Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα τραγωδία σε ανθρακωρυχείο

Τουλάχιστον 18 εργάτες παγιδεύτηκαν σε 11.000 κυβικά μέτρα νερού

AΓΚΥΡΑ.--

Ενα ακόμα εργατικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι υψηλοί (μέχρι πρότινος) ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας δημιουργήθηκαν πάνω στις σακατεμένες ζωές των εργατών. Προχτές, κατέρρευσε στοά σε ορυχείο της μεταλλευτικής εταιρείας «Χας Σεκερλέρ» στην πόλη Ερμενέκ, στη νότια επαρχία Καραμάν (500 χλμ. από την Αγκυρα). Χτες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι τουλάχιστον 18 εργάτες έμεναν παγιδευμένοι μέσα σε 300 μέτρα βάθος, αλλά οι ελπίδες για τη ζωή τους εξανεμίζονταν. Υπολογίζεται ότι μετά από την κατάρρευση το ορυχείο κατακλύστηκε από 11.000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ οι μάσκες για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων που ήταν διαθέσιμες μπορούσαν να στηρίξουν τους εργάτες μόνο για δυο ώρες. Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι η στάθμη του νερού ξεκίνησε να υποχωρεί μόλις 15 ώρες μετά από το «ατύχημα», ισχυριζόμενος ότι σε πρόσφατο έλεγχο του ορυχείου δεν είχε βρεθεί καμιά σοβαρή παραβίαση. Ωστόσο, ανθρακωρύχοι που κατάφεραν να σωθούν κατήγγειλαν - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι «ήταν η τρίτη φορά που πλημμύριζε το ορυχείο» το τελευταίο διάστημα και «αυτό δε θα γινόταν αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα». Τον περσινό Οκτώβρη, σε «ατύχημα» στο ίδιο ορυχείο είχε σκοτωθεί ένας εργάτης και άλλοι 27 είχαν τραυματιστεί.

Την ώρα του προχτεσινού «ατυχήματος» βρίσκονταν στο ορυχείο περίπου 40 εργάτες, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ισχυρίστηκαν ότι «δεν πρόκειται για έκρηξη που προκάλεσε διαρροή μεθανίου».

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο εργοδότης Σαφέτ Ουγιάρ ήταν υποψήφιος δήμαρχος στην περιοχή το 2004 και το 2009 με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Το νέο δυστύχημα σημειώνεται ενώ δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα η οργή για το πολύνεκρο εργοδοτικό έγκλημα που την άνοιξη είχε κοστίσει τη ζωή 301 ανθρακωρύχων που δούλευαν στην περιοχή Σόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ