ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΕ - ΟΤΑ
Σταμάτημα κινητοποιήσεων λόγω ... υποσχέσεων

Απορρίφθηκε από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ η πρόταση της Δημοσιοϋπαλληλικής για συνέχιση των αγώνων

Χέρι βοηθείας στην αντιλαϊκή κυβέρνηση έδωσαν οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ και της ΠΑΣΚΕ, που μετέχουν στη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Σε αγαστή συνεργασία οι δυο παρατάξεις, στο Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, αποφάσισαν το σταμάτημα των κινητοποιήσεων του κλάδου, με τη λήξη της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Μέσα σε έντονο κλίμα αντιπαράθεσης στη χτεσινή συνεδρίαση του ΓΣ, ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Νώντας Λαμπρακάκης και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ προσπάθησαν να πείσουν ότι οι "λύσεις" που δίνει η κυβέρνηση στα θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα μπορεί να μην είναι πλήρως ικανοποιητικές, αλλά αρκούν..., οπότε πρέπει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Ετσι με τις ψήφους των συνδικαλιστών των δυο παρατάξεων (11 ψήφοι), απορρίφτηκε η πρόταση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας για συνέχιση των κινητοποιήσεων, που υποστηρίχτηκε και από την παράταξη της ΔΑΚΕ (έλαβε 9 ψήφους).

Και αυτό, όταν οι εργαζόμενοι του κλάδου έκαναν έμπρακτα φανερές τις αγωνιστικές τους διαθέσεις και την απόφασή τους για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους, συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ με ποσοστά γύρω στο 90%.

Ο Ν. Λαμπρακάκης πρότεινε την αναστολή των κινητοποιήσεων, επειδή - όπως είπε - υπάρχει χρόνος μέχρι να ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο από τη Βουλή. Στο διάστημα αυτό εξουσιοδοτείται η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας να κάνει "βελτιωτικές παρεμβάσεις" στα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης. Υποστήριξε ακόμα ότι με το ειδικό επίδομα απασχόλησης επίδομα που προβλέπει το νέο μισθολόγιο, η αύξηση στους εργαζόμενους των δήμων θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό (12%). Ολα αυτά στηρίχτηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα,ο οποίος τον διαβεβαίωσε απλώς ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση στο αίτημα για αύξηση του επιδόματος απασχόλησης.

Οσον αναφορά το αίτημα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου με αύξηση 15%, ο πρόεδρος επικαλέστηκε και πάλι τη "θετική ανταπόκριση" του υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου για αυξήσεις σε εκείνο το ποσοστό.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και επικεφαλής της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας, Γιάννης Στρατηγός,στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι υποσχέσεις και... "θετική ανταπόκριση". "Με το νέο μισθολόγιο, συνέχισε, το 85% των εργαζομένων στους δήμους δεν ικανοποιείται με την αύξηση 5,8% που τους δίνεται στο μισθό τους, ενώ τα αιτήματα για φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και η πολιτική προσωπικού παραμένουν στον αέρα. Είναι λάθος να σταματήσουν τώρα οι κινητοποιήσεις, τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και η κυβέρνηση άρχισε να υποχωρεί κάτω από την πίεση των αγώνων και εμείς να εξουσιοδοτούμε την ΕΕ για ...παρεμβάσεις".

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Και μετά τη 48ωρη τι;

Η ΑΔΕΔΥ επιμένει στην απόρριψη του "νέου μισθολογίου", αλλά αποφεύγει να ορίσει το επόμενο βήμα της αντιπαράθεσης. Πρόταση για συνέχιση η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Μήνυμα αντίστασης στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, που ανοίγει ταυτόχρονα επικίνδυνους δρόμους για τις εργασιακές τους σχέσεις, έστειλαν και χτες - δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ- οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και ενώ ολοκληρώθηκε η απεργία της ΑΔΕΔΥ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις νευραλγικών κλάδων του δημοσίου, όπως καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί. Συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, με 48ωρη απεργία στις 12 - 13 Φλεβάρη και τριήμερη από 19 του μήνα.

"Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και ιδιαίτερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για το μισθολόγιο, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο θεσμικό του μέρος", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Με το νέο μισθολόγιο - που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή - διαιωνίζεται η λιτότητα (οι απώλειες εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία 6 χρόνια έφτασε στο 51%), καθώς οι "αυξήσεις" στους μισθούς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι μηδαμινές και κάτω του προβλεπόμενου πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η χειραγώγηση και η πολιτική ομηρία των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η καταβολή του κινήτρου αποδοτικότητας θα εξαρτάται από τις εκθέσεις "αξιολόγησης", που θα συντάσσονται με βάση υποκειμενικά κριτήρια. Επιπλέον, φαλκιδεύεται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, καθώς, σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι διαπραγματεύσεις(όταν και αν θεσμοθετηθούν) θα περιορίζονται σε διεκδίκηση ορισμένων μόνο επιδομάτων.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση "να εκτιμήσει σοβαρά τις αντιδράσεις και να επανατοποθετηθεί για το μισθολόγιο, γιατί διαφορετικά θα εισπράξει το αντίτιμο των επιλογών της μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις".

Ωστόσο, παρά τις πιο πάνω εκτιμήσεις και παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή, η ΑΔΕΔΥ δε θέτει πρόγραμμα κλιμάκωσης αγωνιστικών αντιδράσεων, παραπέμποντας γι' αυτό σε συνεδριάσεις των οργάνων της που θα γίνουν γενικώς το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα χτες η πλειοψηφία της διοίκησής της, απέρριψε την πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής, προκειμένου να εξαγγελθούν νέες κινητοποιήσεις.

Οπως θα πει ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας, "κρίνουμε ότι η μεγάλη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων έδωσε την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα έστειλε σαφέστατο μήνυμα στην ΑΔΕΔΥ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις. Προτείναμε να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική και να εξαγγείλει τα επόμενα απεργιακά βήματα, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Ετσι αποκαλύπτονται οι προθέσεις της πλειοψηφίας. Δηλαδή, μέσα από τη χρονοτριβή, να πετύχουν την εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων της βάσης. Επιβάλλεται, οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους".

Συνάντηση στο φόντο των κινητοποιήσεων...

Η ενημέρωση για τις συζητήσεις που έκανε η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ στις ΗΠΑ με συνδικαλιστικούς και πολιτικούς παράγοντες, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου, με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,στον οποίο μεταφέρθηκε και "το ενδιαφέρον επιχειρηματικών παραγόντων και στελεχών της ομογένειας για επενδύσεις στα Βαλκάνια".

Αυτό που δεν απασχόλησε τη συζήτηση ήταν το θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου, γιατί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ - σύμφωνα με τις δηλώσεις του - θεωρεί "δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης" ότι για τα εισοδήματα του 1997 θα υπάρξει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου... Ωστόσο οι αρμόδιοι υπουργοί, κατά την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, είχαν κάνει λόγο για "θετική εξέταση" των αιτημάτων το 1998 και δε δεσμεύτηκαν για τίποτα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, είπε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό και τις προτάσεις της ΓΣΕΕ για την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις, τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν, "αλλά να μην υπάρχουν και τριβές που βλάπτουν την κοινωνική συνοχή"! Είπε ακόμα ότι "πρέπει να γίνει πιο οργανωμένος" ο "κοινωνικός διάλογος" και ότι η Συνομοσπονδία θα συμβάλει στη διεξαγωγή του. Δεν έγινε συζήτηση για κινητοποιήσεις, κατέληξε, επειδή η ΓΣΕΕ δε βρίσκεται σε κινητοποιήσεις...

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στους ΟΤΑ στην 48ωρη απεργία τ

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στους ΟΤΑ στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, αλλά η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε σταμάτημα των κινητοποιήσεων

Απολύσεις με ... "κοινωνική ευαισθησία"

Δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ για το θέμα της ΣΟΦΤΕΞ

"Πρωτοβουλίες" για το θέμα της ΣΟΦΤΕΞ δήλωσε χτες ότι θα πάρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Ωστόσο, οι "πρωτοβουλίες" του προέδρου της ΓΣΕΕ, όπως προκύπτει από τις ίδιες τις δηλώσεις του, δεν αφορούν τη διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας. Ισα ίσα, αντιμετωπίζουν ουσιαστικά ως "δεδομένη" τη διαλυτική πορεία προς την ιδιωτικοποίηση και τις απολύσεις προσωπικού.

Ετσι, το ζητούμενο περιορίζεται στην υλοποίηση της απόφασης για την άμεση χρηματοδότηση της εταιρίας από την Εθνική, η οποία ωστόσο δε διασφαλίζει παρά για ένα μόνο διάστημα τη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και στη λήψη μέτρων "κοινωνικής προστασίας" για όσους εργαζόμενους απολυθούν από την εργασία τους.

"Είναι ανάγκη - σημειώνεται χαρακτηριστικά - για τις επιχειρήσεις που γίνονται αναδιαρθρώσεις ή ιδιωτικοποιούνται, να λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής προστασίας. Αυτά τα μέτρα πρέπει να διακρίνονται από κοινωνική ευαισθησία και να υπακούουν σε ενιαίες αρχές. Γι' αυτό το τελευταίο, η ΓΣΕΕ θα πάρει σχετικές πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες να συναντήσει τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να προωθηθούν λύσεις".

Και είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι "πρωτοβουλίες" παίρνονται όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας κάθε ιδέα για μείωση των θέσεων εργασίας και με αίτημα: "Να σταματήσει τώρα η ιδιωτικοποίηση, γιατί θα έχει καταστροφικές συνέπειες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ