Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα από τη μειωμένη παροχή αερίου...

Υποπτη "σιγήν ιχθύος" τηρεί η υπουργός Ανάπτυξης

Πολλά και εύλογα ερωτήματα, προκαλεί η μειωμένη - κατά διαστήματα - παροχή ρώσικου φυσικού αερίου που προέκυψε ξαφνικά και δημιούργησε προβλήματα, τόσο στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ όσο και σε οικιακούς καταναλωτές. Ερωτήματα, τα οποία ενισχύονται τόσο με τον τρόπο που τα προβάλλει η κυβέρνηση, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όσο και τη "σιγήν ιχθύος" που προτίμησε να τηρήσει η αρμόδια υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,η οποία φρόντισε να γνωστοποιήσει τη συνάντηση που είχε χτες με το Ρώσο επιτετραμμένο. Συνέπεια της μειωμένης παροχής ρωσικού φυσικού αερίου ήταν να τεθούν χτες και προχτές εκτός λειτουργίας η μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Λαυρίου, η μονάδα του Κερατσινίου, και μια μονάδα στην Καβάλα, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε γειτονιές της Αθήνας.

Η υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε το Ρώσο επιτετραμμένο της ρωσικής πρεσβείας να δώσει εξηγήσεις για το πρόβλημα, ενώ ανακοινώθηκε πως η ίδια, εντός των ημερών, θα μεταβεί στη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα. Η ξαφνική πρεμούρα της υπουργού ενισχύει τα ερωτηματικά, καθώς η ίδια ανέβαλε το ταξίδι της στη Μόσχα, που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος επιτετραμμένος φέρεται να απέδωσε τη μειωμένη ροή του αερίου στην κλοπή του που γίνεται σε κάποιες χώρες, αλλά και στην κακή κατάσταση του αγωγού.

Ωστόσο, όποιο και αν είναι το πρόβλημα, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιείται κατάλληλα:

  • από την κυβέρνηση που κάνει λόγο για "εναλλακτικό προμηθευτή".
  • από Ελληνες επιχειρηματίες που έχουν συμπράξει με πολυεθνικούς κολοσσούς με στόχο να αρπάξουν τη μερίδα του λέοντος ενόψει της επικείμενης απελευθέρωσης της ενέργειας και να δραστηριοποιηθούν τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Αν και το πρόβλημα είναι γνωστό από καιρό ο τρόπος που επανήλθε αυτή τη φορά στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, μάλλον δεν οφείλεται στο ενδιαφέρον της για την επίλυση αυτού καθ' αυτού του προβλήματος. Αντίθετα, φαίνεται ότι απώτερος στόχος από την προβολή του θέματος είναι να επισπευστεί και να δικαιολογηθεί η είσοδος ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου στην Ελλάδα και να εμφανίσει η κυβέρνηση ως αναγκαίες τις πρόσφατες συμφωνίες της ΔΕΠΑ με τις εταιρίες ΕΝΙ και SHELL και της GAS DE FRANCE με τον όμιλο Λάτση και τη ΔΕΗ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στροφή» στον λιγνίτη ανακοινώνουν Γερμανία και Ολλανδία (2022-06-21 00:00:00.0)
Τι σχεδιάζει η «Gazprom» στην Ελλάδα; (2013-04-04 00:00:00.0)
Ελεγχος για την «απελευθέρωση» (2010-10-23 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε ο ελληνοτουρκικός αγωγός (2007-09-05 00:00:00.0)
Μειώθηκε πέρσι κατά 0,9% (2006-02-10 00:00:00.0)
Να πληρώσουν αυτοί που υπέγραψαν τα Πρωτόκολλα (1999-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ