ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους

Με στόχο τον αγωνιστικό συντονισμό, ενάντια στη νέα μεταρρύθμιση που ισοπεδώνει συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Παρίσι

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Παρίσι
Σε 24ωρη πανεθνική απεργία και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας προχώρησαν χτες διάφορες συνδικαλιστικές - κλαδικές και εδαφικές - οργανώσεις στη χώρα, με τον πρωτοπόρο ρόλο των δυνάμεων που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Βασικότερο αίτημα ήταν η απόσυρση της νέας μεταρρύθμισης που ισοπεδώνει όσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν μείνει όρθια, ενώ συνολικότερος στόχος των κινητοποιήσεων ήταν και ο αγωνιστικός συντονισμός εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν.

Δεκάδες χιλιάδες απήργησαν και διαδήλωσαν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο Εμπόριο, του Εργατικού Κέντρου της Βαλ ντε Μαρν (περίχωρα Παρισιού) κ.τ.λ.

Παρά και ενάντια στην προσπάθεια των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που καλλιεργούν αυταπάτες για τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ, αλλά και στρώνουν το έδαφος για τα επόμενα επεισόδια των «κοινωνικών διαλόγων», έγινε προσπάθεια κινητοποίησης για να οργανωθεί η υπεράσπιση και διεκδίκηση δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, τα συνθήματα τόνιζαν: «Ολοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε» (όπως έγινε στη Μασσαλία), ενώ άλλα σημείωναν: «Ολοι (οι εργαζόμενοι) μαζί κόντρα στο τρομερό χτύπημα κυβέρνησης και εργοδοσίας. Μόνη λύση: η ενότητα της δράσης!».

Σημειώνουμε ότι οι νέες αντισυνταξιοδοτικές ανατροπές προωθούνται στο όνομα της «εξοικονόμησης πόρων» και της διασφάλισης πιο «ίσων παροχών». Μέσα από την εξίσωση προς τα κάτω παροχών και δικαιωμάτων που έως τώρα διαφοροποιούνταν από κλάδο σε κλάδο (για διάφορους λόγους), η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τη λεγόμενη «μη μισθολογική δαπάνη», όπως προκλητικά η εργοδοσία και οι υπηρέτες της αποκαλούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να «απελευθερώσει» πόρους από εργοδοσία και ασφαλιστικά ταμεία που θα «αξιοποιούνται» απευθείας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, να επιταχύνει την εφαρμογή αντεργατικών κατευθύνσεων που συνδιαμορφώνονται στις Βρυξέλλες, από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα μέτρα εναντίον της από συμμάχους των ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας απειλούν οι χώρες της περιοχής - σύμμαχοι των ΗΠΑ που συγκροτούν τη λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα». Οι υπουργοί Εξωτερικών των Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Χιλής, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Παναμά, Παραγουάης, Περού και ΗΠΑ συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αποφάσισαν να επιμείνουν στην εφαρμογή «οικονομικών και πολιτικών μέτρων» κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο αλλά «χωρίς τη χρήση βίας», με σκοπό υποτίθεται τη διάσωση της «συνταγματικής και δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα». Ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον αχυράνθρωπο ΗΠΑ και ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος. Αναπαράγουν επίσης τη δήθεν συνεργασία της Βενεζουέλας με «ένοπλες ομάδες εκτός νόμου», την ώρα που οι δεσμοί της αντιδραστικής κυβέρνησης Ιβάν Ντούκε της Κολομβίας με παραστρατιωτικούς και ναρκέμπορους επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Στην κατεύθυνση της αύξησης των κυρώσεων και δεσμεύσεων λογαριασμών μελών της βενεζουελάνικης κυβέρνησης κινήθηκε και το ψήφισμα που υιοθέτησαν εκπρόσωποι από χώρες της λεγόμενης Διαμερικανικής Συνθήκης Αμοιβαίας Συνδρομής (TIAR), συγκεκριμένα τις Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Παναμά, Παραγουάη, Περού, Αϊτή, Μπαχάμες, Δομινικανή Δημοκρατία, Κόστα Ρίκα, Κολομβία και ΗΠΑ. Η Κούβα δεν συμμετείχε στη συνάντηση, ενώ το Τρινιντάντ και Τομπάγκο ψήφισε αποχή.

Σε ό,τι αφορά τον «διάλογο για την ειρήνη» που έχει εγκαινιάσει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μαδούρο με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης (όχι τα μεγαλύτερα, που στηρίζουν τον Γκουαϊδό), καταλήχτηκαν 8 ομάδες εργασίας που μέσα σε 20 μέρες θα διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Αυτές θα αφορούν τα ζητήματα εκλογών και εγγυήσεων και την αναλογική εκπροσώπηση, όπου περιλαμβάνεται και η επιστροφή του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στη Βουλή της οποίας η λειτουργία έχει ακυρωθεί, το ζήτημα των κρατούμενων, την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα απέναντι στις συνεχείς απειλές από τις ΗΠΑ και τις «παράνομες ένοπλες ομάδες στα σύνορα με την Κολομβία» [θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και τους μαχητές των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού FARC-EP, που πήραν και πάλι τα όπλα ως απάντηση στη συνεχή παραβίαση της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016, και στις διώξεις και δολοφονίες άνω των 650 αγωνιστών). Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει επίσης την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της χώρας και τη δημιουργία ενός προγράμματος ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα και φάρμακα.

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που συμμετέχει στη συμμαχία κομμάτων - μεταξύ των οποίων είναι και το κυβερνητικό ΕΣΚ - τα οποία στηρίζουν την «Μπολιβαριανή Διαδικασία» που ξεκίνησε επί Τσάβες, δηλώνει ότι εξετάζει συλλογικά τα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο σε ό,τι αφορά τη θέση του κόμματος για την επιστροφή στη Βουλή, ζήτησε να μη μιλάει κανένα κόμμα στο όνομα του ΚΚΒ (σε μια σαφή κριτική προς το ΕΣΚ) και ότι το θέμα αυτό εξετάζεται επίσης συλλογικά.

Στη Μόσχα ο Μαδούρο

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας και κυβερνητική αντιπροσωπεία βρίσκονται από χτες στη Μόσχα για επίσημες συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία, με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, συναντήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται «ιστορικές και πολύ θετικές». Γίνεται λόγος για «αδελφότητα που οικοδομήσαμε» και η οποία «αποτελεί βασικό άξονα για ένα μέλλον ευημερίας».

Τα συμφέροντα της Ρωσίας, των μονοπωλιακών της ομίλων στη Βενεζουέλα, είναι σημαντικά και σε πολλούς τομείς, και ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια με τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Και αυτό μαζί με τη δράση κινεζικών μονοπωλίων σε βάρος ανταγωνιστριών δυνάμεων στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που θέλουν να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος και γι' αυτό εντείνουν την επιθετικότητά τους και στηρίζουν πραξικοπήματα.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Στον αέρα» η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας»

ΚΙΕΒΟ.--

«Στον αέρα» βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία είχε ανακοινωθεί από τα τέλη Αυγούστου, αλλά εξαιτίας των σύνθετων παζαριών δεν έχει κατορθωθεί ακόμη να οριστεί ημερομηνία.

Η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει «μέσα στις επόμενες βδομάδες», δήλωσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Η σύνοδος των τεσσάρων ηγετών σχεδιαζόταν για τον Σεπτέμβρη, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας της άρνησης της Ουκρανίας να υπογράψει στην Ομάδα Επαφής τη λεγόμενη «φόρμουλα Σταϊνμάγερ» για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς, θέτοντας όρους και εγγυήσεις. Η ρωσική κυβέρνηση έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της συνόδου να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του κειμένου που επιβεβαιώνει το ειδικό καθεστώς της Ανατολικής Ουκρανίας και τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο, εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» θα γίνει στα μέσα Οκτώβρη στο Παρίσι, υπενθυμίζοντας κι αυτός ότι προϋπόθεση για να οριστεί η σύνοδος είναι η γραπτή συμφωνία της «φόρμουλας Σταϊνμάγερ» στην Ομάδα Επαφής.

Η λεγόμενη «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ ξεκαθάρισε πως θα απαιτήσει την υπογραφή του κειμένου για την εφαρμογή της «φόρμουλας Σταϊνμάγερ» στην επόμενη Ομάδα Επαφής την 1η Οκτώβρη στο Μινσκ.

Πάντως, χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε να επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των υπαρχουσών συμφωνιών, λέγοντας ότι η «φόρμουλα Σταϊνμάγερ» καθώς και όλες οι διατάξεις των συμφωνιών του Μίνσκ θα εξεταστούν στη Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας». «Η απόφαση θα ληφθεί από τους τέσσερις ηγέτες», είπε ο Ζελένσκι, που αναμένει ότι η συνάντηση με τους Μέρκελ, Πούτιν, Μακρόν θα είναι δύσκολη και θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Ουκρανού ηγέτη.

«Θέλουμε να αφήσουμε αυτήν τη συνάντηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να τελειώσει ο πόλεμος και να επιστραφούν τα εδάφη μας. Πιστεύουμε σε αυτό, θέλουμε πολλά και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το επιτύχουμε», σημειώνεται.

ΗΠΑ
Επιπλέον 1.000 στρατιώτες μεταφέρονται στην Πολωνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Την τελική συμφωνία για τη μεταφορά επιπλέον 1.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία υπέγραψαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρζέι Ντούντα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συμφωνία - που είχε ανακοινωθεί από το καλοκαίρι - θα αυξήσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία περίπου σε 5.500. Τα στρατεύματα αυτά θα μεταφερθούν στην Πολωνία από άλλες χώρες της Ευρώπης, πιθανώς και από τη Γερμανία.

Οπως δήλωσε ο Ντ. Τραμπ από τη Νέα Υόρκη, η Πολωνία έχει δεσμευτεί να αναλάβει το κόστος για τις αναγκαίες υποδομές που απαιτούνται για τους επιπρόσθετους Αμερικανούς στρατιώτες.

Η κίνηση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης σχετίζεται με την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου συνολικά το ΝΑΤΟ αυξάνει τις βάσεις και τις στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, οι δυο ηγέτες «συζήτησαν την πιθανότητα να εμποδίσουν την υλοποίηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου "Nord Stream 2", που θα συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία διασχίζοντας τη Βαλτική Θάλασσα». Τραμπ και Ντούντα υπογράμμισαν πως ο νέος αγωγός, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2020, θέτει σε κίνδυνο την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ