ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Αυξήθηκε κατά 3,9% το 1998

Με ρυθμό 3,9% έτρεχε το 1998 - σε μέσα επίπεδα - ο τιμάριθμος χονδρικής, έναντι ρυθμού 3,6% το 1997. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών χονδρεμπορίου το 1998 - που οι τιμές των πρώτων υλών και του κόστους εργασίας μειώθηκαν - θα πρέπει να αποδοθεί στην κερδοσκοπία των επιχειρήσεων που εκδηλώθηκε αμέσως μετά την υποτίμηση της δραχμής τον προηγούμενο Μάρτη.

Σε δωδεκάμηνη βάση (Δεκέμβρης '98-'97) ο Δείκτης Χονδρικής αυξήθηκε κατά 3,6%, έναντι ρυθμού αύξησης 3,1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τέλος, το μήνα Δεκέμβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβρη σημειώθηκε μείωση κατά 0,1% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε τους αντίστοιχους μήνες του 1997.

Οι επιμέρους δείκτες που συγκροτούν το γενικό δείκτη σε δωδεκάμηνη βάση (Δεκέμβρης '98-'97) παρουσίασαν την ακόλουθη εξέλιξη:

  • Ο δείκτης τιμών Χονδρικής του τομέα τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 11,8%.
  • Ο δείκτης του τομέα τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση αυξήθηκε με ρυθμό 2,5% κυρίως λόγω της μείωση των τιμών διύλισης πετρελαίου κατά 13,7%.Αντίθετα, σε άλλους τομείς της βιομηχανίας παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις. Κατά 10,6% αυξήθηκε ο δείκτης στη βιομηχανία δέρματος, κατά 9,3% στην κατασκευή λοιπών μεταφορικών μέσων, 7,6% στην κατασκευή αυτοκινήτων, 8,9% στην κατασκευή προϊόντων από μέταλλο.
  • Ο δείκτης τιμών Χονδρικής του τομέα τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού αυξήθηκε με ρυθμό 5%. Πολύ μεγάλη αύξηση 24% παρατηρήθηκε στο δείκτη καταγραφής εισαγωγών γεωργικών προϊόντων και προϊόντων αλιείας (αυξήθηκαν κατά 19,2%).
  • Ο δείκτης, τέλος, για τα εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής στη διάρκεια του έτους παρουσίασε μείωση 0,2%, κυρίως λόγω του δείκτη διύλισης πετρελαίου ο οποίος μειώθηκε κατά 34,1%.
Μέσα στο Μάρτη και οι δηλώσεις ΦΜΑΠ

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Οικονομικών, καθορίστηκε ποιοι και πότε θα υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΜΑΠ

Μέσα στο Μάρτη αναμένεται να κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την υποχρέωση αυτή. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε τα φυσικά πρόσωπα να υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΜΑΠ μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 1999, η υποβολή των οποίων θα γίνει στη διάρκεια του ερχόμενου Μάρτη από την 1η μέχρι τις 17 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και από τις 18 μέχρι τις 30 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά όλους όσοι υποχρεούνται στην υποβολή του εντύπου Ε3.

Σημειωτέον ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΜΑΠ έχουν τα φυσικά πρόσωπα, που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, που βρίσκεται στην Ελλάδα, υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό, δηλαδή 69 εκατομ. δρχ. για τον άγαμο και 138 εκατομ. δρχ. για τον έγγαμο. Στην περίπτωση των συζύγων, το αφορολόγητο αυτό ποσό των 138 εκατομ. δρχ. προσαυξάνεται κατά 17,25 εκατομ. δρχ. για κάθε ανήλικο παιδί τους. Δεδομένου ότι οι υπόχρεοι δε θα ειδοποιηθούν από την εφορία τους, θα πρέπει να αναζητήσουν και να συμπληρώσουν οι ίδιοι τα σχετικά έντυπα, προκειμένου στη συνέχεια να τα συνυποβάλουν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, θέματα οργανωτικής φύσεως, ενόψει της έναρξης περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Η διαδικασία αποστολής των νέων εντύπων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από το ΚΕΠΥΟ προς τους φορολογούμενους βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως προς το σύνολο των 4.434.864 υπόχρεων μέχρι τις 17 Φλεβάρη.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποδείξεις για ένταση της λιτότητας

Εντατικότερους ρυθμούς στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα αξιώνουν οι εμποροβιομήχανοι, οι οποίοι προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι μπορεί η ένταξη στην ΟΝΕ να θεωρείται βέβαιη "στην παρούσα συγκυρία", όμως τα δεδομένα της χώρας "δε δικαιολογούν δημιουργία κλίματος εφησυχασμού ούτε προεκλογική χαλάρωση της προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας". Τα παραπάνω προκύπτουν από την εξαμηνιαία έκθεση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το πραγματικό έλλειμμα για το 1999 πλησιάζει το 5% του ΑΕΠ και όχι το 2%, όπως με λογιστικές ρυθμίσεις περιέχεται στον προϋπολογισμό. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γ. Παπαθανασίου,"η χρησιμοποίηση λογιστικών ρυθμίσεων είναι μεν θεμιτή, για να επιτευχθεί η ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά δε θα πρέπει να οδηγεί στο να μη βλέπουμε πίσω από αυτές. Τα προβλήματα παραμένουν".

Επίσης, οι εμποροβιομήχανοι επαναλαμβάνουν την αξίωσή τους να επιταχυνθούν οι ρυθμοί πρόσβασης του ιδιωτικού κεφαλαίου στις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τις μεταφορές κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδυναμία να προχωρήσει σε "σοβαρή εξυγίανση του κράτους και του δημόσιου τομέα" εξαιτίας της οποίας "οι καταναλωτές και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να καρπωθούν πολλά οφέλη από εκείνα που θα έχει η ένταξη στην ΟΝΕ".

Τέλος, γίνεται λόγος για "χαμηλή ανταγωνιστικότητα" της ελληνικής οικονομίας, την οποία το ΕΒΕΑ αποδίδει στην αρνητική επίδραση του κράτους, στο ανεπαρκές σύστημα Παιδείας (σ. σ. είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη με διάφορους τρόπους η θέση των εμποροβιομηχάνων για Παιδεία στην υπηρεσία της"διεθνοποίησης" της αγοράς), στα κρατικά μονοπώλια και στην έλλειψη εσωτερικού ανταγωνισμού".

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αύξηση κερδών 133,7%

Σημαντική αύξηση των κερδών (το ποσοστό αύξησης είναι τριψήφιος αριθμός) σημείωσε το 1998 η ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς καθώς και ο Ομιλος επιχειρήσεων της Τράπεζας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου έφτασαν το 1998 στο ποσό των 22.753 εκατ. δραχμών, έναντι 9.734 εκατ. δραχμές το 1997. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 133,7%. Μόνο τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς, έφτασαν το 1998 στα 213.588 εκατ. δραχμές (αντί 6.055 εκατ. το '97) που σημαίνει ότι αυξήθηκαν 124,4%.

Πρόκειται για αυξήσεις κερδών - πρόκληση, αν παρθεί υπόψη πως την ίδια χρονιά - ελέω της εισοδηματικής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα και οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον ιδιωτικό τομέα - η ονομαστική αύξηση των μισθών και συντάξεων ήταν... μονοψήφιος αριθμός.

Νέα στεγαστικά δάνεια από την Εργασίας

Δύο νέα στεγαστικά δάνεια άρχισε να λανσάρει στους πελάτες της από χτες η Τράπεζα Εργασίας, επιδιώκοντας έτσι να αυξήσει το μερίδιό της στον τομέα της στεγαστικής πίστης. Αξιοποιώντας την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις δύο κρατικές στεγαστικές τράπεζες (Εθνική Κτηματική και ΕΘνική Στεγαστική) που απορροφήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της Τράπεζας Εργασίας, ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να καθιερώσει τα εξής δύο νέα στεγαστικά δάνεια:

Πρώτον, το στεγαστικό δάνειο σε ΕΥΡΩ,με σταθερό επιτόκιο 5,25% για τον πρώτο χρόνο. Η διάρκεια του δανείου αυτής της κατηγορίας είναι συνήθως 15 χρόνια, με δυνατότητα να φτάσει και τα 25, με ελάχιστο ποσό δανείου το ισόποσο των 10 εκατ. δραχμών και εξόφληση με μηνιαίες, διμηνιαίες ή και τριμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις.

Δεύτερον, το στεγαστικό δάνειο σε δραχμές, με σταθερό επιτόκιο 7,5% για τα 5 πρώτα χρόνια (η ελάχιστη διάρκεια του δανείου είναι 5 χρόνια και η μέγιστη τα 25 χρόνια) και ελάχιστο ποσό δανείου τα 5 εκατ. δραχμές.

Εκτός από τα παραπάνω δύο στεγαστικά δάνεια, η τράπεζα διαθέτει στεγαστικά δάνεια σε δραχμές με κυμαινόμενο επιτόκιο 13% καθώς και στεγαστικά δάνεια σε γιέν Ιαπωνίας με επιτόκιο 4,75% σταθερό για τα πρώτα 3 χρόνια.

Με τη λήξη της περιόδου σταθερού επιτοκίου, η Τράπεζα Εργασίας παρέχει την ευχέρεια στους πελάτες της να επιλέξουν οποιοδήποτε είδος στεγαστικού δανείου από αυτά που προσφέρει η τράπεζα, χωρίς κόστος μετατροπής για τον πελάτη.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Πρόταση τροπολογίας για τα διατηρητέα κτίρια

Την επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθεί διάταξη στο πολυνομοσχέδιο (κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή), με την οποία θα προβλέπεται ότι όλες οι μισθώσεις των διατηρητέων κτιρίων θα ανήκουν στις προστατευόμενες και ρυθμιζόμενες, από τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ΠΔ 34/95 μισθώσεις, επισημαίνει με επιστολή του προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας την ανάγκη να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη διάταξη στο νέο νομοσχέδιο, επικαλείται μεταξύ άλλων: Πρώτον, οι εμπορικές εταιρίες οι οποίες μισθώνουν διατηρητέα κτίρια, δαπανούν σημαντικά ποσά για τη συντήρηση και την αποκατάστασή τους. Δεύτερον, με την ισχύουσα νομοθεσία, μένουν εκτεθειμένες στη βούληση του εκμισθωτή χωρίς να απολαμβάνουν από την πολιτεία τουλάχιστον ίση μεταχείριση, με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, σε περίπτωση έξωσής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ