Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Στα πρόθυρα «κρίσης» το αμερικανικό σύστημα Υγείας

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακρίνει κάποιες πρώτες, αχνές, ενδείξεις για σταθεροποίηση των κρουσμάτων του «Εμπολα» στη Λιβερία

ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ώρα που η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει τις προσπάθειες καθησύχασης του αμερικανικού λαού, προσπαθώντας να εμφανιστεί πως είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει κάθε νέο κρούσμα του αιμορραγικού ιού, έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» σημειώνει πως το αμερικανικό σύστημα Υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης και ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει μπροστά σε μία επιδημία όχι μόνο του ιού «Εμπολα», αλλά και άλλων μεταδοτικών ασθενειών, που θεωρούνται απειλές για τη δημόσια υγεία, όπως το αναπνευστικό σύνδρομο SARS, νέοι, μεταλλαγμένοι ιοί γρίπης κ.λπ.

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω της δραματικής υποχρηματοδότησης του νοσηλευτικού συστήματος που στερείται, όπως τονίζει, μεταξύ άλλων επαρκών πόρων, μέσων, συνεχούς εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού κ.ά. Επικαλείται, μάλιστα, την τελευταία αξιολόγηση του αμερικανικού συστήματος Υγείας από την Αμερικανική Ενωση Παθολόγων Επειγόντων Περιστατικών, στην οποία βαθμολογείται με D- καθώς κρίνεται απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει μείζονα περιστατικά υγειονομικής ασφάλειας. Αλλοι ειδικοί προτείνουν την ενίσχυση και ανάπτυξη μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων στις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι όσο πιο μικρό είναι ένα νοσοκομείο, τόσο περισσότερο ανίσχυρο και απροετοίμαστο είναι απέναντι στην αντιμετώπιση επιδημιών με επικίνδυνους ιούς όπως ο «Εμπολα», ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου τα περισσότερα νοσοκομεία είναι μικρά ή μεσαία νοσηλευτικά συγκροτήματα.

Το ίδιο 24ωρο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ συνέχισε την περιοδεία της σε χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν χτυπηθεί από τον ιό «Εμπολα», προβαίνοντας σε ανέξοδους επαίνους για τις προσπάθειες των εκεί αρχών έναντι της επιδημίας και σε εκκλήσεις για αύξηση της «διεθνούς βοήθειας». Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ ενέκρινε τις συστάσεις στρατιωτικών γιατρών και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών σε όσους Αμερικανούς στρατιώτες επιστρέφουν στις ΗΠΑ από τη Δυτική Αφρική.

Στη Νότια Αφρική, ο δισεκατομμυριούχος Πατρίς Μοτσέπε ανακοίνωσε ότι δωρίζει μόλις 1.000.000 δολάρια στη δυτικοαφρικανική Γουινέα, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση του «Εμπολα».

Στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη Γενεύη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Μπρους Εϊλγουορντ σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση των θανατηφόρων κρουσμάτων του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στη Λιβερία. Σημείωσε ωστόσο πως είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει κανείς για αποκλιμάκωση της επιδημίας στη χώρα που έχει πληρώσει από τους μεγαλύτερους «φόρους αίματος» στον ιό παγκοσμίως. Ο Εϊλγουρντ εντούτοις έσπευσε να προειδοποιήσει πως αυτή η πληροφορία δεν θα πρέπει να παρερμηνευθεί και να θεωρηθεί ότι «η επιδημία του ιού "Εμπολα" είναι υπό έλεγχο» στη Λιβερία, καθώς βρισκόμαστε ακόμη μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ