Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις εργαζομένων - αστυνομίας

Από τις συγκρούσεις των εργαζομένων με την αστυνομία

Associated Press

Από τις συγκρούσεις των εργαζομένων με την αστυνομία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Παρέλυσε για δεύτερη ημέρα μεγάλο μέρος της ινδικής πρωτεύουσας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι συνέχιζαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει όσες επιχειρήσεις «μολύνουν το περιβάλλον» στο Δελχί.

Η πολιτειακή κυβέρνηση στο Νέο Δελχί αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία για δύο ημέρες, καθώς η πολυμέτωπη σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 άνθρωποι - στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές - να τραυματιστούν τη Δευτέρα, ενώ εξοργισμένοι διαδηλωτές έκαψαν κυβερνητικά κτίρια και πολυάριθμα οχήματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ειδησεογραφικά πρακτορεία και τοπικά ΜΜΕ ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς η αστυνομία δε δίστασε να χρησιμοποιήσει σε μερικές περιπτώσεις πραγματικά πυρά για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Η απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης να κλείσουν όλα τα εργοστάσια που μολύνουν το περιβάλλον στην περιοχή της πρωτεύουσας και των προαστίων της - με περίπου 12 εκατ. κατοίκους - αμφισβητείται έντονα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που προειδοποίησε ότι δε θα επιτρέψει την εφαρμογή της. Πέραν της νομικής ασάφειας, η απόφαση έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε κατάσταση πλήρους απόγνωσης.

«Η κυβέρνηση μας κλοτσάει στο στομάχι. Ποιος ξέρει πόσα εργοστάσια θα κλείσει;» ρωτούσε ένας διαδηλωτής. Ενας άλλος επιδείκνυε τις πληγές του στους δημοσιογράφους, λέγοντας: «Εχω βγάλει το πανεπιστήμιο, αλλά η αστυνομία δεν κάνει διακρίσεις... συμπεριφέρεται σε όλους μας σαν να ήμαστε σκυλιά». Η αστυνομία πάντως αρνείται (!) ότι χρησιμοποίησε βία κατά των διαδηλωτών...

«Είμαστε μικροί άνθρωποι. Πού θα πάμε; Οι φτωχοί θα πεθάνουν», έλεγε μια εργάτρια εκδοτικής επιχείρησης. Οι διαδηλωτές λένε ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα χάσουν τις δουλειές τους - μία εκτίμηση κάνει λόγο ακόμη και για 800.000.

Ο ποταμός Γιάμουνα, λένε ακτιβιστές για το περιβάλλον, έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα και τα νερά του είναι μαύρα από τα απόβλητα των επιχειρήσεων που διατηρούν εργοστάσια στις όχθες του. Η κυβέρνηση της πολιτείας προσπαθεί από το 1997 να επιβάλει νόμους για την καταπολέμηση αυτής που χαρακτηρίζει ως «σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ