Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Επιδημίες και «αντιτρομοκρατία» στο επίκεντρο των συζητήσεων

Από τη σύσκεψη στον ΟΗΕ για τον ιό «Εμπολα»
Από τη σύσκεψη στον ΟΗΕ για τον ιό «Εμπολα»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Παλιές και νέες εστίες αποσταθεροποίησης, συρράξεις, επιδημίες, φτώχεια, αλλά και μάστιγες όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και οι στόχοι ορισμένων χωρών για μία «βιώσιμη» ανάπτυξη, επικράτησαν στις ομιλίες δεκάδων ξένων ηγετών που ανέβηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο στο βήμα του ομιλητή, συμμετέχοντας στις εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ αναφέρθηκε στον «αγώνα» της χώρας του ενάντια στην τρομοκρατία, στη βία και στην επιδημία του ιού «Εμπολα», επαναβεβαιώνοντας όπως είπε την εμπιστοσύνη της χώρας του στον ΟΗΕ, «παρά τα ελαττώματα» του Οργανισμού.

«Για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, χρειαζόμαστε μία συνετή αντιμετώπιση των προβλημάτων, είτε μέσω φορέων του ΟΗΕ, είτε σε συνασπισμό με σύμμαχες χώρες», υποστήριξε στη διάρκεια της ομιλίας του, εκφράζοντας στη συνέχεια την πίστη του στην καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη, στην «ελεύθερη αγορά» και στην κυριαρχία του «ιδιωτικού τομέα».

Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου, Αμπντελιλάχ Μπενκιράν, ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να στηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να πετύχουν πρόοδο και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, διαφορετικά, όπως είπε, θα οξυνθούν φαινόμενα όπως πόλεμοι, φανατισμός, βία και τρομοκρατία. Αποδοκίμασε, εμμέσως πλην σαφώς, «δυτικές χώρες», που μέσω οργανισμών, που εκείνες ελέγχουν, «παραδίδουν μαθήματα» και στην καλύτερη περίπτωση «συμβουλές» με υποκειμενικό τρόπο, ενώ η πολύ περιορισμένη βοήθεια και υποστήριξη που δίνουν «είναι πάντα υπό όρους».

Ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα, προειδοποίησε ότι «η διεθνής ανάπτυξη απειλείται από την τρομοκρατία και την επιδημία του "Εμπολα"» , υποστηρίζοντας ότι η συλλογική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας «είναι ηθική υποχρέωση για όλες τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ». Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Αφρική μαστίζεται από τυφλή βία, καθώς οι λαοί της Λιβύης, του Μάλι, της Κένυας, της Σομαλίας, της Νιγηρίας και άλλων αφρικανικών χωρών «θρηνούν ασταμάτητα από επιθέσεις, απαγωγές και μαζικές εκτελέσεις».

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επέλεξε να προτείνει «συντονισμένη δράση» για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έκαναν, όπως είπε, το 2014 «μία τρομερή χρονιά», συμπεριλαμβανομένης της «ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία» με την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» και τις ωμότητες των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία, Ιράκ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στις εξελίξεις στη Λιβύη, εκτιμώντας ότι η εκεί έκρυθμη κατάσταση μπορεί να αποσταθεροποιήσει «ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας Αφρικής», ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τον ΓΓ του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, λέγοντας ότι εκεί «διαπράττεται μία γενοκτονία» που μπορεί να σταματήσει «μόνον από ενιαία διεθνή προσπάθεια». Υπενθύμισε τη συμβολή της Ιταλίας στην αποστολή κυανοκράνων σε Λίβανο και Αφγανιστάν και την υποστήριξη μιας λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, σημείωσε το εθνικό πένθος το οποίο έζησε ο λαός της χώρας με το αεροπορικό δυστύχημα της 17ης Ιούλη με το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17 των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» και «τους 298 επιβάτες που τώρα θα ζούσαν εάν δεν είχε γίνει η σύρραξη της Κριμαίας και η αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ