ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΤΣΑΝΤ - ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προ των θυρών η επέμβαση του «ευρωστρατού»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ως τις αρχές Νοέμβρη θα είναι επιχειρησιακά έτοιμες οι δυνάμεις του «ευρωστρατού» που θα αναπτυχθούν στις μεθοριακές με το Σουδάν περιοχές των αφρικανικών χωρών Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αυτό ανακοίνωσαν χτες Γάλλοι διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, αναφέροντας ότι η «ειρηνευτική» αποστολή της ΕΕ θα είναι δύναμης περίπου 3.000 στρατιωτών, εκ των οποίων το 50% Γάλλοι. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωσαν ότι ο διοικητής της αποστολής του «ευρωστρατού» θα είναι ο Ιρλανδός αντιστράτηγος Πατ Νας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πέρα από το Παρίσι προτάσεις για συμμετοχή στη συγκεκριμένη αποστολή έχουν κάνει οι Ιρλανδοί (με περίπου 300 στρατιώτες), οι Σουηδοί, οι Πολωνοί και το Βέλγιο που προτίθενται να στείλουν από 100 έως 200 έκαστος.

Οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στη δύναμη αναχωρούν από το Παρίσι στις 11 του μήνα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολιτικά «παζάρια» σε εξέλιξη

Ενώ η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, οι πολιτικές διεργασίες στην Ουκρανία αυξάνονται. Ετσι, με βάση τα αποτελέσματα στο 99,69% προηγείται το «Κόμμα των περιοχών» (ΚτΠ) με 34,31% (174 έδρες) κι ακολουθεί το κόμμα «ΜΠΙΟΥΤ» της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλιας Τιμοσένκο, με 30,76% (157 έδρες), ο συνασπισμός του νυν Προέδρου Β. Γιούστσενκο «Η Ουκρανία μας - Λαϊκή αυτοάμυνα» με 14,18%, (72 έδρες), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας με 5,39% (27 έδρες) και το κεντρώο κόμμα «Μπλοκ του Λιτβίν» με 3,96% (20 έδρες). Εκτός Βουλής έμεινε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας με 2,86%, που τους τελευταίους 17 μήνες συγκυβερνούσε στην «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» μαζί με το ΚτΠ και το ΚΚΟυ.

Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι φανερό πως θα δημιουργηθεί και πάλι κυβέρνηση συνεργασίας. Αρχικά η Γ. Τιμοσένκο, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της χώρας, Β. Γιούστσενκο, ζήτησε τη συγκρότηση μιας «πορτοκαλί» κυβέρνησης, των λεγόμενων «δημοκρατικών δυνάμεων», αφού τα δύο κόμματα έχουν από κοινού 229 έδρες (στις 450).

Την ίδια ώρα, όμως, το κόμμα του Β. Γιούστσενκο δεν αποκλείει την ένταξη στην κυβέρνηση και άλλων πολιτικών δυνάμεων, που όπως εκτιμά, «μπορεί να βοηθήσουν στο να ξεπεραστεί η διαίρεση της χώρας». Μάλιστα, ο Πρόεδρος Β. Γιούστσενκο ζήτησε, απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα που πέρασαν στο κοινοβούλιο, με εξαίρεση το ΚΚ Ουκρανίας, να προχωρήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης πλειοψηφίας, με στόχο την επίτευξη της «συσπείρωσης της χώρας γύρω από τις εθνικές προτεραιότητες». Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρόεδρος πήρε αποστάσεις από τη «σύμμαχό» του, Γ. Τιμοσένκο, η αντίδραση της οποίας ήταν άμεση. Με δηλώσεις, η Τιμοσένκο απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε κυβερνητικής συνεργασίας με το ΚτΠ, του πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς. Μάλιστα, η Τιμοσένκο σημείωσε πως στην περίπτωση που το ΚτΠ εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση, το δικό της κόμμα θα βρεθεί στην αντιπολίτευση.

Από τη μεριά του, ο Π. Τσιμπένκο, εκπρόσωπος του ΚΚ Ουκρανίας δήλωσε ότι το κόμμα έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει γίνει νοθεία σε βάρος του, ίσως σε μικρότερο βαθμό απ' ό,τι το 2006, κάτι που όμως δεν αλλάζει την ουσία. Ετσι θα προσφύγει στα δικαστήρια, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών.


Ι.Π.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ρ. ΓΚΕΪΤΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στόχος η Βενεζουέλα

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Νομίζω ότι μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία και την ευημερία των Βενεζουελανών είναι ο Ούγο Τσάβες» δήλωσε ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, με αφορμή την επίσκεψή του στο Ελ Σαλβαδόρ, πρώτο σταθμό μίας «διερευνητικής περιοδείας» σε πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής, περιοδεία που εντάσσεται στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να «μειώσει την επιρροή του προέδρου της Βενεζουέλας».

Στο Ελ Σαλβαδόρ, τη μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αντόνιο Ελίας Σάκα, τον υπουργό Αμύνης και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Από την πλευρά του ο Σάκα δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι η αποστολή - 280 άνδρες - των Ενόπλων Δυνάμεων του Σαλβαδόρ θα παραμείνει στο Ιράκ αλλά πρόσθεσε ότι θέλει να μειώσει τον αριθμό τους μόλις βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.

Ο Γκέιτς τόνισε τη βοήθεια του Ελ Σαλβαδόρ στη Μέση Ανατολή και στις επιχειρήσεις κατά της διακίνησης ναρκωτικών - στην αεροπορική βάση Κομαλάπα, μια από τις τέσσερις βάσεις των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών».

Χτες ο Γκέιτς βρέθηκε στην Κολομβία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε, τον Κολομβιανό ομόλογό του Χουάν Μανουέλ Σάντος και αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός θα επισκεφθεί επίσης τη Χιλή, το Περού και το Σουρινάμ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Επανέναρξη των εργασιών του Κογκρέσου μετά τη σαρωτική επικράτηση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων η διάλυσή του μετά την έναρξη των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδρούν.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Την καταστροφή αντιαεροπορικών πυραύλων σοβιετικής τεχνολογίας που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις, με αντάλλαγμα την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, πρότεινε εκ νέου ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα στον επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας για την απόσυρση των όπλων, Ρίτσαρντ Κρουκ, με τον οποίο είχε συνομιλίες την Τρίτη, στη Μανάγκουα.

ΝΤΕΝΒΕΡ.-- Πέντε εργάτες στην υπηρεσία συντήρησης υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο Κολοράντο έχασαν τη ζωή τους από φωτιά σε χημικά προϊόντα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η σερβική πρόταση θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η σερβική πρόταση για καθεστώς ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο είναι αυτή που θα συζητηθεί στις επόμενες άμεσες συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας στις 14 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, προσθέτοντας ότι αυτό αποφασίστηκε με τη συγκατάθεση των Κοσσοβάρων Αλβανών στην πρώτη άμεση συνάντησή τους στις 28/9 στη Ν. Υόρκη και ότι αυτό και μόνον αποτελεί «σημαντικό βήμα». Σε άλλο σημείο ο Γέρεμιτς εξέφρασε ικανοποίηση για τις άμεσες συνομιλίες Σέρβων - Κοσσοβάρων Αλβανών σε αντίθεση, όπως είπε, «με τις συνομιλίες επί Αχτισαάρι»...

Το ίδιο 24ωρο, ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γιοακίμ Ρίκερ, ζήτησε από τη Βουλή των Κοσσοβάρων Αλβανών «αυτοσυγκράτηση» καθώς έχει βάλει μπροστά μία βιομηχανία νομοσχεδίων - πιστό αντίγραφο των προτάσεων Αχτισαάρι που προβλέπουν καθεστώς διεθνώς εποπτευόμενης «ανεξαρτησίας». Ηδη έχουν ψηφιστεί πέντε τέτοια νομοσχέδια ενώ η Βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει άλλα 14 ως τις 10 Νοέμβρη, εκτός και εάν εισακούσουν τον Ρίκερ...

Οι βόμβες διασποράς

Νωρίτερα, σε διεθνή συνάντηση που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι με θέμα τις βόμβες διασποράς και αίτημα τη διεθνή απαγόρευσή τους, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στις ΝΑΤΟικές επιδρομές του '99 η Σερβία βομβαρδίστηκε με 350.000 βόμβες διασποράς. Σημείωσε ότι «ζούμε τις σοβαρές συνέπειες της χρήσης τους ως σήμερα» και εκτίμησε ότι η «είναι ανεπαρκής η εκκαθάριση των βομβών μετά τη ρίψη τους»... Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Σερβικού Κέντρου Αποναρκοθέτησης σημείωσε ότι είναι «ανεπαρκή» τα στοιχεία που παραχώρησε στις 25/9 το ΝΑΤΟ σχετικά με τη χρήση βομβών διασποράς, αφού μεταξύ άλλων λείπουν στοιχεία «όπως οι ονομασίες των βομβαρδισμένων περιοχών»...

ΕΕ - ΠΓΔΜ
Πιέσεις για «μεταρρυθμίσεις»...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Πιέσεις για εντατικοποίηση και πρακτική υλοποίηση ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, στην αστυνομία, στη δημόσια διοίκηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς άσκησε χτες στην ΠΓΔΜ ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν.

Ο Ρεν, μετά το τέλος της συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, αρνήθηκε να δώσει στα Σκόπια «συγκεκριμένη» ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Παρά τις πιέσεις του Τσερβενκόφσκι που δε δίστασε να «προβλέψει» ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις «θα γίνουν εντός του 2008» γιατί τότε τα Σκόπια «θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις». Εντούτοις, ο Ρεν επέμεινε καταλήγοντας: «Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εν λευκώ. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένη πρόοδο. Πρέπει τα λόγια να γίνουν συγκεκριμένα έργα».

Τέλος, ο Ευρωενωσιακός επίτροπος χαρακτήρισε «εξαιρετικά ατυχή» τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ (με τις χειροδικίες μεταξύ Αλβανών βουλευτών και τις συγκρούσεις υποστηριχτών τους έξω από τη Βουλή) και ζήτησε «επιστροφή στην ομαλότητα» σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ