Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Νέα κυβέρνηση» από τον Χάφταρ με ρωσικές αντιρρήσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοίνωσε πως αποδέχεται «τη λαϊκή εντολή», προχωρώντας στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ενώ εντείνει τις επιχειρήσεις κατά του αντιπάλου του, δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που στηρίζεται στρατιωτικά και οικονομικά από την Τουρκία.

Ο Χάφταρ κήρυξε «νεκρή» την «ειρηνευτική» συμφωνία που είχε ανακοινωθεί το 2015 στην πόλη Σκιράτ του Μαρόκου μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, όπως και την υποτιθέμενη «εκεχειρία» που ανακοινώθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου στην αρχή του χρόνου, δίχως στην πραγματικότητα να εφαρμοστεί ποτέ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «al-Hadath TV», ο Χάφταρ δήλωσε περήφανος να αναλάβει, για λογαριασμό του «Εθνικού Στρατού», τη διεκπεραίωση της εντολής και «του ιστορικού καθήκοντος» για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Διαβεβαίωσε ακόμη πως οι δυνάμεις του «θα εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων θεσμών ενός πολιτειακού κράτους».

Αποστάσεις παίρνει η Ρωσία από τον Χάφταρ

Η εξέλιξη ωστόσο δεν επιδοκιμάστηκε από τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο τέλος χτεσινής τηλεδιάσκεψης με ομολόγους του από τις χώρες της λεγόμενης ομάδας BRICS, δήλωσε πως η ρωσική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ανακοίνωση του Χάφταρ περί ανάληψης της διακυβέρνησης της Λιβύης. Διευκρίνισε δε πως η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί επαφές και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές, θεωρώντας ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης μπορεί να επέλθει μόνο μέσω διπλωματικής λύσης!

Ωρες αργότερα, τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος βομβάρδισε κομβόι φορτηγών που μετέφεραν τρόφιμα στην περιοχή Μίζντα (που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 184 χλμ. δυτικά της Τρίπολης), προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον πέντε αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ