Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Οξύνεται η κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για το ρόλο των Κούρδων...

...ενώ υπουργοί Αμυνας χωρών του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας κατά του ΙΚ αναγγέλλουν έναρξη επιχείρησης για ανακατάληψη της Ράκα στη Β. Συρία, παράλληλα με την επιχείρηση στη Μοσούλη του Β. Ιράκ

Δυνάμεις του ιρακινού στρατού κοντά στη Μοσούλη

Copyright 2016 The Associated

Δυνάμεις του ιρακινού στρατού κοντά στη Μοσούλη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Βαθαίνει η «ενδο-συμμαχική» κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας με αφορμή τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ και της Ράκα στη Βόρεια Συρία από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).

Ο Στίβεν Τάουνσεντ, Αμερικανός στρατηγός και διοικητής της «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, δήλωσε ξεκάθαρα χτες βράδυ πως οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» θα συμμετάσχουν στην επικείμενη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα (που θεωρείται «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου των τζιχαντιστών στη Συρία), υπογραμμίζοντας ότι είναι «η μόνη δύναμη που είναι ικανή (σ.σ. να συμμετάσχει) σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα στο προσεχές μέλλον». «Θα κινηθούμε σύντομα σε μια επιχείρηση απομόνωσης της Ράκα με τις δυνάμεις που είναι ετοιμοπόλεμες», πρόσθεσε.

Η δήλωση Τάουνσεντ ήταν η λιτή, πλην σκληρή, απάντηση στις πρότερες, χτεσινές, δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας των δυνάμεων YPG θα πρέπει να αποκλειστούν από μελλοντικές επιχειρήσεις ανακατάληψης της Ράκα, αφετέρου πως η Αγκυρα δεν θα εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις της μέσα στη Συρία παρά τον προχτεσινοβραδινό βομβαρδισμό Σύρων αντικαθεστωτικών που στηρίζονται από τα τουρκικά στρατεύματα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» σε χωριό της βόρειας συριακής επαρχίας, Χαλέπι. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο επιχειρήσεων στο Ιράκ, ο Τσαβούσογλου απείλησε «με μέτρα» αν υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης Ταλ Αφαρ.

Παρόμοιες θέσεις είχε εκφράσει νωρίτερα και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι «αποφασισμένη να εκκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν» τη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ (που ελέγχεται σήμερα από Κούρδους των δυνάμεων ΥPG), λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να εκκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν το Μανμπίτζ από την τρομοκρατική οργάνωση PYD... Είτε θα αποσυρθούν (...) και θα πάνε ανατολικά του Ευφράτη, είτε θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο... Λέμε στους Αμερικανούς φίλους μας: τίθεται ζήτημα να αγωνιστούμε ενάντια στο "Νταές" (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ); Ελάτε, ας το κάνουμε μαζί!».

Η συνεχιζόμενη κόντρα Αγκυρας - Ουάσιγκτον για το ρόλο των κουρδικών δυνάμεων ιδιαίτερα στη Β. Συρία εντείνεται, ενώ πλέον η «αντιτρομοκρατική συμμαχία» των ΗΠΑ ετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες βδομάδες επιχείρηση ανακατάληψης στη Ράκα. Αυτό φάνηκε χτες ξεκάθαρα από δηλώσεις των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, και Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής συνόδου στις Βρυξέλλες, που ανήγγειλαν έναρξη της επιχείρησης το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι η συμμαχία τους «είναι σε θέση να πραγματοποιήσει παράλληλα δύο επιχειρήσεις και στη Μοσούλη (του Β. Ιράκ) και στη Ράκα (της Β. Συρίας)».

Παρ' όλα αυτά, είχε ενδιαφέρον η τριμερής συνάντηση που είχαν χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας Γαλλίας, ΗΠΑ και Τουρκίας, με τους δύο τελευταίους να έχουν συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο τελευταίο πενθήμερο.

Εντονη δραστηριότητα, βεβαίως, δείχνει το ίδιο διάστημα και η Ρωσία με το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουσνέτσοφ», συνοδεία 8 πλοίων, να κατευθύνεται από Βόρεια Θάλασσα στη Μεσόγειο, έφτασε στην Ισπανία και έχει τελικό προορισμό τη Συρία (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 9). Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προγραμματίζει σήμερα συνάντηση στη Μόσχα με τον Ιρανό ομόλογό του, Μ. Τζ. Ζαρίφ και αύριο συνάντηση των δυο τους με τον Σύρο ομόλογό τους Ου. αλ Μοάλεμ, για τις «εξελίξεις των επιχειρήσεων στη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ