ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρια σε όλα τα επίπεδα για νέα αστική κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου αστικού πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία, μετά τις εκλογές της 7ης Ιούνη, όπου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) έχασε την αυτοδυναμία και αναζητεί σύμμαχο, ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδρυτής του κόμματος έκανε παρέμβαση, καλώντας όλα τα κόμματα «να σεβαστούν το αξιώμά του και να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα».

Σε έντονο ύφος, είπε χαρακτηριστικά: «Εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν τον Πρόεδρο, δεν αναγνωρίζουν το λαό επίσης, εκείνοι που επιτίθενται στη νομιμότητα του Προέδρου, προσβάλλουν επίσης τη θέληση του λαού. Εκείνοι που δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τον Πρόεδρο, δε σέβονται και το λαό». Επίσης, πρόσθεσε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα ν' αφήσει την Τουρκία στην τύχη της και πρέπει να επανεξετάσουμε τις δυσκολίες που συνάντησε η χώρα κατά τη διάρκεια των εμπειριών του συνασπισμού της δεκαετίας του 1990. Κρίσιμες εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας απαιτούν την επίλυση του θέματος της κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν. Σε περίπτωση που τα μέρη μας αποτύχουν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους, τη λύση πρέπει να δώσει ο λαός».

Επίσης, ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας δύο αφηρημένα πρόσωπα, τον Χανς και τον Τζορτζ («φωτογραφίζοντας» προφανώς τη Γερμανία και τις ΗΠΑ), σημείωσε ότι «δεν μπορεί αυτοί να ξέρουν καλύτερα από εμάς ποιο είναι το καλύτερο για την Τουρκία». Επίσης, επικριτικός ήταν για τη στάση των Ευρωπαίων, ενώ είπε ότι «αυτοί ασταμάτητα συνωμοτούν για να υπονομεύσουν την πρόοδο της Τουρκίας». Ολα αυτά που διατυπώνονται από τον Ερντογάν, εκφράζουν και την ανησυχία της ισχυρότερης μερίδας της αστικής τάξης της χώρας, τόσο λόγω των ενδείξεων ότι και εκεί έχει αρχίσει η επιβράδυνση στην καπιταλιστική οικονομία και εκφράζονται φόβοι ότι δε θ' αργήσει η κρίση, όσο και την προσπάθεια να διατηρήσει τη θέση της σε μια περιοχή που παρατηρείται μεγάλη ρευστότητα.

Αφορμή και μόνο για τις νέες επικρίσεις από την αντιπολίτευση στον Ερντογάν ήταν ένα δείπνο - και το κόστος του - που οργάνωσε την Τετάρτη ο Ερντογάν με εκπροσώπους των λεγόμενων «παραγωγικών τάξεων», στο γνωστό παλάτι στην Αγκυρα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγορούσαν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις συνεχείς παρεμβάσεις του, παρά τον υποτιθέμενο ουδέτερο θεσμικό του ρόλο.

Οι διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων, το σίγουρο είναι ότι τα παζάρια για το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης γίνονται σε όλα τα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάλεσε σύσκεψη υπουργών, όπου έπεσε η πρόταση για αύξηση των υπουργείων από 21 σε 25, ώστε προφανώς να γίνει η μοιρασιά μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Από τη μεριά του, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) προσπαθεί να αποσυνδέσει την ανάληψη από το βουλευτή και ηγετικό στέλεχός του, Ντενίζ Μπαϊκάλ, της προεδρίας του Κοινοβουλίου ως υπηρεσιακού προέδρου (αλλά και την υποβολή της υποψηφιότητας για τη θέση αυτή) με σενάρια περί κυβερνητικής συνεργασίας με το AKΡ. Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτζάρογλου, εμφανίζεται να μη θεωρεί πιθανή τη συνεργασία με το ΑΚΡ, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Επίσης, και στο νεοεισερχόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το πολυτασικό με κυρίαρχη σοσιαλδημοκρατική γραμμή κόμμα, που εμφανίζεται ως ο «ΣΥΡΙΖΑ της Τουρκίας», υπάρχουν διεργασίες για τη στάση του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δικός του υποψήφιος επελέγη ο Μεχμέτ Φιράτ, πρώην ηγετικό στέλεχος του ΑΚP, που προσχώρησε στο κόμμα αυτό. Το ίδιο ισχύει και για το ακροδεξιό MHP, που προτείνει τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και κοινός υποψήφιος με το CHP στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ερντογάν, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πριν την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, που αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα.

ΚΥΠΡΟΣ
Οι διεργασίες για «λύση» επιταχύνονται

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα στοιχεία προστίθενται στις διεργασίες που κορυφώνονται για τη λεγόμενη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο βεβαίως των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Είναι χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις στον Τύπο του Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπροσώπου του λεγόμενου προέδρου του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί. Είπε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα, στα κεφάλαια επί των οποίων έγινε εξέταση των θέσεων και συμπληρώθηκαν όλα τα κενά» και πρόσθεσε «παρά το ότι είναι μια διαδικασία χωρίς χρονοδιάγραμμα, προχωρεί με ταχύτητα και παραγωγικά». Ο Μπουρτζιού ευχαρίστησε την ηγεσία της Τουρκίας για την ενθάρρυνση που τους δίδει στη διαδικασία των συνομιλιών αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θετική του επιρροή και τη συμβολή του στη θετική ατμόσφαιρα και μίλησε για καλό κλίμα.

Οσον αφορά τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Μπουρτζιού έδωσε έμφαση στην επιθυμία του Μουσταφά Ακιντζί για μέτρα που δεν θα καταρτίζονται χωριστά από τις πλευρές, αλλά με καλή πρόθεση, εργαζόμενοι από κοινού θα καταρτίσουν μια κοινή λίστα με μέτρα που θα μπορούν να ληφθούν άμεσα και την οποία λίστα θα στηρίξουν και οι δύο πλευρές και θα εφαρμοστεί άμεσα. Για την επιλογή των ΜΟΕ, συνέχισε, ο κ. Ακιντζί είχε θέσει τρία κριτήρια: Να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές σε ίσο και μέγιστο βαθμό, να είναι εφαρμόσιμα και να είναι πρακτικά και γρήγορα εφαρμόσιμα. Τα ΜΟΕ που αποφασίστηκαν, είπε, ήταν σε αυτήν τη βάση και με την ίδια αντίληψη θα προσπαθήσουν από κοινού να τα εφαρμόσουν.

Οσον αφορά το εδαφικό, είπε, ότι κατόπιν συνεννόησης με την ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε μια εργασία εξακρίβωσης σχετικά με την αξία περιουσιών στα κατεχόμενα χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο, ενώ για τις λεγόμενες εγγυήσεις είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μιας πολυμερούς συνόδου για το θέμα αυτό στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβρη, κάτι που δεν είναι επιθυμία μόνο του Μουσταφά Ακιντζί, συνέχισε, αλλά και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, του Ειδικού του Αντιπροσώπου και των πλευρών που προσδοκούν σε λύση του Κυπριακού.

Σημείωσε ακόμα ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αρχίζουν με την τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών στις 29 Ιούνη, που θα συζητηθούν τα ζητήματα όπου υπάρχει σύγκλιση στην εργασία των διαπραγματευτών.

Για το θέμα των Βαρωσίων, δηλαδή της περιοχής - φιλέτου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο που παραμένει ακατοίκητη μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, είπε ότι «είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορεί να ανοίξει η περιοχή από τη μια μέρα στην άλλη, πρέπει πρώτα να μπει εκεί μια ομάδα ειδικών», λέγοντας πως είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα ανεξάρτητα από τις συνομιλίες για τη λύση και να ξεκινήσει μελέτη της κατάστασης. Για αυτή την περιοχή είναι γνωστό ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικά μονοπώλια, καθώς πρόκειται για ένα παλιό τουριστικό θέρετρο με τεράστιες δυνατότητες.

Ανέφερε, επίσης, ότι σύντομα θα ανοίξουν τα οδοφράγματα στη Δερύνεια και το Απλίκι, ενώ ακόμα προχωράνε οι εργασίες για την ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πάνω από 1.000 οι νεκροί από θερμοπληξία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Μια μικρή ανάσα «δροσιάς» πήραν χτες εκατομμύρια κάτοικοι της νότιας πακιστανικής επαρχίας Σιντ από το φονικό συνδυασμό του παρατεταμένου καύσωνα των 45 βαθμών Κελσίου και της υψηλής υγρασίας που προκάλεσε ασφυξία από το περασμένο Σάββατο προκαλώντας το θάνατο σε πάνω από 1.000 Πακιστανούς.

Η πτώση της θερμοκρασίας κατά περίπου 10 βαθμούς Κελσίου, η παροδική συννεφιά και οι σχετικά δροσεροί άνεμοι που άρχισαν να πνέουν από χτες το απόγευμα προκάλεσαν προσωρινή ανακούφιση καθώς το νότιο τμήμα του Πακιστάν είχε μετατραπεί σε καμίνι. Ωστόσο, σε πολλά από τα νοσοκομεία στο Καράτσι εξακολουθούσε και χτες να επικρατεί το αδιαχώρητο, όχι μόνον στους θαλάμους νοσηλείας των ανθρώπων που προσπαθούν να συνέλθουν από τη θερμοπληξία που χτύπησε πάνω από 40.000 άτομα, αλλά και στους θαλάμους των νεκροτομείων όπου συσσωρεύονται εκατοντάδες πτώματα.

Σύμφωνα με καταμέτρηση που έγινε χτες το μεσημέρι από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, τουλάχιστον 1.079 θάνατοι έχουν καταγραφεί από το περασμένο σαββατοκύριακο στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές στο Καράτσι. Από την άλλη, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Edhi, της μεγαλύτερης φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Πακιστάν, δεν απέκλεισε οι νεκροί να ξεπερνούν ήδη τους 1.500.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Απεργία σε όλη τη Γαλλία πραγματοποίησαν χτες οι ταξιτζήδες της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πειρατεία του επαγγέλματός τους από την αμερικάνικη εταιρεία υπηρεσιών μεταφοράς μέσω κινητών τηλεφώνων UBER παρά τις κατά καιρούς καταδικαστικές αποφάσεις των γαλλικών δικαστηρίων εναντίον της. Στη διάρκεια της κινητοποίησης δεν έλειψαν οι συγκρούσεις απεργών με αστυνομικούς, το στήσιμο πύρινων οδοφραγμάτων σε κεντρικούς δρόμους του Παρισιού και ζημιές σε ΙΧ αυτοκίνητα.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η εκτέλεση 31χρονου μέλους των αλβανικών επίλεκτων αστυνομικών δυνάμεων και ο τραυματισμός δύο συναδέλφων του έγινε από ομάδα νεαρών 17 - 22 χρόνων, υποστηρικτών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) ανέφεραν χτες αλβανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα την κατάθεση στην αστυνομία του 17χρονου συλληφθέντα Τζιουλιάνο Μάλιο για τα προχτεσινά ένοπλα επεισόδια κατά της αστυνομίας στο χωριό Λαζαράτι.

ΚΑΪΡΟ.-- Ρεκόρ στις φυλακίσεις δημοσιογράφων καταγράφεται στα αρχεία των αιγυπτιακών αρχών σημείωσε χτες εκπρόσωπος της «Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων» (CPJ) κατηγορώντας τις αρχές πως τους στέλνουν στη φυλακή, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, με στόχο την καταστολή των ελευθεριών του Τύπου. Σύμφωνα με στοιχεία της CPJ στις αιγυπτιακές φυλακές έως την 1η Ιουνίου κρατούνταν 18 Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι.

ΣΕΟΥΛ.-- Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε άλλους δύο νέους θανάτους από τον κορονοϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (ΜERS) ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα σε 29.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ