Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Οι διεργασίες για «λύση» επιταχύνονται

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα στοιχεία προστίθενται στις διεργασίες που κορυφώνονται για τη λεγόμενη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο βεβαίως των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Είναι χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις στον Τύπο του Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπροσώπου του λεγόμενου προέδρου του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί. Είπε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα, στα κεφάλαια επί των οποίων έγινε εξέταση των θέσεων και συμπληρώθηκαν όλα τα κενά» και πρόσθεσε «παρά το ότι είναι μια διαδικασία χωρίς χρονοδιάγραμμα, προχωρεί με ταχύτητα και παραγωγικά». Ο Μπουρτζιού ευχαρίστησε την ηγεσία της Τουρκίας για την ενθάρρυνση που τους δίδει στη διαδικασία των συνομιλιών αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θετική του επιρροή και τη συμβολή του στη θετική ατμόσφαιρα και μίλησε για καλό κλίμα.

Οσον αφορά τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Μπουρτζιού έδωσε έμφαση στην επιθυμία του Μουσταφά Ακιντζί για μέτρα που δεν θα καταρτίζονται χωριστά από τις πλευρές, αλλά με καλή πρόθεση, εργαζόμενοι από κοινού θα καταρτίσουν μια κοινή λίστα με μέτρα που θα μπορούν να ληφθούν άμεσα και την οποία λίστα θα στηρίξουν και οι δύο πλευρές και θα εφαρμοστεί άμεσα. Για την επιλογή των ΜΟΕ, συνέχισε, ο κ. Ακιντζί είχε θέσει τρία κριτήρια: Να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές σε ίσο και μέγιστο βαθμό, να είναι εφαρμόσιμα και να είναι πρακτικά και γρήγορα εφαρμόσιμα. Τα ΜΟΕ που αποφασίστηκαν, είπε, ήταν σε αυτήν τη βάση και με την ίδια αντίληψη θα προσπαθήσουν από κοινού να τα εφαρμόσουν.

Οσον αφορά το εδαφικό, είπε, ότι κατόπιν συνεννόησης με την ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε μια εργασία εξακρίβωσης σχετικά με την αξία περιουσιών στα κατεχόμενα χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο, ενώ για τις λεγόμενες εγγυήσεις είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μιας πολυμερούς συνόδου για το θέμα αυτό στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβρη, κάτι που δεν είναι επιθυμία μόνο του Μουσταφά Ακιντζί, συνέχισε, αλλά και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, του Ειδικού του Αντιπροσώπου και των πλευρών που προσδοκούν σε λύση του Κυπριακού.

Σημείωσε ακόμα ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αρχίζουν με την τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών στις 29 Ιούνη, που θα συζητηθούν τα ζητήματα όπου υπάρχει σύγκλιση στην εργασία των διαπραγματευτών.

Για το θέμα των Βαρωσίων, δηλαδή της περιοχής - φιλέτου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο που παραμένει ακατοίκητη μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, είπε ότι «είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορεί να ανοίξει η περιοχή από τη μια μέρα στην άλλη, πρέπει πρώτα να μπει εκεί μια ομάδα ειδικών», λέγοντας πως είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα ανεξάρτητα από τις συνομιλίες για τη λύση και να ξεκινήσει μελέτη της κατάστασης. Για αυτή την περιοχή είναι γνωστό ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικά μονοπώλια, καθώς πρόκειται για ένα παλιό τουριστικό θέρετρο με τεράστιες δυνατότητες.

Ανέφερε, επίσης, ότι σύντομα θα ανοίξουν τα οδοφράγματα στη Δερύνεια και το Απλίκι, ενώ ακόμα προχωράνε οι εργασίες για την ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ