ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ετοιμες να αναγνωρίσουν προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ετοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση μεγάλου μέρους της Κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ δήλωσαν οι ΗΠΑ, καλώντας υποκριτικά την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Οπως λέμε πάντα ξεκάθαρα, είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τις ισραηλινές ενέργειες που έχουν στόχο να επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία και την εφαρμογή του ισραηλινού νόμου σε περιοχές της Δυτικής Οχθης... που αποτελούν μέρος του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Ιούλη και εμπεριέχεται σε συμφωνία 41 σημείων η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και αρχηγό του «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον αρχηγό του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Η συμφωνία προβλέπει ότι από 1/7 το υπουργικό συμβούλιο και οι βουλευτές θα μπορούν να αποφασίσουν για το αμερικανικό σχέδιο χωρίς να δεσμευτούν - τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο - να προσαρτήσουν τμήματα της Δυτικής Οχθης.

ΣΥΡΙΑ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Αφρίν

Φωτογραφικό στιγμιότυπο λίγο μετά την έκρηξη στο Αφρίν όπως το κατέγραψε φακός του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA
Φωτογραφικό στιγμιότυπο λίγο μετά την έκρηξη στο Αφρίν όπως το κατέγραψε φακός του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ισχυρή έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε βυτιοφόρο το οποίο μετέφερε πετρέλαιο στο κέντρο της πόλης Αφρίν της βόρειας Συρίας, που τελεί υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, προκάλεσε χτες το απόγευμα το θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας έσπευσε να κατηγορήσει Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG που αντιμάχονται τη δράση του τουρκικού στρατού και των μισθοφόρων του σε περιοχές της βόρειας Συρίας. Πληροφορίες κουρδικών ΜΜΕ ανέφεραν πως κοντά στην περιοχή της έκρηξης βρίσκονταν δυνάμεις του τουρκικού στρατού και μισθοφόροι της οργάνωσης «Σουλτάν Μουράντ».

Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και Σύροι Αραβες μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που στηρίζονται από την Αγκυρα, κατέλαβαν το Αφρίν, εκδιώχνοντας τους Κούρδους πολιτοφύλακες, το Μάρτη του 2018, στη διάρκεια χερσαίας επέμβασης. Υπολογίζεται ότι έκτοτε περίπου οι μισοί από τους 320.000 κατοίκους της περιοχής εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν τις λεηλασίες και βίαιες επιθέσεις των δυνάμεων επίθεσης.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Νέο «επεισόδιο» στην αντιπαράθεση για την Αρκτική

Στο επίκεντρο αυτήν τη φορά η Γροιλανδία

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ στην Αρκτική, εξαιτίας του πλούσιου υπεδάφους και των εμπορικών διαδρομών που αναμένεται να ανοίξουν από το λιώσιμο των πάγων και ενώ άλλοι «παίκτες», όπως η Κίνα, διεκδικούν μερίδιο της «πίτας».

Τη Δευτέρα ο Ρώσος πρέσβης στη Δανία, Βλαντιμίρ Μπάρμπιν, κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι προκαλεί αντιπαράθεση στην Αρκτική «ευελπιστώντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν την επικυριαρχία σε αυτό το τμήμα του κόσμου», όπου η Ρωσία έχει επενδύσει σημαντικά σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Αφορμή για τη δήλωση αυτή στάθηκε η αμερικανική ανακοίνωση την περασμένη βδομάδα για οικονομική ενίσχυση 12,1 εκατ. δολαρίων προς τη Γροιλανδία (ημιαυτόνομο τμήμα του Βασιλείου της Δανίας), στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών δεσμών και για την υποστήριξη των ερευνών της χώρας για ορυκτούς πόρους.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Δανία, Κάρλα Σαντς, είχε χαρακτηρίσει τις ρωσικές δραστηριότητες στην Αρκτική «επιθετικές» και «πρόκληση για τις ειρηνευτικές φιλοδοξίες της Δύσης».

Η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην Αρκτική, ιδίως μετά τις επικρίσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, τον περσινό Μάη, απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προσφερθεί ...να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία από τη Δανία.

Η Ρωσία προωθεί φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή λιμένων κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας, μειώνοντας την απόσταση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης μέσω ενός εμπορικού δρόμου συντομότερου από τη διώρυγα του Σουέζ, και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία. Η Κίνα - αυτοχαρακτηρίζεται ως έθνος που συνορεύει με την Αρκτική - επίσης ενθαρρύνει επιχειρήσεις να κατασκευάσουν υποδομές στην Αρκτική, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδιασμού της με τίτλο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού». Πρόταση κινεζικής κατασκευαστικής εταιρείας να συμβάλει στην επέκταση τριών αεροδρομίων στη Γροιλανδία αποκλείστηκε έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, στενού συμμάχου της Δανίας.

Η Γροιλανδία βρίσκεται σε στρατηγική θέση για τον αμερικανικό στρατό και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων του, καθώς η συντομότερη πορεία από την Ευρώπη προς τη Βόρεια Αμερική διέρχεται από την αρκτική νήσο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η τιμή βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου υποχώρησε χτες κατά 14% στην ασιατική αγορά (με τιμή γύρω στα 10,88 δολάρια), καθώς η εταιρεία «United States Oil Fund» (που θεωρείται ένας από τους «μεγάλους παίκτες» στην αγορά) ανακοίνωσε ότι πουλάει όλα τα προθεσμιακά συμβόλαια που διακρατεί για παραδόσεις τον Ιούνη. Αντίστοιχα, η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε πτώση 4,4%, στα 19,10 δολάρια.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Διπλασιάστηκαν οι τιμές των περισσότερων τροφίμων στη Συρία μέσα στον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας των κυρώσεων αλλά και των capital controls που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες του γειτονικού Λιβάνου, από όπου προέρχονταν αρκετές εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης, επισημαίνει ανακοίνωση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι παρατείνει για άλλους τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο «λόγω επικίνδυνων συνθηκών ασφάλειας και υγείας», καλώντας στρατό και αστυνομία «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από την τρομοκρατία, να διατηρήσουν την ασφάλεια σε όλα τα μέρη της χώρας, να προστατεύσουν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία και να σώσουν τις ζωές των πολιτών».

ΛΙΒΥΗ
«Νέα κυβέρνηση» από τον Χάφταρ με ρωσικές αντιρρήσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοίνωσε πως αποδέχεται «τη λαϊκή εντολή», προχωρώντας στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ενώ εντείνει τις επιχειρήσεις κατά του αντιπάλου του, δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που στηρίζεται στρατιωτικά και οικονομικά από την Τουρκία.

Ο Χάφταρ κήρυξε «νεκρή» την «ειρηνευτική» συμφωνία που είχε ανακοινωθεί το 2015 στην πόλη Σκιράτ του Μαρόκου μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, όπως και την υποτιθέμενη «εκεχειρία» που ανακοινώθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου στην αρχή του χρόνου, δίχως στην πραγματικότητα να εφαρμοστεί ποτέ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «al-Hadath TV», ο Χάφταρ δήλωσε περήφανος να αναλάβει, για λογαριασμό του «Εθνικού Στρατού», τη διεκπεραίωση της εντολής και «του ιστορικού καθήκοντος» για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Διαβεβαίωσε ακόμη πως οι δυνάμεις του «θα εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων θεσμών ενός πολιτειακού κράτους».

Αποστάσεις παίρνει η Ρωσία από τον Χάφταρ

Η εξέλιξη ωστόσο δεν επιδοκιμάστηκε από τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο τέλος χτεσινής τηλεδιάσκεψης με ομολόγους του από τις χώρες της λεγόμενης ομάδας BRICS, δήλωσε πως η ρωσική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ανακοίνωση του Χάφταρ περί ανάληψης της διακυβέρνησης της Λιβύης. Διευκρίνισε δε πως η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί επαφές και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές, θεωρώντας ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης μπορεί να επέλθει μόνο μέσω διπλωματικής λύσης!

Ωρες αργότερα, τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος βομβάρδισε κομβόι φορτηγών που μετέφεραν τρόφιμα στην περιοχή Μίζντα (που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 184 χλμ. δυτικά της Τρίπολης), προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον πέντε αμάχων.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέες αιματοβαμμένες διαδηλώσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε κατάσταση αναβρασμού και αφόρητης οικονομικής πίεσης, εν μέσω πανδημίας, βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο λαός του Λιβάνου, με αποτέλεσμα σε προχτεσινές διαδηλώσεις και επεισόδια έξω από τράπεζες στην πόλη της Τρίπολης να σκοτωθεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες 27χρονος διαδηλωτής και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Η συνεχής υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας (που στη μαύρη αγορά έχει ισοτιμία 4.000 προς 1 δολάριο), η αύξηση της ακρίβειας στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθώς και η έκρηξη της ανεργίας ξαναβγάζουν τον κόσμο στους δρόμους. Την ίδια ώρα ισχύουν τραπεζικοί περιορισμοί (capital controls) κυρίως για τους φτωχούς. Τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση κήρυξε χρεοκοπία καθώς δεν μπόρεσε να πληρώσει ομόλογα αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος των 92 δισ. δολαρίων υπολογίζεται πως ξεπερνά το 170% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το θάνατο του 27χρονου διαδηλωτή στην Τρίπολη οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ο νεαρός φαίνεται πως έχασε τη ζωή του από πυρά στη διάρκεια συγκρούσεων έξω από τράπεζες, όπου δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους και στρατιώτες) υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Δεν βρήκαν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα αερίου

Νωρίτερα, ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας, Ρέιμοντ Γαζάρ, δήλωσε ότι από τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων στο θαλάσσιο «οικόπεδο» 4 της λιβανέζικης ΑΟΖ δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμες εμπορικά ποσότητες σε κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 4 ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη μετά από καθυστερήσεις περίπου μιας δεκαετίας. Το 2017 διεθνής κοινοπραξία από τις εταιρείες «Total»(γαλλική), «Eni» (ιταλική) και «Novatek» (ρωσική) είχε αναλάβει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα «οικόπεδα» 4 και 9 του Λιβάνου δίχως ωστόσο να έχουν διευθετηθεί θαλάσσιες διαφορές της χώρας με το γειτονικό Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ