Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διεθνής πρωτοβουλία Αμπάς για το Παλαιστινιακό

Ενώ η ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία «Χαμάς» - «Φατάχ» στο Κάιρο επικεντρώνεται στην άρση του αποκλεισμού και στην έναρξη της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην επίσπευση της διαδικασίας για τη διεξαγωγή νέων εκλογών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ενα σαφές χρονοδιάγραμμα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών στα σύνορα του 1967 αναμενόταν να ανακοινώσει χτες κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, μετά την αποτυχία της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, τις αντιρρήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη θερινή εγκληματική επίθεση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας με την επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή», που προκάλεσε το θάνατο πάνω από 2.000 αμάχων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή, Σαέμπ Ερεκάτ, στον ανταποκριτή του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων «Ma'an», στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, η παλαιστινιακή ηγεσία εκτιμά πλέον ότι τώρα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για την προώθηση μιας διεθνούς πρωτοβουλίας για το Παλαιστινιακό στον ΟΗΕ που θα απαιτεί παράλληλα την εφαρμογή όλων των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού για το Παλαιστινιακό και το Ισραήλ. Ο Ερεκάτ εκτίμησε μάλιστα ότι η υποβολή αίτησης για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στον ΟΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, προκαλώντας όπως εκτίμησε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ που αντιτίθεται στην ένταξη των Παλαιστινίων σε διεθνείς οργανισμούς.

Νωρίτερα, η ολοκλήρωση των ενδοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη της ισλαμικής «Χαμάς» και της «Φατάχ» στο Κάιρο της Αιγύπτου οδήγησε σε νέα συμφωνία ενίσχυσης της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας, αλλά και στον πλήρη έλεγχο και διαχείριση της κατάστασης και των μεθοριακών περασμάτων στη Λωρίδα της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Οπως ανακοινώθηκε, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν σε όλα τα επίμαχα ζητήματα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας στη Γάζα από κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα διευθετήσει και το ζήτημα των καθυστερούμενων μισθών πολλών χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, πλέον οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα πληρώνονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στη συμφωνία «Φατάχ» - «Χαμάς» καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσης άρσης του εμπάργκο και η έναρξη της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη σύγκληση διεθνούς ομάδας δωρητών στις 12 Οκτώβρη.

Επιπλέον σημειώνεται η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, που προβλέπονται από τη συμφωνία της 23ης Απρίλη 2014, με την οποία συγκροτήθηκε η παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ