Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποδείξεις για ένταση της λιτότητας

Εντατικότερους ρυθμούς στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα αξιώνουν οι εμποροβιομήχανοι, οι οποίοι προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι μπορεί η ένταξη στην ΟΝΕ να θεωρείται βέβαιη "στην παρούσα συγκυρία", όμως τα δεδομένα της χώρας "δε δικαιολογούν δημιουργία κλίματος εφησυχασμού ούτε προεκλογική χαλάρωση της προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας". Τα παραπάνω προκύπτουν από την εξαμηνιαία έκθεση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το πραγματικό έλλειμμα για το 1999 πλησιάζει το 5% του ΑΕΠ και όχι το 2%, όπως με λογιστικές ρυθμίσεις περιέχεται στον προϋπολογισμό. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γ. Παπαθανασίου,"η χρησιμοποίηση λογιστικών ρυθμίσεων είναι μεν θεμιτή, για να επιτευχθεί η ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά δε θα πρέπει να οδηγεί στο να μη βλέπουμε πίσω από αυτές. Τα προβλήματα παραμένουν".

Επίσης, οι εμποροβιομήχανοι επαναλαμβάνουν την αξίωσή τους να επιταχυνθούν οι ρυθμοί πρόσβασης του ιδιωτικού κεφαλαίου στις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τις μεταφορές κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδυναμία να προχωρήσει σε "σοβαρή εξυγίανση του κράτους και του δημόσιου τομέα" εξαιτίας της οποίας "οι καταναλωτές και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να καρπωθούν πολλά οφέλη από εκείνα που θα έχει η ένταξη στην ΟΝΕ".

Τέλος, γίνεται λόγος για "χαμηλή ανταγωνιστικότητα" της ελληνικής οικονομίας, την οποία το ΕΒΕΑ αποδίδει στην αρνητική επίδραση του κράτους, στο ανεπαρκές σύστημα Παιδείας (σ. σ. είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη με διάφορους τρόπους η θέση των εμποροβιομηχάνων για Παιδεία στην υπηρεσία της"διεθνοποίησης" της αγοράς), στα κρατικά μονοπώλια και στην έλλειψη εσωτερικού ανταγωνισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ