Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Αυξήθηκε κατά 3,9% το 1998

Με ρυθμό 3,9% έτρεχε το 1998 - σε μέσα επίπεδα - ο τιμάριθμος χονδρικής, έναντι ρυθμού 3,6% το 1997. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών χονδρεμπορίου το 1998 - που οι τιμές των πρώτων υλών και του κόστους εργασίας μειώθηκαν - θα πρέπει να αποδοθεί στην κερδοσκοπία των επιχειρήσεων που εκδηλώθηκε αμέσως μετά την υποτίμηση της δραχμής τον προηγούμενο Μάρτη.

Σε δωδεκάμηνη βάση (Δεκέμβρης '98-'97) ο Δείκτης Χονδρικής αυξήθηκε κατά 3,6%, έναντι ρυθμού αύξησης 3,1% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τέλος, το μήνα Δεκέμβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβρη σημειώθηκε μείωση κατά 0,1% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε τους αντίστοιχους μήνες του 1997.

Οι επιμέρους δείκτες που συγκροτούν το γενικό δείκτη σε δωδεκάμηνη βάση (Δεκέμβρης '98-'97) παρουσίασαν την ακόλουθη εξέλιξη:

  • Ο δείκτης τιμών Χονδρικής του τομέα τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 11,8%.
  • Ο δείκτης του τομέα τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση αυξήθηκε με ρυθμό 2,5% κυρίως λόγω της μείωση των τιμών διύλισης πετρελαίου κατά 13,7%.Αντίθετα, σε άλλους τομείς της βιομηχανίας παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις. Κατά 10,6% αυξήθηκε ο δείκτης στη βιομηχανία δέρματος, κατά 9,3% στην κατασκευή λοιπών μεταφορικών μέσων, 7,6% στην κατασκευή αυτοκινήτων, 8,9% στην κατασκευή προϊόντων από μέταλλο.
  • Ο δείκτης τιμών Χονδρικής του τομέα τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού αυξήθηκε με ρυθμό 5%. Πολύ μεγάλη αύξηση 24% παρατηρήθηκε στο δείκτη καταγραφής εισαγωγών γεωργικών προϊόντων και προϊόντων αλιείας (αυξήθηκαν κατά 19,2%).
  • Ο δείκτης, τέλος, για τα εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής στη διάρκεια του έτους παρουσίασε μείωση 0,2%, κυρίως λόγω του δείκτη διύλισης πετρελαίου ο οποίος μειώθηκε κατά 34,1%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ