλλιστικών και καθοδηγούμενων βλημάτων».

Η νέα ρωσο-κινεζική άσκηση διεξάγεται ενώ η στρατιωτική κινητικότητα εντείνεται σε όλη την περιφέρεια με πρόσχημα και την «αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας».

Ενδεικτική είναι η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο (Νότια Κορέα), στην οποία αντιδρούν έντονα Μόσχα και Πεκίνο, μιλώντας για απειλές για τη δική τους ασφάλεια.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε στη Σεούλ συνάντηση ανάμεσα στους ειδικούς απεσταλμένους Νότιας Κορέας και ΗΠΑ Λι Ντο-Χουν και Τζόζεφ Γιαν, με θέμα την εξεύρεση τρόπων που θα φέρουν τη Βόρεια Κορέα εντός ενός πλαισίου διεξαγωγής «ουσιαστικών συνομιλιών», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες δεν δόθηκαν.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας Τσου Μι-ε βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου σε συνάντηση με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να πιέζουν πολύ τη Νότια Κορέα για την επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (FTA). Η συμφωνία έχει υπογραφεί από το 2007.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ