Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ξεκίνησε το «σφράγισμα» των συνόρων με τη Γάζα

ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΓΑΖΑΣ.--

Το τελευταίο 24ωρο, εντείνονται οι προσπάθειες του αιγυπτιακού στρατού για ακόμη μεγαλύτερο «σφράγισμα» των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Ισχυρές δυνάμεις αρμάτων μάχης και θωρακισμένων άρχισαν το «καθάρισμα» και σφράγισμα των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, υλοποιώντας την πρώτη φάση του σχεδίου για τη δημιουργία «νεκρής» ζώνης βάθους 500 μέτρων και μήκους 13 χλμ. στην κοινή μεθόριο Αιγύπτου - Λωρίδας Γάζας. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι θεωρεί πως θα καταφέρει να σταματήσει τον ανεφοδιασμό φανατικών ισλαμιστών και τις επιθέσεις που εξαπολύουν εδώ και ενάμιση χρόνο κατά δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας στη Χερσόνησο του Σινά, με τελευταία τη διπλή φονική επίθεση της περασμένης Παρασκευής που οδήγησε στο θάνατο 33 στρατιωτικούς.

Από την περιοχή, στην οποία υπολογίζεται πως μένουν περίπου 10.000 άνθρωποι, καλούνται να αποχωρήσουν ακουσίως αρκετές χιλιάδες οικογένειες από περίπου 880 σπίτια.

Η «νεκρή ζώνη» βάθους 500 μέτρων μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας Γάζας θα «καθαριστεί» από σπίτια, κτίσματα και δέντρα και θα δημιουργηθεί εκτενής «διάδρομος» που θα παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο από κάμερες ασφαλείας. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί και κανάλι ασφαλείας, γεμάτο νερό, πλάτους 40 μέτρων και βάθους 20 μέτρων.

Από την Παρασκευή έχει επιβληθεί στην περιοχή τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ενώ έχει ανατεθεί στο στρατό και η φύλαξη στρατηγικών στόχων και κρατικών εγκαταστάσεων, όπως οδικοί κόμβοι, γέφυρες, διυλιστήρια.

Την ίδια ώρα, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατεδάφισαν χτες την κατοικία και τη στάνη μιας οικογένειας Παλαιστινίων στην πολυτάραχη συνοικία Σιλουάν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με τη δικαιολογία πως τα κτίσματα είχαν αναγερθεί δίχως πολεοδομική άδεια. Πριν την κατεδάφιση της φτωχικής κατοικίας της οικογένειας του Παλαιστίνιου Κχαλίντ αλ Ζέιρ, Ισραηλινοί στρατιώτες, συνοδεία αστυνομικών σκύλων, ανάγκασαν την οικογένεια με τη βία να εκκενώσει το κτίριο. Στη συνέχεια, αφού κατεδάφισαν το κτίριο, συνέλαβαν τον πατέρα και έναν από τους γιους της οικογένειας.

Το συμβάν σημειώνεται σε μια περιοχή που ταράσσεται το τελευταίο διάστημα από τις οργανωμένες προσπάθειες δεκάδων Εβραίων εποίκων να καταλάβουν ή να αγοράσουν διαμερίσματα, με απώτερο στόχο να αλλοιώσουν τον πληθυσμιακό «χάρτη» και αυτής της παλαιστινιακής περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ