Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΠΑΝΑΜΑΣ
Αμεση έκδοση των επίδοξων δολοφόνων!

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-

Την αποκάλυψη απόπειρας δολοφονίαςκατά τουΦιντέλ Κάστρο την έκανε ο ίδιος ο Κουβανός ηγέτης κατά τη μετάβαση του, στον Παναμά προκειμένου να παραστεί στην Ιβηρο-Αμερικανική Σύνοδο. Μάλιστα, η αποκάλυψη αυτή δεν οδήγησε μόνο στη σύλληψη των πέντε που σχεδίαζαν τη δολοφονία του, αλλά επισκίασε και τις εργασίες της Συνόδου, για όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ η σύγκρουση του Φιντέλ με τον Πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, χώρα η οποία είχε παράσχει άσυλο και προστασία στους πέντε Κουβανούς, καταγράφτηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά μέσα που κάλυπταν τη Σύνοδο.

Χτες οι αρχές της Κούβας έκαναν το επόμενο βήμα και ζήτησαν από τις αντίστοιχες του Παναμά την έκδοση του φερόμενου ως εγκεφάλου της απόπειρας δολοφονίας, Λουίς Ποσάδα Καρίγες και των άλλων τεσσάρων εμπλεκομένων Κουβανών, που κρατούνται από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Χοσέ Αντόνιο Σόσα.

Μετά το πέρας της συνόδου - που εξέτασε την απόπειρα δολοφονίας, που αποκάλυψε ο ίδιος ο Κάστρο - με μέλη του Συμβουλίου Αμύνης και Εθνικής Ασφαλείας του Παναμά, ο Σόσα δήλωσε πως η Κούβα έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να παρουσιάσει την επίσημη αίτηση έκδοσης του Καρίγες και των φερόμενων ως συνεργών του. Ο εισαγγελέας επιπλέον επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, μεταξύ τους και Σεμτέξ, στην κατοικία του Χοσέ Ουρτάδο, Παναμέζου συνεργού των τεσσάρων Κουβανών, περίπου 20 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Εκτός αυτών των στοιχείων που δόθηκαν από τον Παναμέζο εισαγγελέα, χτες η κουβανική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η αστυνομία ανακάλυψε στην κατοικία του Ουρτάδο, που είναι ο οδηγός του 73χρονου Καρίγες και ένα σχέδιο του Πανεπιστημίου του Παναμά, που επρόκειτο να επισκεφθεί το απόγευμα του Σαββάτου ο Κάστρο. Οπως τόνισε ο παρουσιαστής, « τα εκρηκτικά αυτά θα μπορούσαν να σκοτώσουν εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσα στους χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου», που θα υποδέχονταν τον Κουβανό ηγέτη. Οπως μετέδωσε η κουβανική τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας τον εντοπισμό των εκρηκτικών, πρόκειται για μία ποσότητα 20 κιλών. Από την πλευρά του ο Σόσα δεν αποκάλυψε την ακριβή ποσότητα που βρέθηκε, όμως ο τοπικός Τύπος του Παναμά την αναγάγει σε 8 κιλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ