Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ο Σάροβιτς «καθησυχάζει» τη Δύση...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ-ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Ο Μίρκο Σάροβιτς, ο πιθανός νέος Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, που νίκησε το φιλοδυτικό αντίπαλό του, πρωθυπουργό Μιλοράντ Ντόντικ, προσπάθησε χτες να καθησυχάσει τη Δύση για τα σχέδιά του τόσο ως αναμενόμενος νέος Πρόεδρος των Σερβοβόσνιων όσο και ως στέλεχος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), που ίδρυσε το 1996 ο επικηρυγμένος σήμερα από το Δικαστήριο της Χάγης Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύτηκε χτες στην κροατική εφημερίδα «Slobodna Dalmacija», ο Σάροβιτς υποστήριξε πως ο σερβοβοσνιακός λαός δε θα αντιδράσει σε περίπτωση που συλληφθεί ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και βέβαια δε θα αντιδράσουμε αν συμβεί άνδρες της πολυεθνικής SFOR να συλλάβουν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς»! Εντούτοις, ο Σάροβιτς σημείωσε με νόημα τα εξής ενδιαφέροντα: Αφ' ενός υποστήριξε πως «οι οποιεσδήποτε προγραμματισμένες συλλήψεις υπόπτων για εγκλήματα πολέμου δε συμπεριλαμβάνονται στην εντολή της SFOR», αφ' ετέρου εξέφρασε την αντίδρασή του στις μυστικές μαύρες λίστες του Δικαστηρίου της Χάγης σε βάρος Σερβοβόσνιων, που θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου λέγοντας: «Τασσόμεθα κατά των οργανωμένων πράξεων στην περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας και ειδικότερα όταν αφορούν κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί μυστικά, εναντίον των οποίων έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας αρκετές φορές»...

Ο Σάροβιτς είπε ακόμη ότι το ζήτημα της συνεργασίας με το ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που έχει ζητήσει από τους Σέρβους της Βοσνίας να συλλάβουν και να εκδώσουν τους συμπατριώτες τους οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, είναι «σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού με το σερβικό Κοινοβούλιο». Τέλος, ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για τον τυχόν σημερινό ρόλο του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αρνήθηκε κάτι τέτοιο λέγοντας πως «πλέον σήμερα ο Κάρατζιτς δεν ελέγχει κανέναν από τους ηγέτες του SDS ή το ίδιο το κόμμα».

Νεότερες μετεκλογικές ανακοινώσεις από τον ΟΑΣΕ

Στο μεταξύ, χτες, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε νεότερα εκλογικά αποτελέσματα από τις εκλογές της 11ης Νοέμβρη. Σύμφωνα μ' αυτά οι Σοσιαλδημοκράτες και οι εθνικιστές μουσουλμάνοι του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) ισοψήφησαν στις γενικές εκλογές. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) εξασφαλίζει τις έδρες των Κροατο-μουσουλμάνων στο κεντρικό Κοινοβούλιο και λαμβάνει ποσοστό 27,3% έναντι 27,1% που κερδίζει το SDA. Αντίθετα, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης κερδίζει στο κροατομουσουλμανικό ήμισυ της χώρας τις εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο με ποσοστό 26,8% έναντι 26,1% που λαμβάνει το SDP. Οσον αφορά στο άλλο μισό της χώρας, τη σερβική πλευρά, οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος βρίσκονται επικεφαλής και στις τρεις ψηφοφορίες, παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιός τους για την Προεδρία, Μίρκο Σάροβιτς, δεν εξασφαλίζει με 49,8% την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος οργάνωσε τις εκλογές στη Βοσνία, ανακοίνωσε χτες ότι χρειάζεται μια νέα επαλήθευση των αποτελεσμάτων, κάτι που θα χρειαστεί τουλάχιστον 24 ώρες, πριν αρχίσει η «προτιμησιακή ψηφοφορία» για το διορισμό του προέδρου. Με βάση το σύστημα της προτιμησιακής ψηφοφορίας, το οποίο αποτρέπει τη διενέργεια και δεύτερου γύρου εκλογών, όλες οι προτιμήσεις, που έχουν καταγραφεί στα ψηφοδέλτια με φθίνουσα σειρά από τους ψηφίσαντες, λαμβάνονται υπόψη. Το γεγονός ότι ο Σάροβιτς προηγείται του σημερινού πρωθυπουργού, Μιλοράντ Ντόντικ (25,8%), ενδέχεται να του επιτρέπει να κερδίσει τελικά, ακόμα και εάν εφαρμοστεί η «προτιμησιακή ψηφοφορία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ