ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις εργαζομένων - αστυνομίας

Από τις συγκρούσεις των εργαζομένων με την αστυνομία

Associated Press

Από τις συγκρούσεις των εργαζομένων με την αστυνομία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Παρέλυσε για δεύτερη ημέρα μεγάλο μέρος της ινδικής πρωτεύουσας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι συνέχιζαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει όσες επιχειρήσεις «μολύνουν το περιβάλλον» στο Δελχί.

Η πολιτειακή κυβέρνηση στο Νέο Δελχί αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία για δύο ημέρες, καθώς η πολυμέτωπη σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 άνθρωποι - στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές - να τραυματιστούν τη Δευτέρα, ενώ εξοργισμένοι διαδηλωτές έκαψαν κυβερνητικά κτίρια και πολυάριθμα οχήματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ειδησεογραφικά πρακτορεία και τοπικά ΜΜΕ ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς η αστυνομία δε δίστασε να χρησιμοποιήσει σε μερικές περιπτώσεις πραγματικά πυρά για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Η απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης να κλείσουν όλα τα εργοστάσια που μολύνουν το περιβάλλον στην περιοχή της πρωτεύουσας και των προαστίων της - με περίπου 12 εκατ. κατοίκους - αμφισβητείται έντονα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που προειδοποίησε ότι δε θα επιτρέψει την εφαρμογή της. Πέραν της νομικής ασάφειας, η απόφαση έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε κατάσταση πλήρους απόγνωσης.

«Η κυβέρνηση μας κλοτσάει στο στομάχι. Ποιος ξέρει πόσα εργοστάσια θα κλείσει;» ρωτούσε ένας διαδηλωτής. Ενας άλλος επιδείκνυε τις πληγές του στους δημοσιογράφους, λέγοντας: «Εχω βγάλει το πανεπιστήμιο, αλλά η αστυνομία δεν κάνει διακρίσεις... συμπεριφέρεται σε όλους μας σαν να ήμαστε σκυλιά». Η αστυνομία πάντως αρνείται (!) ότι χρησιμοποίησε βία κατά των διαδηλωτών...

«Είμαστε μικροί άνθρωποι. Πού θα πάμε; Οι φτωχοί θα πεθάνουν», έλεγε μια εργάτρια εκδοτικής επιχείρησης. Οι διαδηλωτές λένε ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα χάσουν τις δουλειές τους - μία εκτίμηση κάνει λόγο ακόμη και για 800.000.

Ο ποταμός Γιάμουνα, λένε ακτιβιστές για το περιβάλλον, έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα και τα νερά του είναι μαύρα από τα απόβλητα των επιχειρήσεων που διατηρούν εργοστάσια στις όχθες του. Η κυβέρνηση της πολιτείας προσπαθεί από το 1997 να επιβάλει νόμους για την καταπολέμηση αυτής που χαρακτηρίζει ως «σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία».

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ο Σάροβιτς «καθησυχάζει» τη Δύση...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ-ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Ο Μίρκο Σάροβιτς, ο πιθανός νέος Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, που νίκησε το φιλοδυτικό αντίπαλό του, πρωθυπουργό Μιλοράντ Ντόντικ, προσπάθησε χτες να καθησυχάσει τη Δύση για τα σχέδιά του τόσο ως αναμενόμενος νέος Πρόεδρος των Σερβοβόσνιων όσο και ως στέλεχος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), που ίδρυσε το 1996 ο επικηρυγμένος σήμερα από το Δικαστήριο της Χάγης Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύτηκε χτες στην κροατική εφημερίδα «Slobodna Dalmacija», ο Σάροβιτς υποστήριξε πως ο σερβοβοσνιακός λαός δε θα αντιδράσει σε περίπτωση που συλληφθεί ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και βέβαια δε θα αντιδράσουμε αν συμβεί άνδρες της πολυεθνικής SFOR να συλλάβουν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς»! Εντούτοις, ο Σάροβιτς σημείωσε με νόημα τα εξής ενδιαφέροντα: Αφ' ενός υποστήριξε πως «οι οποιεσδήποτε προγραμματισμένες συλλήψεις υπόπτων για εγκλήματα πολέμου δε συμπεριλαμβάνονται στην εντολή της SFOR», αφ' ετέρου εξέφρασε την αντίδρασή του στις μυστικές μαύρες λίστες του Δικαστηρίου της Χάγης σε βάρος Σερβοβόσνιων, που θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου λέγοντας: «Τασσόμεθα κατά των οργανωμένων πράξεων στην περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας και ειδικότερα όταν αφορούν κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί μυστικά, εναντίον των οποίων έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας αρκετές φορές»...

Ο Σάροβιτς είπε ακόμη ότι το ζήτημα της συνεργασίας με το ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που έχει ζητήσει από τους Σέρβους της Βοσνίας να συλλάβουν και να εκδώσουν τους συμπατριώτες τους οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, είναι «σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού με το σερβικό Κοινοβούλιο». Τέλος, ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για τον τυχόν σημερινό ρόλο του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αρνήθηκε κάτι τέτοιο λέγοντας πως «πλέον σήμερα ο Κάρατζιτς δεν ελέγχει κανέναν από τους ηγέτες του SDS ή το ίδιο το κόμμα».

Νεότερες μετεκλογικές ανακοινώσεις από τον ΟΑΣΕ

Στο μεταξύ, χτες, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε νεότερα εκλογικά αποτελέσματα από τις εκλογές της 11ης Νοέμβρη. Σύμφωνα μ' αυτά οι Σοσιαλδημοκράτες και οι εθνικιστές μουσουλμάνοι του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) ισοψήφησαν στις γενικές εκλογές. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) εξασφαλίζει τις έδρες των Κροατο-μουσουλμάνων στο κεντρικό Κοινοβούλιο και λαμβάνει ποσοστό 27,3% έναντι 27,1% που κερδίζει το SDA. Αντίθετα, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης κερδίζει στο κροατομουσουλμανικό ήμισυ της χώρας τις εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο με ποσοστό 26,8% έναντι 26,1% που λαμβάνει το SDP. Οσον αφορά στο άλλο μισό της χώρας, τη σερβική πλευρά, οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος βρίσκονται επικεφαλής και στις τρεις ψηφοφορίες, παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιός τους για την Προεδρία, Μίρκο Σάροβιτς, δεν εξασφαλίζει με 49,8% την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος οργάνωσε τις εκλογές στη Βοσνία, ανακοίνωσε χτες ότι χρειάζεται μια νέα επαλήθευση των αποτελεσμάτων, κάτι που θα χρειαστεί τουλάχιστον 24 ώρες, πριν αρχίσει η «προτιμησιακή ψηφοφορία» για το διορισμό του προέδρου. Με βάση το σύστημα της προτιμησιακής ψηφοφορίας, το οποίο αποτρέπει τη διενέργεια και δεύτερου γύρου εκλογών, όλες οι προτιμήσεις, που έχουν καταγραφεί στα ψηφοδέλτια με φθίνουσα σειρά από τους ψηφίσαντες, λαμβάνονται υπόψη. Το γεγονός ότι ο Σάροβιτς προηγείται του σημερινού πρωθυπουργού, Μιλοράντ Ντόντικ (25,8%), ενδέχεται να του επιτρέπει να κερδίσει τελικά, ακόμα και εάν εφαρμοστεί η «προτιμησιακή ψηφοφορία».

ΙΤΑΛΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
«Θανατηφόρα» καιρικά φαινόμενα

ΡΩΜΗ - ΟΣΛΟ.-

Ο βιασμός της φύσης, απανταχού της υφηλίου, αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι έχει ολέθριες συνέπειες, κυρίως όσον αφορά στις ανθρώπινες ζωές που χάνονται και όχι μόνο...

Στη βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα στην Τοσκάνη, τέσσερις άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους την οργή της φύσης, καθώς εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών σημειώθηκε κατολίσθηση στο χωριό Βιντσιάνα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λούκα στα Απέννινα Ορη, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν σπίτια από όγκους λάσπης και χώματος. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων μιας 29χρονης γυναίκας και των δύο παιδιών της, 5 και 6 χρονών αντιστοίχως, ενώ αγνοείται η τύχη ενός ακόμη ατόμου και εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκρό.

Είναι το δεύτερο κύμα καταρρακτωδών βροχών που πλήττει τη Βόρεια και Κεντρική Ιταλία, μετά το θέρος και από το πρόσφατο που πλήττει τη χώρα από το Σαββατοκύριακο προκλήθηκαν πλημμύρες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.500 άτομα να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στη Βενετία το ύψος της βροχής έφθασε τα 124 εκατοστά και σκεπάστηκε από τα νερά ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού της κέντρου. Στην περιοχή της Λιγουρίας, όπου βρίσκονται το λιμάνι της Γένοβας και η ιταλική Ριβιέρα, από τις κατολισθήσεις αποκλείστηκαν αρκετοί δρόμοι.

Ομως πλημμύρες πλήττουν και τη Νορβηγία, που αυτή την εποχή μάλλον θα έπρεπε να έχει σκεπαστεί με χιόνι... Οι βροχές όμως που εξακολουθούν να πέφτουν είναι τόσο ισχυρές, που όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές στο Οσλο, έχουν κλείσει περίπου είκοσι δρόμοι και μια σιδηροδρομική γραμμή, ενώ το ύψος της βροχής έφθασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ στη νότια Νορβηγία (495 χιλιοστά από την 1η ως τις 20 Νοέμβρη, τη στιγμή που το προηγούμενο που είχε καταγραφεί το 1959 ήταν 359 χιλιοστά) και υπάρχει κίνδυνος για κατολισθήσεις. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι στο χωριό Κόνσμο, στα νοτιοδυτικά της χώρας, βρέχει συνεχώς επί 51 ημέρες.

ΡΩΣΙΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επίσκεψη Μπλερ στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.-

Οι σχέσεις Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας «βρίσκονται σε καλό, ποιοτικό επίπεδο», δήλωσε χτες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησης στο Κρεμλίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι οι συναντήσεις τους «έχουν τακτικό χαρακτήρα». Με τη σειρά του, ο Μπλερ εξήρε τις «άριστες σχέσεις» των δυο χωρών. Οι συζητήσεις των δυο ηγετών επικεντρώθηκαν σε ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας, και του εμπορίου, της συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Μπλερ έφτασε το βράδυ της Δευτέρας, 20 Νοέμβρη, στη Μόσχα και δείπνησε με τον Πούτιν σε ρωσικό εστιατόριο. Είναι η πέμπτη συνάντηση από τότε που ο Πούτιν είχε αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου, στις 31 Δεκέμβρη 1999.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση ο Πούτιν δήλωσε ότι τον έπεισε ο Μπλερ πως μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική δεν απειλεί τη Ρωσία, τόνισε ότι η Μόσχα δε θα προσπαθήσει να την εμποδίσει και επανέλαβε την αντίθεσή του στην τροποποίηση της συνθήκης ABM. «Οι διαδικασίες αυτές προχωρούν στην Ευρώπη ανεξάρτητα από το εάν η Ρωσία το θέλει ή όχι. Δεν είναι στις προθέσεις μας να εμποδίσουμε τις διαδικασίες αυτές ή να τις αποθαρρύνουμε», υπογράμμισε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους. Αναφερόμενος στη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ) του 1972, την τροποποίηση της οποίας έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, ο Πούτιν είπε ότι η θέση της Μόσχας παραμένει αμετάβλητη. Επισήμανε ότι «η τροποποίηση της Συνθήκης θα οδηγήσει σε σοβαρή αποσταθεροποίηση στον κόσμο». Την ανησυχία τους για τα σχέδια των ΗΠΑ να δημιουργήσει ένα σύστημα Εθνικής Πυραυλικής. Η Ρωσία έχει αντιπροτείνει περαιτέρω μειώσεις του αριθμού των πυρηνικών πυραύλων.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Κασιάνοφ. Επίκεντρο των συνομιλιών τους ήταν η ενίσχυση των διμερών εμπορικοοικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων. Διαπιστώθηκε ότι Βρετανοί επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη Ρωσία, κυρίως στη μεταποιητική βιομηχανία και στον ενεργειακό τομέα. Η Βρετανία είναι η τρίτη σε επενδύσεις στη Ρωσία χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με 1,03 δισεκατομμύρια δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ