Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Κάλπες στήνονται σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

ΚΙΕΒΟ.--

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (στο 99% των καταμετρημένων ψήφων) των βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία (με αποχή κοντά στο 50%) που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε κλίμα έντονου εθνικισμού και αντικομμουνισμού και εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, η νέα αστική πολιτική δύναμη «Κόμμα Λαϊκού Μετώπου» του προσωρινού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ και του προέδρου της Βουλής Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ήρθε στην πρώτη θέση με 22,17%. Ακολουθεί το «Μπλοκ Ποροσένκο» του νυν Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με 21,81%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το κόμμα «Αυτοάμυνα» του δημάρχου της δυτικής πόλης Λβιβ Α. Σαντόβγι με 10,99%, που έχει - όπως και τα δύο πρώτα - ευρωατλαντικό προσανατολισμό, και τέταρτο το «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης» του Γιούρι Μπόικο με 9,38%, που πρόκειται για πρώην στέλεχος του κόμματος από το οποίο προερχόταν και ο ανατραπείς Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το Ριζοσπαστικό Κόμμα του αντικομμουνιστή Ο. Λιάσκο ακολουθεί με 7,44%, ενώ το έκτο κόμμα που μπαίνει στη Βουλή με βάση το όριο του 5% είναι το κόμμα «Πατρίδα» της πρώην προέδρου της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, με 5,68%.

Το εθνικιστικό φασιστικό κόμμα «Ελευθερία» (Σβόμποντα) συγκεντρώνει 4,71% και το νεοναζιστικό «Δεξιός Τομέας» 1,8%. Το ΚΚ Ουκρανίας συγκεντρώνει περίπου 4%, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα πογκρόμ επιθέσεων από τις φασιστικές εθνικιστικές δυνάμεις με κάψιμο γραφείων και επιθέσεις κατά στελεχών και μελών του.

Τα αστικά κόμματα εκτός αυτού του «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης» έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις και τα παζάρια για το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης και το μοίρασμα των υπουργικών καρεκλών. Στη Βουλή των 450 εδρών (οι 225 με απλή αναλογική και οι υπόλοιπες μονοεδρικές) φαίνεται να κυριαρχεί το κόμμα του Ποροσένκο, που κερδίζει τις περισσότερες μονοεδρικές περιφέρειες. Το κόμμα αυτό έσπευσε να ζητήσει ιδιωτικοποίηση όλων των ανθρακωρυχείων, ενώ το λεγόμενο «Λαϊκό Μέτωπο» του Γιατσενιούκ θέλει να διατηρήσει την πρωθυπουργία και δηλώνει ότι έχει έτοιμα δεκάδες νομοσχέδια που πρέπει να εγκριθούν πριν το Δεκέμβρη. Πρόκειται βέβαια για νόμους που προσδένουν παραπέρα τη χώρα στο άρμα ΕΕ και ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, εν μέσω σποραδικών πυρών στις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, εντείνονται οι προετοιμασίες για τις προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Η Ρωσία, δε, μέσω του ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ έχει δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, κάτι που αρνούνται τόσο η αντιδραστική εξουσία του Κιέβου όσο και οι ιμπεριαλιστές ΕΕ και ΗΠΑ. Επίσης εκπρόσωποι των πολιτοφυλάκων, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ντονέτσκ Αντρέι Πούργκιν, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του Κιέβου παραβιάζει συστηματικά τη συμφωνία εκεχειρίας της 5ης Σεπτέμβρη στο Μινσκ, ενώ, αντί να αποσύρει δυνάμεις και να δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, τις ενισχύει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες πραγματοποιούνταν στις Βρυξέλλες η λεγόμενη τριμερής συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας, ΕΕ για το ζήτημα της Ενέργειας και της επίτευξης συμβιβασμού για το ζήτημα του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία και την τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου, από το οποίο εξαρτάται και η ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ