Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ορίζει ομάδες επιθεώρησης στις αυτόνομες περιοχές

ΠΕΚΙΝΟ.--

Πέντε ομάδες επιθεωρητών «για τον έλεγχο της επιβολής της περιφερειακής εθνικής αυτόνομης νομοθεσίας» ορίζει η κεντρική κινεζική κυβέρνηση, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα βρεθούν σε Σιντζιάνγκ και Θιβέτ, αλλά και Τζιλίν, Γκουινζού, Γιουνάν, Γκανσού και Κινγκάι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο «Σινχουά».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (η αντίστοιχη κινεζική Βουλή) σημειώνεται ότι «οι εθνικές περιοχές της χώρας μας βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την επίλυση οξυνόμενων συγκρούσεων - ορισμένες από τις οποίες έχουν απομείνει από ιστορικές περιόδους ενώ άλλες εμφανίστηκαν όταν οι παλιότερες αντιμετωπίστηκαν». Η επιθεώρηση επιδιώκει - σύμφωνα με την ανακοίνωση - «να αναλύσει τις συγκρούσεις και να λύσει τα προβλήματα». Το ρεπορτάζ του «Σινχουά» σημειώνει ότι θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει γίνει σε ζητήματα κατασκευής υποδομών, ειδικά στις μεταφορές, και χρήσης του νερού, στην εφαρμογή χρηματοοικονομικών πολιτικών, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην επιλογή αξιωματούχων από τις τοπικές μειονότητες, στην εκπαίδευση, στην εθνική κουλτούρα και άλλους κανονισμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αυτόνομες περιοχές της Κίνας αποτελούν πεδία έντονων αντιθέσεων (και ενδοαστικών), οι οποίες όσο επεκτείνονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στη χώρα είναι λογικό να διευρύνονται και να βαθαίνουν.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο «Ελεύθερη Ασία» (που έχει έδρα στην Ουάσιγκτον), τη Δευτέρα σημειώθηκε επίθεση ομάδας Ουιγούρων ενάντια σε αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή Κασγκάρ της Σιντζιάνγκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 18 άτομα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ