Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ευχολόγια για την ανάσχεσή της

Αποστολή 461 Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών στις χώρες της Δυτικής Αφρικής

Ο «Εμπολα» συνεχίζει να «θερίζει» φτωχό κόσμο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής
Ο «Εμπολα» συνεχίζει να «θερίζει» φτωχό κόσμο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΦΡΙΤΑΟΥΝ.--

Την αύξηση της βοήθειας των πλουσιότερων χωρών προς τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται εδώ και ένα εξάμηνο από την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» ζήτησε, χτες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου για την επιδημία που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον "Εμπολα" τώρα», είπε ο γγ του ΟΗΕ εκφράζοντας, όπως είπε, αλληλεγγύη στους λαούς της Γουινέας, της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε που πλήττονται χειρότερα από την επιδημία η οποία έως σήμερα έχει στερήσει τη ζωή περίπου 3.000 ανθρώπων σε πάνω από 6.000 κρούσματα. Ωστόσο, η έκκληση του Μπαν μοιάζει τουλάχιστον υποκριτική αφού απευθύνεται σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου δεσπόζει το καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης, που θέλει την Υγεία και το σύστημα περίθαλψης εμπόρευμα και βορά στα συμφέροντα των μονοπωλίων, που μαστίζουν μεταξύ άλλων και χώρες της Δυτικής Αφρικής με τεράστιο ορυκτό πλούτο αλλά ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα Υγείας και μία αναλογία γιατρών/ασθενών που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στους λιγότερο από 10 γιατρούς ανά 100.000 άτομα...

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν, ζήτησε και εκείνη επίσπευση της δράσης της «διεθνούς κοινότητας» προκειμένου να αντιμετωπιστεί επαρκώς η επιδημία και να σταματήσει η μετάδοση του ιού, που σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς δεν αποκλείεται έως το Νοέμβρη να μολύνει δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που έχει ανακοινώσει την αποστολή 3.000... στρατιωτών σε χώρες της Δυτικής Αφρικής τάχα σαν βοήθεια για την ανάσχεση της επιδημίας στην περιοχή, μίλησε για «έναν μαραθώνιο» που θα πρέπει όμως να γίνει «κούρσα ταχύτητας» ώστε να κερδίσει η «διεθνής κοινότητα» τη μάχη κατά του «Εμπολα».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ανακοίνωσε την αποστολή 2.000 εθελοντών για την καταπολέμηση του «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, επικέντρωσε την ομιλία του στις προσπάθειες που κάνουν Ιάπωνες επιστήμονες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Γιαν Ελίασον, εξήρε την Κούβα για την ταχύτατη αντίδρασή της και την απόφασή της να στείλει δεκάδες γιατρούς και νοσηλευτές (και όχι στρατιώτες όπως οι ΗΠΑ...) στις πληγείσες χώρες.

Αποστολή Κουβανών γιατρών

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν έως τις αρχές Οκτώβρη τους πρώτους 165 από τους συνολικά 461 διαθέσιμους γιατρούς και εργαζόμενους σε υπηρεσίες Υγείας, στις χώρες της Δυτικής Αφρικής για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού «Εμπολα».

Συνολικά 461 γιατροί και νοσηλευτές ετοιμάζονται για την αποστολή στη Σιέρα Λεόνε, η οποία είχε ανακοινωθεί στις 12 Σεπτέμβρη, όπως ανέφερε στην κρατική τηλεόραση η Ρέγκλα Ανγκούλο, διευθύντρια της Κεντρικής Ιατρικής Υπηρεσίας στην Αβάνα. Αλλοι 296 υγειονομικοί θα αποσταλούν στη Λιβερία και τη γειτονική Γουινέα, που πλήττεται και από επιδημία δάγκειου πυρετού.

Η Κούβα έχει περισσότερους από 50.000 γιατρούς και προσωπικό Υγείας που εργάζονται σε πενήντα χώρες, ενώ διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γιατρών ανά κάτοικο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο καπιταλισμός «θέριεψε» την επιδημία (2014-12-23 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα «κρίσης» το αμερικανικό σύστημα Υγείας (2014-10-30 00:00:00.0)
«Βοήθεια» σε χρήμα και έμψυχο δυναμικό υπόσχεται η ΕΕ (2014-10-21 00:00:00.0)
Φόβοι για 20.000 κρούσματα! (2014-08-29 00:00:00.0)
Ανησυχία για τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων... (2014-08-26 00:00:00.0)
Σημαντική αύξηση των νεκρών το τελευταίο τριήμερο (2014-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ