ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τον πυροβολούσαν επί 30 δευτερόλεπτα

Ανά τρία δευτερόλεπτα πυροβολούσαν τον Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες, οι αστυνομικοί με πολιτικά, που ακινητοποιημένος δέχτηκε επτά σφαίρες στο κεφάλι και μία στον ώμο. Αλλες τρεις καρφώθηκαν δίπλα του

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Καθώς φαίνεται μέχρι τα τέλη του έτους που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πόρισμα για την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες οι αποκαλύψεις θα παραμένουν καταιγιστικές.

Μία βδομάδα μετά τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του τηλεοπτικού καναλιού ITV και της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» αναφορικά με τις συνθήκες της εν ψυχρώ δολοφονίας από αστυνομικούς με πολιτικά του ντε Μενέσες - όπως ότι ποτέ δεν έτρεξε, δε φόραγε βαριά ρούχα και το κυριότερο ότι πρώτα είχε ακινητοποιηθεί στο κάθισμα από ένα αστυνομικό πριν ο άλλος αρχίσει να τον πυροβόλα, ή σύμφωνα με την εφημερίδα «Observer» ότι οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τον ντε Μενέσες δεν πίστευαν ότι αποτελούσε απειλή - η «Guardian» επιστρέφει με νέες αποκαλύψεις: Πυροβολισμούς επί 30 δευτερόλεπτα δεχόταν ο Βραζιλιάνος Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες... «Οι πυροβολισμοί έπεφταν ανά τρία δευτερόλεπτα» είπε η δημοσιογράφος Σου Τόμασον, η οποία κατέθεσε στην ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά τις συνθήκες του θανάτου του άτυχου Βραζιλιάνου.

Η δημοσιογράφος τόνισε ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν συνολικά έντεκα φορές, κάτι που επιβεβαίωσε και η Σκότλαντ Γιαρντ. Ο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες δέχτηκε επτά σφαίρες στο κεφάλι και μία στον ώμο. Αλλες τρεις καρφώθηκαν δίπλα του.

Μεταξύ άλλων, η Τόμασον κατέθεσε: «Οταν το τρένο σταμάτησε στο σταθμό άκουσα φωνές. Ανδρικές φωνές. Οι επιβάτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να δουν προς την κατεύθυνση όπου ακούγονταν οι φωνές. Θυμάμαι ότι άκουσα πυροβολισμούς από το βαγόνι που ήταν αριστερά μου. Πίστεψα ότι κάποιοι τρομοκράτες πυροβολούν εναντίον των επιβατών. Σκέφτηκα να κρυφτώ πίσω από μία θέση, αλλά τελικά έφυγα τρέχοντας. Καθώς ανέβαινα τις σκάλες θυμάμαι ότι άκουσα κι άλλους πυροβολισμούς. Νόμιζα ότι θα μας πυροβολήσουν πισώπλατα. Στα μισά της κυλιόμενης σκάλας γύρισα το κεφάλι μου και άκουσα άλλους δύο πυροβολισμούς. Συνολικά θα έλεγα ότι άκουσα δέκα ή έντεκα πυροβολισμούς».

Η ίδια είπε ακόμα ότι στην πρώτη της κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής (IPCC), οι επιθεωρητές της έδειξαν έναν χάρτη, όπου τα περισσότερα σημεία - κλειδιά του σταθμού του Στόκγουελ ήταν τοποθετημένα λάθος.

Μάλιστα, έστειλε επιστολή στην επιτροπή στην οποία τόνισε: «Αν οι άνθρωποι που ερευνούν ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν έχουν καν ένα σωστό χάρτη του σταθμού, ώστε οι μάρτυρες να σημειώνουν πού βρίσκονταν, τότε τι πιθανότητες αλήθειας έχει όλη η υπόθεση;».

Πάντως οι κάτοικοι του Νότιου Λονδίνου, μετανάστες κυρίως από την Αφρική και την Καραϊβική, όπου διέμενε και ο ντε Μενέσες αλλά και κοντά στο σταθμό του Στόκγουελ, θεωρούν μάλλον «φυσιολογική» τη δολοφονία... Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», δηλώνουν θλιμμένοι αλλά όχι έκπληκτοι από την εν ψυχρώ δολοφονία. Μάλιστα η «Washington Post», σημειώνει ότι οι διάφορες εθνικές κοινότητες της Βρετανίας δηλώνουν οργισμένες από την ακραιφνώς ρατσιστική συμπεριφορά της Σκότλαντ Γιαρντ, που πολύ πριν από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», το 1999, ανεξάρτητη έρευνα τής είχε αποδώσει τον τίτλο «του θεσμικά ρατσιστικού οργάνου επιβολής τάξης».

Στο μεταξύ, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στο κέντρου του Λονδίνου, από διάφορες οργανώσεις που αντιδρούν στα νέα δρακόντεια αντιτρομοκρατικά μέτρα και ειδικά με τις απελάσεις, απαιτώντας να μην απελαθούν δεκάδες Ιρακινοί Κούρδοι - θα επιστρέψουν στο Ιράκ με στρατιωτικό αεροπλάνο - καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους με την επιστροφή τους. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και στο Κάρντιφ, στο Πλίμουθ, στο Σέφιλντ και το Μάντσεστερ. Ο υπουργός Τσαρλς Κλαρκ αρνείται να απαντήσει εάν και ποτέ θα πραγματοποιηθούν οι απελάσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το γερμανικό ΚΚ (DKP) για τις εκλογές

Η Κομματική Διεύθυνση (ΚΕ) του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε απόφασή της για τις εκλογές τονίζει ανάμεσα σε άλλα ότι υποστηρίζει «τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας αριστερής εκλογικής συμμαχίας, τη συγκέντρωση και συναρμογή όλων των αριστερών δυνάμεων». Υπογραμμίζει πάντως ότι το DKP δρα για τη δημιουργία μιας εκλογικής συμμαχίας «που ξεπερνά το ΚΟΔΗΣΟ και το ΒΑΣΓΚ και περιλαμβάνει αντιπροσώπους και άλλων οργανώσεων - συμπεριλαμβανομένου και του DKP - κοινωνικών κινημάτων και ξεχωριστών προσωπικοτήτων».

Σαν πολιτικοί στόχοι του αγώνα καθορίζονται στην απόφαση:

- Καταπολέμηση της μαζικής ανεργίας - ιδιαίτερα της ανεργίας της νεολαίας - και της κοινωνικής ληστείας. Κατάργηση (των νόμων), Χαρτζ IV και της Ατζέντας 2010.

- Αντίσταση κατά της πολιτικής του πολέμου.

- Συνεπής καταπολέμηση του νεοφασισμού, της εχθρότητας κατά των ξένων και του ρατσισμού. Αντίσταση κατά της μείωσης της δημοκρατίας.

Το πολιτικό αυτονόητο μιας αριστερής εκλογικής συμμαχίας πρέπει να είναι μια συνεπής αντιπολιτευτική δύναμη που δε θα συμμετέχει ούτε σαν συνδυασμός (σ.σ. κυβερνητικός) ούτε από την έδρα της αντιπολίτευσης σε νεοφιλελεύθερα σχέδια και θα προσανατολίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών και την υποστήριξη εξωκοινοβουλευτικών κινημάτων.

Ξεκινώντας με αυτές τις προϋποθέσεις η Διεύθυνση του κόμματος αποφασίζει να καλέσει στην ψήφιση μιας αριστερής εκλογικής συμμαχίας, να μην εκθέσει στα κρατίδια δικά του εκλογικά ψηφοδέλτια, σε ανταγωνισμό στην εκλογική συμμαχία και στις συνομιλίες με το ΚΟΔΗΣΟ και το ΒΑΣΓΚ, να γίνουν προτάσεις για να συμπεριληφθούν σε εκλογές των κρατιδίων και των δήμων και κοινοτήτων και υποψήφιοι από τις γραμμές του DKP. (Η περίληψη της απόφασης δημοσιεύεται στο «Μπερλίνερ Ανστός» (Ιούλης - Αύγουστος) - μηνιαία εφημερίδα του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP), της οργάνωσης του Βερολίνου).

Διατύπωση ερωτημάτων και αμφιβολιών

Στο κύριο άρθρο αυτού του οργάνου διατυπώνονται ωστόσο ορισμένα ερωτήματα και αμφιβολίες για τους πολιτικούς στόχους του Αριστερού Κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται:

«Το ΚΟΔΗΣΟ, που αρνείται την κληρονομιά του από τη ΓΛΔ, αλλά τρέφεται από ένα εκλογικό δυναμικό που έχει τη σφραγίδα των σοσιαλιστικών συνθηκών, έχει αποδείξει την απροθυμία και την ανικανότητα του σχηματισμού κοινωνικής αντίστασης. Ο (σ.σ. κυβερνητικός) συνασπισμός (σ.σ. στο κρατίδιο) του Βερολίνου με το SPD και που ανταποκρίνεται απεριόριστα στους στόχους όλου του κόμματος έχει πραγματικά παρεκκλίνει αυτό το κόμμα από τον κύκλο των αντιπολιτευτικών δυνάμεων, όπου όμως η στάση της ηγεσίας δεν πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξισώνεται με τις θέσεις των μελών, πράγμα που απέδειξαν οι διαδηλώσεις της κάθε Δευτέρας στο Βερολίνο. Οι αντικομμουνιστικές επιθέσεις, με τις οποίες το ΚΟΔΗΣΟ εξαγόρασε από το SPD την εκτίμηση για το συνασπισμό (σ.σ. την κυβερνητική συνεργασία στο Βερολίνο), η συνεχής δημαγωγία του ΚΟΔΗΣΟ για την αποφυγή του ακόμα χειρότερου (σ.σ. της ανόδου στην κυβέρνηση της χριστιανοδημοκρατίας) και τα άνοστα τεχνάσματα για τους κακούς νόμους που γίνονται από την Ομοσπονδία (σ.σ. την ομοσπονδιακή κυβέρνηση Σρέντερ), αυτή η διπλοπροσωπία να περιέρχονται με πλακάτ κατά του Χαρτζ IV και ταυτόχρονα να συνδιαχειρίζονται τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του νόμου - πείνας, κάνουν το ΚΟΔΗΣΟ, την ηγεσία του, αναξιόπιστα στις δυνάμεις που είναι υπέρ της αντίστασης... Πρόκειται για τον καθορισμό αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα και τις επείγουσες ανάγκες των εργατών, των υπαλλήλων, των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων κλπ. Δεν είναι η επαιτεία για μια θέση στη λίστα αυτό που φέρνει πολιτικό αποτέλεσμα στο DKP, αλλά η διαρκής επιθετική πολιτική εργασία αυτό που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνεργασία με τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις και το ξεδίπλωμα της μαζικής επιρροής του κόμματος, χωρίς την οποία σ' αυτή την κοινωνία δε θα κινηθεί τίποτα προς το θετικό». Το άρθρο υπογράφεται από τον Χανς - Γκίντερ Σαλκίεβιτς.


Θ. Β.

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αντιρρήσεις στην πρόταση για τον Σρέντερ

Ο πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Λόταρ Μπίσκι, έσπευσε να χαιρετίσει την πρόταση για βράβευση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ με το Νόμπελ της Ειρήνης.

Ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, μέλος της Διεύθυνσης του Κόμματος και εκπρόσωπος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε συνέντευξή του στη «Γιούνγκε Βελτ» (25/8), δήλωσε ότι αυτός «στη λίστα του δε θα τον πρότεινε σαν υποψήφιο» και εξήγησε: «Η Γερμανία αυτονόητα βοήθησε τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ. Χωρίς τα δικαιώματα πτήσης πάνω από τη Γερμανία, χωρίς τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν (οι ΗΠΑ) τις αεροπορικές βάσεις, όπως στο Ραμστάιν, θα τους ήταν πολύ δύσκολο να διεξάγουν τον πόλεμο στο Ιράκ. Στην εκτίμηση του Σρέντερ δεν επιτρέπεται να μη ληφθεί υπόψη ο συνολικός απολογισμός της πολιτικής αυτού του ίδιου και του "Πράσινου" ΥΠΕΞ, του Γιόζεφ Φίσερ. Κι αυτός (σ.σ. ο απολογισμός) λέει ότι: από το γερμανικό έδαφος ξεκίνησαν πάλι πόλεμοι. Κι αυτοί μάλιστα ήταν πόλεμοι αντίθετοι στο διεθνές δίκαιο... Ο Σρέντερ συνεπώς θα περάσει στη γερμανική ιστορία σαν ο καγκελάριος που με την κυβέρνησή του διεξήχθησαν επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών. Είναι ο καγκελάριος, με την ευθύνη του οποίου από το γερμανικό έδαφος ξεκίνησε πάλι πόλεμος. Η αμαρτωλή περίπτωση των Κοκκινο-Πράσινων άρχισε με τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας».


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ