ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ιαπωνικά «αμφίβια» στρατεύματα θα σταθμεύουν στην Αυστραλία μαζί με αμερικανικά

Στο πλαίσιο τακτικών ετήσιων ασκήσεων με στόχο τη «συλλογική αποτροπή στην περιοχή», με το βλέμμα στην Κίνα

Από τις επαφές του Οστιν στο Λάος, στο περιθώριο υπουργικής συνάντησης της ASEAN
Από τις επαφές του Οστιν στο Λάος, στο περιθώριο υπουργικής συνάντησης της ASEAN
Την ανάπτυξη «τακτικών αποστολών της ιαπωνικής αμφίβιας Ταξιαρχίας Ταχείας Ανάπτυξης στην Αυστραλία» ανακοίνωσαν οι υπουργοί Αμυνας της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, μετά από συνάντησή τους στο Ντάργουιν, όπου εξέτασαν συνολικότερα την επέκταση της τριμερούς τους «αμυντικής» συνεργασίας.

Ο Αυστραλός οικοδεσπότης, Τσαρλς Μαρλς, ανέφερε ότι «η τριμερής συνεργασία μεταξύ της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ βασίζεται στις κοινές μας αξίες, στη βαθιά εμπιστοσύνη και στην αδιάσπαστη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού».

Και πρόσθεσε - αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Πεκίνο - ότι «η διαρκής εταιρική μας σχέση είναι ζωτικής σημασίας για τη συλλογική αποτροπή στην περιοχή μας».

Χαρακτήρισε δε την εξέλιξη «μια πραγματικά τεράστια ευκαιρία για τις τρεις αμυντικές δυνάμεις να λειτουργήσουν σε ένα αμφίβιο πλαίσιο».

Η ανάπτυξη των ιαπωνικών στρατευμάτων θα γίνει στο πλευρό των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που κάθε χρόνο αναπτύσσονται στη βόρεια Αυστραλία μεταξύ Απρίλη και Οκτώβρη, ως μέρος της Δύναμης «Marine Rotational Force Darwin» (MRF-D), στο πλαίσιο 25ετούς συμφωνίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία το 2011.

Η αρχή θα γίνει το 2025, μέσα από την άσκηση «Talisman Sabre 2025», τα σενάρια της οποίας, μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές διευκρινίσεις στρατιωτικών, θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, δήλωσε «πραγματικά περήφανος για τα πράγματα που έχει επιτύχει η κυβέρνηση (σ.σ. του Μπάιντεν) τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσον αφορά το τι έχουμε κάνει σε αυτήν την περιοχή για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες και να συνεργαστούμε με χώρες που μοιράζονται το όραμα ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού».

Και ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Γκεν Νακατάνι, πρόσθεσε ότι συνεχίζονται «διαβουλεύσεις» και για πιο τακτική «περιστροφή» ιαπωνικών αεροσκαφών «F-35» στην Αυστραλία.

Για «επικίνδυνη στροφή της Ιαπωνίας» κάνει λόγο το Πεκίνο

Από κινεζικής πλευράς, η αγγλόφωνη κυβερνητική εφημερίδα «Global Times» σχολίασε ότι η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Αυστραλίας σε αυτήν την κατεύθυνση «σηματοδοτεί μια επικίνδυνη στροφή της Ιαπωνίας προς περαιτέρω στρατιωτικοποίηση», παρατηρώντας μάλιστα ότι το Ντάργουιν βομβαρδίστηκε από τις ιαπωνικές Ενοπλες Δυνάμεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και χαρακτηρίστηκε «Περλ Χάρμπορ της Αυστραλίας».

Η εφημερίδα παρέθεσε εκτιμήσεις Κινέζων αναλυτών, π.χ. του Τσεν Χονγκ, διευθυντή του Κέντρου Αυστραλιανών Σπουδών του Τακτικού Πανεπιστημίου Ανατολικής Κίνας, ότι «η "συνεργασία" που προωθούν Ιαπωνία και Αυστραλία, με την υποκίνηση των ΗΠΑ, αναμφίβολα απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των περιφερειακών χωρών και των λαών τους».

Σημειωτέον, η περιοδεία Οστιν στην περιοχή περιλάμβανε επίσημες επαφές και σε Φιλιππίνες, Λάος, Φίτζι για την προώθηση «στόχων ασφαλείας» και τη συμμετοχή σε περιφερειακές συναντήσεις, μεταξύ τους με ομολόγους του από την Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις νήσους Φίτζι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου στη χώρα, με ζητούμενο την εμβάθυνση της «διμερούς αμυντικής σχέσης», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο Οστιν θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Σιτιβένι Ραμπούκα και τον γγ του Φόρουμ των Νήσων Ειρηνικού, Μπάρον Βάκουα, όπως και ότι πιθανολογείται έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η «αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

Ενδεικτική των προσπαθειών των ΗΠΑ να επεκτείνουν συμμαχικά σχήματα και συνεργασίες που εκτιμούν ότι θα μεγαλώσουν την πίεση έναντι του Πεκίνου είναι επίσης η συνάντηση που είχε ο Οστιν στο Λάος με τους ομολόγους του από Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα και Φιλιππίνες.

Ο Οστιν τη χαρακτήρισε «ιστορική», σημειώνοντας ότι «οι χώρες μας αποδίδουν αποτελέσματα από κοινού για την υποστήριξη μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού».

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «FORD»
Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη «για την υπεράσπιση της κερδοφορίας»

Ακόμη μια αυτοκινητοβιομηχανία, η «Ford», ανακοίνωσε μαζική περικοπή θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, θα περικόψει 2.900 θέσεις εργασίας στην Κολωνία στη Γερμανία, όπου βρίσκονται οι δύο σημαντικότερες μονάδες παραγωγής της εταιρείας στην Ευρώπη με ειδίκευση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Στόχος των δραστικών μέτρων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να μειωθεί άμεσα το λεγόμενο «κόστος» εργασίας και να ενισχυθεί η θέση του ομίλου στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Οι περικοπές αφορούν σχεδόν όλα τα εργοστάσια της «Ford» πανευρωπαϊκά. Αυτήν τη φορά όμως πλήττονται κυρίως οι δύο μονάδες της Κολωνίας, με 12.000 εργαζόμενους. Η «Ford» σχεδιάζει επίσης να περικόψει 800 θέσεις εργασίας στη Βρετανία και άλλες 300 σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο εργοστάσιο του Ζααρλούις, στη νοτιοδυτική Γερμανία, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη περικοπές θέσεων εργασίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του «Associated Press», ο επικεφαλής της «Ford» Γερμανίας, Μ. Βάσενμπεργκ, ανέφερε ότι θεωρεί αναπόφευκτη τη μείωση των θέσεων εργασίας:

«Ολες οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε διαδικασία μετασχηματισμού, ο οποίος αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση. Το διαπιστώνετε άλλωστε και στους ανταγωνιστές μας, αλλά και τις προμηθεύτριες εταιρείες. Ολοι δίνουν αγώνα προσαρμογής και εξετάζουν μία - μία τις συμβάσεις εργασίας. Σίγουρα τα νέα δεν είναι καλά. Αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι για να υπερασπιστούμε την κερδοφορία σε αυτές τις μονάδες».

Αντιδρώντας στις περικοπές θέσεων εργασίας, η ηγεσία του Σωματείου Εργαζομένων ανακοίνωσε ότι θα προβάλει «σθεναρή αντίσταση» στα σχέδια της διοίκησης, σπεύδοντας βέβαια να τονίσει ότι μέχρι σήμερα αντιμετώπιζε τα προβλήματα σε ...«κλίμα συναίνεσης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--- Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε προχτές το βράδυ, με έγγραφό του σε δικαστήριο, να υπάρξει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της θυγατρικής του ομίλου «Alphabet», «Google», από την εφαρμογή αναζήτησης Chrome, καθώς επίσης να απαγορευτεί στην «Google» να υπογράφει συμφωνίες με κατασκευαστές ώστε να είναι υποχρεωμένοι να ορίζουν τη δική της μηχανή αναζήτησης ως προεπιλογή στα smartphones. Το καλοκαίρι του 2023 η «Google» καταδικάστηκε για παράνομες πρακτικές με σκοπό τη δημιουργία και διατήρηση του μονοπωλίου της στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο.

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ.-- Νέα υπόθεση αστυνομικής ρατσιστικής βίας προκαλεί σάλο στις ΗΠΑ, αφότου έγινε γνωστό ότι ένας 43χρονος Αφροαμερικανός στο Λας Βέγκας σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του από αστυνομικά πυρά, ενώ πάλευε με ένοπλο άτομο που είχε εισβάλει στο σπίτι του. Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ο 26χρονος αστυνομικός αντιμετώπισε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού σαν θύτη και όχι σαν θύμα...

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Πρωθυπουργός του Μάλι διορίστηκε χτες ο Αμπντουλαέ Μαϊγκά, μετά την αποπομπή του προκατόχου του, Σογκέλ Κακαλά Μαϊγκά, λόγω της επικριτικής στάσης που τήρησε έναντι του στρατιωτικού καθεστώτος, επειδή δεν τήρησε την υπόσχεση για διεξαγωγή εκλογών εντός δύο ετών αφότου κατέλαβε την εξουσία. Ο νέος πρωθυπουργός ήταν προηγουμένως εκπρόσωπος Τύπου της στρατιωτικής κυβέρνησης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νόμος για «επανεθνικοποίηση» των σιδηροδρόμων

Εγκρίθηκε χτες από το βρετανικό κοινοβούλιο νόμος για την «επανεθνικοποίηση» του σιδηρόδρομου, χωρίς βέβαια να αναιρεί στο ελάχιστο τη λειτουργία του με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, σε βάρος των αναγκών του λαού και των εργαζομένων στον κλάδο.

Ο νόμος, που παρουσιάζεται σαν εκπλήρωση υπόσχεσης των Εργατικών, έλαβε χθες το «πράσινο φως» της Βουλής των Λόρδων, έπειτα από ψηφοφορία με την οποία απορρίφθηκε, με μικρή πλειοψηφία, τροπολογία των Συντηρητικών.

Βάσει της νομοθετικής μεταρρύθμισης, οι ιδιώτες διαχειριστές θα υπαχθούν σε κρατικό έλεγχο μετά τη λήξη των συμβολαίων τους, ή νωρίτερα σε περίπτωση κακοδιαχείρισης, και θα συγκεντρωθούν σε νέο οργανισμό, με την ονομασία «Great British Railways».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό θα επιτρέψει την αποφυγή καταβολής αποζημιώσεων στους ιδιώτες διαχειριστές τα συμβόλαια των οποίων θα λήξουν από σήμερα και μέχρι το 2027.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ανάγκασε τους Εργατικούς να φέρουν αυτόν τον νόμο ήταν οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες του κλάδου το προηγούμενο διάστημα και η λαϊκή αγανάκτηση για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων. Ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια εκμετάλλευσής τους από ιδιωτικά μονοπώλια είχε σημειωθεί περικοπή δρομολογίων και σειρά δυστυχημάτων και σοβαρών «ατυχημάτων», λόγω μη λήψης των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του You.gov στις αρχές του Σεπτεμβρίου, σε ποσοστό 77% οι Βρετανοί θεωρούν ότι τα εισιτήρια είναι υπερβολικά ακριβά και σε ποσοστό 51% διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις.

Η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, επί πρωθυπουργίας του Τζον Μέιτζορ, ενώ συνεχίστηκε και από τις κυβερνήσεις των Εργατικών.

4 στους 14 διαχειριστές στην Αγγλία έχουν επιστρέψει στον έλεγχο του κράτους τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας «κακών επιδόσεων». Η ιδέα για τους 4 αυτούς ήταν να υπαχθούν προσωρινά σε κρατικό έλεγχο, και στη συνέχεια να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα. Οι βασικοί διαχειριστές στη Σκοτία και στην Ουαλία επίσης επέστρεψαν στον δημόσιο τομέα πρόσφατα.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ορθάνοιχτα μένουν τα «παραθυράκια» των ιδιωτικοποιήσεων. Χαρακτηριστικά, το Συνδικάτο Μεταφορών RMT αποδοκίμασε έντονα την απόφαση του εκλεγμένους με τους Εργατικούς δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, και του φορέα διαχείρισης σιδηροδρόμων της βρετανικής πρωτεύουσας, «Transport for London», να τερματίσουν το 10ετές συμβόλαιο της εταιρείας «Crossrail» του Χονγκ Κονγκ για τη λονδρέζικη σιδηροδρομική γραμμή «Elizabeth» και να συνάψουν νέο συμβόλαιο με την ιαπωνική «Metro Tokyo», σε περίοδο που υποτίθεται ότι «επανεθνικοποιείται» το βρετανικό σιδηροδρομικό δίκτυο...

ΗΠΑ
Συνέχεια στις ανακοινώσεις ονομάτων για τη νέα κυβέρνηση

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ συνεχίζει την επιλογή προσώπων για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης της χώρας που θα αναλάβει τη θωράκιση των συμφερόντων του αμερικανικού κεφαλαίου.

Οπως ανακοινώθηκε, ο δικηγόρος Σον Ντάφι αναλαμβάνει υπουργός Μεταφορών, ενώ η πρώην επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Επαγγελματικής Πάλης (WWE) Κατς, Λίντα Μακμάον, από τους βασικούς χρηματοδότες της εκστρατείας του Τραμπ, επιλέχθηκε ως η επόμενη υπουργός Παιδείας.

Τη θέση του υπουργού Εμπορίου παίρνει ο Χάουαρντ Λάτνικ, συμπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας και επενδύσεων Cantor Fitzgerald.

Επιπλέον ο Τραμπ αναθέτει στον «τηλεοπτικό» γιατρό Μεμέτ Οζ, γνωστό ως «Δρ. Οζ», το δημόσιο πρόγραμμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ιατρικής Περίθαλψης (CMS).

Επίσης, διόρισε τον στενό του σύμμαχο, Μάθιου Γουίτακερ, στη θέση του επόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Μάθιου Γουίτακερ «θα ενισχύσει τις σχέσεις με τους συμμάχους στο ΝAΤΟ και θα αντιμετωπίσει δυναμικά τις απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια», σχολίασε αργότερα ο Τραμπ.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ ανακοινώθηκε πως ο Ματ Γκάετς αποσύρεται από υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με φόντο αντιδράσεις που υπήρχαν για την επιλογή του και στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Νωρίτερα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη δημοσίευση ή όχι έκθεσης που αφορά τις καταγγελίες σε βάρος του Ματ Γκάετς για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ