ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διεθνής πρωτοβουλία Αμπάς για το Παλαιστινιακό

Ενώ η ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία «Χαμάς» - «Φατάχ» στο Κάιρο επικεντρώνεται στην άρση του αποκλεισμού και στην έναρξη της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην επίσπευση της διαδικασίας για τη διεξαγωγή νέων εκλογών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ενα σαφές χρονοδιάγραμμα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών στα σύνορα του 1967 αναμενόταν να ανακοινώσει χτες κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, μετά την αποτυχία της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, τις αντιρρήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη θερινή εγκληματική επίθεση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας με την επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή», που προκάλεσε το θάνατο πάνω από 2.000 αμάχων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή, Σαέμπ Ερεκάτ, στον ανταποκριτή του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων «Ma'an», στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, η παλαιστινιακή ηγεσία εκτιμά πλέον ότι τώρα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για την προώθηση μιας διεθνούς πρωτοβουλίας για το Παλαιστινιακό στον ΟΗΕ που θα απαιτεί παράλληλα την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού για το Παλαιστινιακό και το Ισραήλ. Ο Ερεκάτ εκτίμησε μάλιστα ότι η υποβολή αίτησης για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στον ΟΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, προκαλώντας όπως εκτίμησε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ που αντιτίθεται στην ένταξη των Παλαιστινίων σε διεθνείς οργανισμούς.

Νωρίτερα, η ολοκλήρωση των ενδοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη της ισλαμικής «Χαμάς» και της «Φατάχ» στο Κάιρο της Αιγύπτου οδήγησε σε νέα συμφωνία ενίσχυσης της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας, αλλά και στον πλήρη έλεγχο και διαχείριση της κατάστασης και των μεθοριακών περασμάτων στη Λωρίδα της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Οπως ανακοινώθηκε, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν σε όλα τα επίμαχα ζητήματα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας στη Γάζα από κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα διευθετήσει και το ζήτημα των καθυστερούμενων μισθών πολλών χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, πλέον οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα πληρώνονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στη συμφωνία «Φατάχ» - «Χαμάς» καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσης άρσης του εμπάργκο και η έναρξη της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη σύγκληση διεθνούς ομάδας δωρητών στις 12 Οκτώβρη.

Επιπλέον σημειώνεται η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, που προβλέπονται από τη συμφωνία της 23ης Απρίλη 2014, με την οποία συγκροτήθηκε η παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Επιδημίες και «αντιτρομοκρατία» στο επίκεντρο των συζητήσεων

Από τη σύσκεψη στον ΟΗΕ για τον ιό «Εμπολα»
Από τη σύσκεψη στον ΟΗΕ για τον ιό «Εμπολα»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Παλιές και νέες εστίες αποσταθεροποίησης, συρράξεις, επιδημίες, φτώχεια, αλλά και μάστιγες όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και οι στόχοι ορισμένων χωρών για μία «βιώσιμη» ανάπτυξη, επικράτησαν στις ομιλίες δεκάδων ξένων ηγετών που ανέβηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο στο βήμα του ομιλητή, συμμετέχοντας στις εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ αναφέρθηκε στον «αγώνα» της χώρας του ενάντια στην τρομοκρατία, στη βία και στην επιδημία του ιού «Εμπολα», επαναβεβαιώνοντας όπως είπε την εμπιστοσύνη της χώρας του στον ΟΗΕ, «παρά τα ελαττώματα» του Οργανισμού.

«Για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, χρειαζόμαστε μία συνετή αντιμετώπιση των προβλημάτων, είτε μέσω φορέων του ΟΗΕ, είτε σε συνασπισμό με σύμμαχες χώρες», υποστήριξε στη διάρκεια της ομιλίας του, εκφράζοντας στη συνέχεια την πίστη του στην καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη, στην «ελεύθερη αγορά» και στην κυριαρχία του «ιδιωτικού τομέα».

Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου, Αμπντελιλάχ Μπενκιράν, ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να στηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να πετύχουν πρόοδο και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, διαφορετικά, όπως είπε, θα οξυνθούν φαινόμενα όπως πόλεμοι, φανατισμός, βία και τρομοκρατία. Αποδοκίμασε, εμμέσως πλην σαφώς, «δυτικές χώρες», που μέσω οργανισμών, που εκείνες ελέγχουν, «παραδίδουν μαθήματα» και στην καλύτερη περίπτωση «συμβουλές» με υποκειμενικό τρόπο, ενώ η πολύ περιορισμένη βοήθεια και υποστήριξη που δίνουν «είναι πάντα υπό όρους».

Ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα, προειδοποίησε ότι «η διεθνής ανάπτυξη απειλείται από την τρομοκρατία και την επιδημία του "Εμπολα"» , υποστηρίζοντας ότι η συλλογική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας «είναι ηθική υποχρέωση για όλες τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ». Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Αφρική μαστίζεται από τυφλή βία, καθώς οι λαοί της Λιβύης, του Μάλι, της Κένυας, της Σομαλίας, της Νιγηρίας και άλλων αφρικανικών χωρών «θρηνούν ασταμάτητα από επιθέσεις, απαγωγές και μαζικές εκτελέσεις».

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επέλεξε να προτείνει «συντονισμένη δράση» για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έκαναν, όπως είπε, το 2014 «μία τρομερή χρονιά», συμπεριλαμβανομένης της «ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία» με την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» και τις ωμότητες των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία, Ιράκ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στις εξελίξεις στη Λιβύη, εκτιμώντας ότι η εκεί έκρυθμη κατάσταση μπορεί να αποσταθεροποιήσει «ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Αφρικής», ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τον ΓΓ του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, λέγοντας ότι εκεί «διαπράττεται μία γενοκτονία» που μπορεί να σταματήσει «μόνον από ενιαία διεθνή προσπάθεια». Υπενθύμισε τη συμβολή της Ιταλίας στην αποστολή κυανοκράνων σε Λίβανο και Αφγανιστάν και την υποστήριξη μιας λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, σημείωσε το εθνικό πένθος το οποίο έζησε ο λαός της χώρας με το αεροπορικό δυστύχημα της 17ης Ιούλη με το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17 των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» και «τους 298 επιβάτες που τώρα θα ζούσαν εάν δεν είχε γίνει η σύρραξη της Κριμαίας και η αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η νυν Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών και η περιβαλλοντολόγος Μαρίνα Σίλβα, υποψήφια του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που αντικατέστησε τον προηγούμενο υποψήφιο του Εντουάρντο Κάμπος, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο σε αεροπορικό δυστύχημα, φαίνεται να ισοβαθμούν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις 5 Οκτώβρη (α' γύρος) και 26 Οκτώβρη (β' γύρος) .

Η Ρουσέφ και η Σίλβα θα καταλάμβαναν το 41% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων αν ο δεύτερος γύρος - στον οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν και οι δυο - γινόταν σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ibope. Οσον αφορά τα ευρήματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Ρουσέφ καταλαμβάνει το 38% των ψηφοφόρων και η Σίλβα το 29%, ενώ τρίτος έρχεται ο υποψήφιος του δεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αέσιο Νέβες με 19%.

Η νέα δημοσκόπηση της «Ibope» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, έγινε σε δείγμα 3.010 ερωτηθέντων σε εθνικό επίπεδο το διάστημα μεταξύ 18 έως 23 Σεπτέμβρη και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος συν/πλην δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο λαός της Βραζιλίας που έχει γνωρίσει διάφορα μείγματα αστικής διαχείρισης, εξακολουθεί να μαστίζεται από τη φτώχεια, την ίδια ώρα που η αστική τάξη γνωρίζει νέα επίπεδα κερδοφορίας. Μονόδρομος αναδεικνύεται η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, ένα δρόμο που χαράζει το Βραζιλιάνικο ΚΚ, ασκώντας κριτική όλα αυτά τα χρόνια στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των κυβερνήσεων του Λούλα και της Ρουσέφ, μια πολιτική που όπως πριν έτσι και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία στηρίζεται και από το ΚΚ της Βραζιλίας.

ΚΙΝΑ
50 νεκροί σε επιθέσεις στην επαρχία Σιντζιάνγκ

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.--

Τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι την περασμένη Κυριακή στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ σκοτώθηκαν 50 άτομα, με την τοπική αστυνομία να κάνει λόγο για «οργανωμένη» και «σοβαρή» «τρομοκρατική επίθεση».

Το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» αναφέρει ότι νεκροί είναι 40 «εισβολείς», 6 άμαχοι και 4 αστυνομικοί, μετά από πέντε εκρήξεις που έγιναν στην περιοχή Λουντάι, 360 χλμ. νότια από την πρωτεύουσα της περιφέρειας Ουρούμτσι. Οι τρεις από τις εκρήξεις έγιναν σε ένα εμπορικό κέντρο. Επίσης, 54 άμαχοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και 32 Ουιγούροι.

Πάντως, την περασμένη Δευτέρα τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για δύο νεκρούς και συμπλήρωναν ότι η αστυνομία εξακολουθούσε να ψάχνει τις ακριβείς αιτίες του περιστατικού.

Η Σιντζιάνγκ αποτελεί πεδίο έντονων αντιθέσεων που εκφράζονται και μέσω επιθέσεων που συνδέονται με το αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων (μουσουλμάνων της περιοχής που διεκδικούν ανεξαρτησία). Μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, ορισμένοι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι μεγαλώνει η ανησυχία του Πεκίνου για τυχόν ενίσχυση αποσχιστικών τάσεων. Αν και γίνεται προσπάθεια η «κόντρα» να συνδεθεί με εθνοτικούς και θρησκευτικούς λόγους, από πίσω κρύβονται ισχυρά επενδυτικά σχέδια. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι η «Σιντζιάνγκ» αποτελεί βασικό πέρασμα για τους «Δρόμους του Μεταξιού». Πρόκειται για ενεργειακά και εμπορικά «μονοπάτια» που η Κίνα χαράσσει στα χνάρια των αρχαίων δρόμων που ένωναν Ανατολή με Δύση, αναπτύσσοντας επενδύσεις σε κλάδους και χώρες, πολλές από τις οποίες έχουν πολύ μεγάλο ενεργειακό πλούτο και σημαντική γεωστρατηγική θέση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ