ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κρίση στην κυβέρνηση Σαρόν

Από τη συνεδρίαση της Κνεσέτ

Associated Press

Από τη συνεδρίαση της Κνεσέτ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πολιτική κρίση συγκλονίζει το Ισραήλ μετά την αποπομπή υπουργών και υφυπουργών των συγκυβερνώντων υπερορθοδόξων θρησκευτικών κομμάτων «Σας» και «Ενωμένος Τορά Ιουδαϊσμός». Αν και δεν αποκλειόταν μια «επανένωση» της τελευταίας στιγμής, ή η είσοδος στην κυβέρνηση συνασπισμού νέων εταίρων, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς η δημοτικότητα του Αριέλ Σαρόν είναι αυξημένη και είναι μια καλή ευκαιρία να «τελειώνει» με τον εσωκομματικό του αντίπαλο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αιτία της οργής του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι η άρνηση των βουλευτών των κομμάτων αυτών να υπερψηφίσουν το επείγον νομοσχέδιο που κατέθεσε και προβλέπει αύξηση των φόρων και μείωση των κοινωνικών παροχών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας. Τα δύο θρησκευτικά κόμματα επέμεναν ότι από τα νέα μέτρα θα πρέπει να εξαιρεθούν, ως συνήθως, οι φοιτητές των θρησκευτικών σχολών και τα μέλη τους, που δεν εργάζονται αλλά «υπηρετούν το Θεό». Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον Σαρόν και έτσι, οι 17 βουλευτές του «Σας», οι 5 του «Ενωμένου Τορά Ιουδαϊσμού», αλλά και 10 του Εργατικού Κόμματος όπως και ορισμένοι από το ίδιο το «Λικούντ», απείχαν της ψηφοφορίας και το νομοσχέδιο δεν εγκρίθηκε.

Ο Σαρόν έστειλε επιστολές αποπομπής στους 5 υπουργούς και τους 5 υφυπουργούς του «Σας» καθώς και στους 5 υφυπουργούς του «Ενωμένου Τορά Ιουδαϊσμού». Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, η αποπομπή τίθεται σε εφαρμογή μετά το πέρας 48 ωρών. Ο πρόεδρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Ζέεβ Μπόιμ, από το «Λικούντ», επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις για είσοδο στην κυβέρνηση του κεντρώου κόμματος «Σινούι», που είχε αποκλείσει την οποιαδήποτε συνεργασία με θρησκευτικά κόμματα, και του ακροδεξιού κόμματος των εποίκων «Εθνική Ενωση».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε τα σχόλια και αρκέστηκε να τονίσει ότι η «χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη στρατιωτικά και οικονομικά περίοδο». Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, επέπληξε τους βουλευτές του κόμματός του που απείχαν. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του «Σας», Ελί Γισάι, φάνηκε να επανεξετάζει τη θέση του, δηλώνοντας ότι «δεν είναι ώρα για εκλογές», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν είναι στόχος να πέσει η κυβέρνηση». Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, που έπεσε από την εξουσία μετά από την αποχώρηση του «Σας», πριν από ένα χρόνο, σχολίαζαν με ειρωνεία ότι «τα θρησκευτικά κόμματα θα προσπαθήσουν να γραπωθούν στην εξουσία, για να ασκούν επιρροή και να εξασφαλίζουν χρήματα για τα μικροκομματικά τους οφέλη».

Σε περίπτωση που δεν ενταχτεί κανένα νέο κόμμα στην κυβέρνηση και δεν υπάρξει ανάκληση των αποπομπών, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα στηρίζεται, πλέον, σε 60 έδρες αντί για 85 που διέθετε μέχρι σήμερα, και θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε κάθε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Εντούτοις, συνεργάτες του Σαρόν καθιστούσαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει «λέξη» από το νομοσχέδιο, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ σε 18%, της έμμεσης φορολογίας στα τσιγάρα και στο αλκοόλ για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, και περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να διατηρηθεί πάση θυσία η πιστωτική αξιοπιστία της χώρας, παρά την αύξηση του ελλείμματος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε 3,9% από 3%. Η οικονομική κατάσταση του Ισραήλ δυσχεραίνει μέρα με την ημέρα, καθώς ο τουρισμός και οι επενδύσεις έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, οι απολύσεις είναι χιλιάδες, και το βιοτικό επίπεδο των Ισραηλινών έχει μειωθεί δραστικά.

Η εφημερίδα «Χααρέτζ» υποστήριζε ότι για «μια φορά ο Σαρόν φέρθηκε σαν πρωθυπουργός και η δημοτικότητά του θα αυξηθεί καθώς η κοινή γνώμη ήταν, ήδη, δυσαρεστημένη από την αυξημένη επιρροή και παρέμβαση των υπερορθοδόξων θρησκευτικών κομμάτων.» Η «Γιεντότ Αχρονότ», με βάση το ίδιο σκεπτικό, εκτιμούσε ότι δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές.

ΗΠΑ
Πολεμική ρητορική κατά Κούβας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΪΑΜΙ - ΑΒΑΝΑ.--

Οι ΗΠΑ όχι μόνο θα διατηρήσουν το δολοφονικό εμπάργκο, παρά τις ψευδαισθήσεις που μπορεί να προκάλεσε η έκκληση του πρώην Προέδρου Τζίμι Κάρτερ, αλλά ολοένα και σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το νησί της Επανάστασης, αλλά και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Επισήμως πια η Κούβα είναι και στον άξονα του κακού, σύμφωνα με τη χτεσινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οπως τόνισε ο Τζορτζ Μπους, στο Μαϊάμι σε εκδήλωση της κουβανικής κοινότητας για την επέτειο της ανεξαρτησίας, είναι αποφασισμένος να αποτρέψει κάθε προσπάθεια χαλάρωσης των αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων κατά της Κούβας, μέχρις ότου η Αβάνα προχωρήσει σε οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αφού «θέλω να γνωρίζετε τι σημαίνει εμπόριο με έναν τύραννο. Σημαίνει ότι θα προσυπογράψουμε την τυραννία και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Και θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψω τα χρήματα των φορολογουμένων μας να πάνε να πλουτίσουν το καθεστώς του Κάστρο. Και είμαι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσω το "βέτο" μου».

Εν τω μεταξύ, η ρητορική κατά της Κούβας, αλλά και της ΛΔ Κορέας, συνεχίστηκε εκτός του Μπους, και από τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέμα Αμερικανικής Ηπείρου Οτο Ράιχ, που σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι και ο ίδιος κουβανικής καταγωγής και φυσικά πολέμιος του σοσιαλιστικού συστήματος, που δήλωσε ότι τα δύο αυτά κράτη είναι τα πλέον ολοκληρωτικά καθεστώτα στον κόσμο. Ο Ράιχ τόνισε πως ναι μεν οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται πλέον με την Κίνα και το Βιετνάμ, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να άρουν το οικονομικό εμπάργκο, που έχει επιβληθεί προ 40 ετών, στην Κούβα.

Οργισμένη κουβανική αντίδραση

Απάντηση στις προκλήσεις έδωσε διά μέσου τηλεοπτικής συνέντευξης ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ειδικός σε θέματα αμερικανικής πολιτικής, Ρικάρντο Αλαρκόν, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επέλεξε να κάνει αυτές τις δηλώσεις ενώπιον των Κουβανών του Μαϊάμι, ώστε να «πουλήσει προστασία» στην «τρομοκρατική μαφία» των Κουβανών αντιφρονούντων, για τον προσπορισμό των ψήφων της κουβανικής κοινότητας προς όφελος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και κυρίως του αδελφού του Τζεμπ, ο οποίος είναι υποψήφιος κυβερνήτης της πολιτείας για δεύτερη φορά. Της πολιτείας, που έκρινε τις προεδρικές εκλογές, με «όχι και τόσο καθαρό τρόπο».

Γι' αυτό, όπως τόνισε ο Αλαρκόν «πρέπει να είσαι θρασύς να πας στο Μαϊάμι και να μιλάς για ανοιχτές και καθαρές εκλογές», σαφώς αναφερόμενος στην κλοπή των ψήφων ή την αλλοίωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, που πολλοί στις ΗΠΑ, έχουν χαρακτηρίσει ως συνταγματικό πραξικόπημα.

Θα φυλάσσονται για το ... καλό τους

Πιθανότατα σήμερα αναμένονται στη χώρα μας οι δύο από τους δεκατρείς εξόριστους Παλαιστινίους, οι οποίοι, μετά τη συμφωνία που επιτεύχτηκε, θα φιλοξενηθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ένας θα παραμείνει προσωρινά στην Κύπρο.

Για τις συνθήκες διαμονής των δύο Παλαιστινίων ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος σημείωσε ότι «θα είναι πλήρως ελεύθεροι, δε θα είναι ούτε υπό κράτηση ούτε υπό περιορισμό, θα υπάρχουν μόνο τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι αν τεθεί από το Ισραήλ θέμα έκδοσης, θα αντιμετωπιστεί ενιαία από τους «15» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μείζον πολιτικό θέμα, και όχι με βάση τις νομικές διατάξεις της κάθε χώρας. Για το αν θα είναι πολιτικοί πρόσφυγες ή θα τους δοθεί άσυλο, ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε ότι «υπάρχει ειδική πολιτική απόφαση για τη φιλοξενία τους, είναι ιδιόμορφο το καθεστώς».

Παρ' όλα αυτά πάντως, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η «φιλοξενία» των 13 Παλαιστινίων θα μοιάζει περισσότερο με «κατ' οίκον περιορισμό», παρά με καθεστώς πλήρους ελευθερίας, αφού οι εξόριστοι θα «φυλάσσονται» καθ' όλη της διάρκεια του 24ώρου.

ΗΠΑ
Μετά την επιστολή, «θυμήθηκαν» τις έρευνες για τον άνθρακα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από αναγκαστικές διακοπές ενός διημέρου, οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον επιστρέφουν σήμερα στις εργασίες τους καθώς το δεύτερο τεστ, που έγινε σε επιστολή που περιείχε στοιχεία ύποπτης άσπρης σκόνης, αποδείχτηκε αρνητικό σε βακίλους άνθρακα.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, όλοι θυμήθηκαν πως παραμένουν ανεξιχνίαστες τόσους μήνες μετά, οι επιθέσεις του περασμένου φθινοπώρου στις ΗΠΑ με επιστολές βακίλων άνθρακα. Ασχέτως πάντως της δοθείσης αφορμής, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωνε χτες πως θα υποβάλλει σε εξετάσεις ανίχνευσης ψεύδους εκατοντάδες κρατικούς εργαζόμενους και επιστήμονες που απασχολήθηκαν ή εργάζονται έως σήμερα σε δύο στρατόπεδα -εργαστήρια και αποθήκες βιολογικών όπλων του στρατού και της CIA, εκ των οποίων το ένα είναι το Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ και το άλλο το Ντάγκουεϊ στη Γιούτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ