ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Εντείνονται οι επαφές ενόψει των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

Την Ουκρανία επισκέπτεται ο Μπορέλ. Στις ΗΠΑ η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ζ. Μπορέλ στη «γραμμή επαφής» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία

andriy.dubchak

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ζ. Μπορέλ στη «γραμμή επαφής» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές και κινήσεις συντονισμού εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ ενόψει των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία την ερχόμενη βδομάδα, ενώ και η Μόσχα κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά.

Στις 10 Γενάρη, αντιπροσωπείες, με επικεφαλής την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, και τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, θα συναντηθούν στη Γενεύη. Στις 12 Γενάρη στις Βρυξέλλες θα γίνει ειδικό Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με τη συμμετοχή των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, του Σ. Ριαμπκόφ και Ρώσων αξιωματούχων, ενώ την επομένη θα συνεδριάσει στη Βιέννη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και ευρωπαϊκά κράτη.

Αύριο, Παρασκευή, θα έχουν τηλεδιάσκεψη οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και «την στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία».

«Εκκλήσεις» για «αμοιβαία στρατιωτική ασφάλεια» ενώ εντείνονται οι ανταγωνισμοί

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις και η επίκληση στη «διπλωματία» από όλες τις πλευρές δεν αναιρούν βέβαια τις σφοδρές αντιθέσεις και την επικίνδυνη όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει καταθέσει προτάσεις για γραπτές «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ζητώντας μεταξύ άλλων να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και η Γεωργία, να σταματήσει η ανάπτυξη εξοπλισμών και στρατευμάτων σε χώρες κοντά στα σύνορά της, να μην αναπτυχθούν πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Πολλές από τις αξιώσεις της Ρωσίας έχουν ήδη χαρακτηριστεί «μη αποδεκτές» από αξιωματούχους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τις δεσμεύσεις για μη ένταξη της Ουκρανίας ή άλλων κρατών στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η πρώτη εδώ και δυόμισι χρόνια, θα επικεντρωθεί «στη στρατιωτική ασφάλεια στην Ευρώπη, στην Ουκρανία και τα μέτρα που σχετίζονται με αμοιβαία στρατιωτική διαφάνεια και μείωση του κινδύνου. Μια ατζέντα για ουσιαστικό διάλογο προς το συμφέρον όλων μας».

Θα ήταν πρόωρο να πει κανείς αν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ θα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς τις «εγγυήσεις ασφαλείας», εκτίμησε ο Αλ. Γκρουσκό, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος θα ηγείται της αντιπροσωπείας της χώρας του στις Βρυξέλλες.

«Είτε κινούμαστε προς την άρση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσίας, που συνδέονται με τη στρατιωτική δραστηριότητα της Συμμαχίας, τη διεύρυνσή της, είτε θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε άλλους τρόπους κατοχύρωσης της εθνικής μας ασφάλειας. Τα στρατιωτικά - τεχνικά εργαλεία γι' αυτήν την επιλογή είναι αρκετά ευρέος φάσματος», προειδοποίησε ο Γκρουσκό, λέγοντας πως η Ρωσία προσδοκά ουσιαστικό διάλογο και συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα βελτιώνουν πραγματικά «τη στρατιωτική ασφάλεια στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, προσπαθώντας να απαντήσει στις «ανησυχίες» της ΕΕ και να υποβαθμίσει τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ν. Πράις, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα συζητήσουν με τη Ρωσία «θέματα που αφορούν αποκλειστικά την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», απουσία τους. Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Σταθερότητας«θα επικεντρωθούμε στο σύνολο των διμερών θεμάτων», είπε.

ΕΕ και Γερμανία «βγαίνουν μπροστά»

Πάντως η ΕΕ ζητά ενεργότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ιδιαίτερα σε μια φάση που επιδιώκει να αναδειχθεί σε ισχυρότερο «παγκόσμιο γεωπολιτικό παίκτη» και να αποκτήσει «στρατηγική κυριαρχία» σε Αμυνα και Εξωτερική Πολιτική.

Καθόλου τυχαία ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, επέλεξε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό για φέτος να είναι στην Ουκρανία, στην οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη από χτες. Ο Μπορέλ επισκέφτηκε τη γραμμή επαφής της σύγκρουσης ουκρανικού στρατού - φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς, η οποία, όπως είπε, τείνει να γίνει βαθύτερη και εξέφρασε ανησυχία για «ασυνήθιστη» συγκέντρωση στρατευμάτων και εξοπλισμού από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οποιαδήποτε πρόκληση ή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος, διεμήνυσε απευθυνόμενος στη Ρωσία, την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση ζητά από την ΕΕ να επιβάλει εκ των προτέρων επιπλέον σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, ως «αποτροπή» μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής κλιμάκωσης στο Ντονμπάς.

«Κάθε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να συμπεριλάβει την ΕΕ και την Ουκρανία», τόνισε ακόμη ο Μπορέλ, με «αιχμές» προς την Ουάσιγκτον.

«Η ΕΕ είναι ο στενότερος εταίρος της Ουκρανίας και υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει δώσει 17 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την «κατάληψη της Κριμαίας» το 2014. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σύντομα τα κράτη - μέλη θα εγκρίνουν την έναρξη της «Στρατιωτικής, Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικής Αποστολής» της ΕΕ στην Ουκρανία, με εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξάλλου, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, παρουσίασε ως επιτυχία της ουκρανικής διπλωματίας την ένταξη της χώρας του στο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης» για να λάβει 31 εκατ. ευρώ στρατιωτική ενίσχυση, που στοχεύει στη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και στην καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων.

Στο μεταξύ, χτες, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, μετέβη στην Ουάσιγκτον για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό της, Αντ. Μπλίνκεν. Οπως ανέφερε σε μήνυμά της, σχετικά με τη Ρωσία, «το κοινό μήνυμα της Ευρώπης και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι σαφές: Οι ρωσικές ενέργειες έχουν ένα σαφές τίμημα και ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι μέσω του διαλόγου», προσθέτοντας πως «εισερχόμαστε σε μια αποφασιστική φάση, όπου αναμένονται σημαντικές συνομιλίες σε διαφορετικά επίπεδα».

Επίσης μέσα στον Γενάρη θα έχουν επαφές για το ζήτημα της ανατολικής Ουκρανίας αξιωματούχοι της Γερμανίας και της Γαλλίας με Ρώσους ομολόγους τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Δύο εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, όταν στέγη σχολείου κατέρρευσε χτες στην πόλη Χιχόν της Ισπανίας. Το εργατικό δυστύχημα συνέβη στη διάρκεια εργασιών επισκευής στη στέγη του σχολείου San Vicente Paul, κοντά στο κέντρο της πόλης, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Στο σχολείο δεν βρίσκονταν παιδιά, καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν χτες, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, αεροπορικές επιδρομές στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και σε περιοχές των επαρχιών Χάμα και Χαλέπι, κατά θέσεων τζιχαντιστών. Από τις επιδρομές σκοτώθηκε ένας άμαχος και τραυματίστηκαν άλλοι έξι.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Τη δημιουργία λιμανιού στην πόλη Νταγιάν της Σενεγάλης, 50 χλμ. από το Ντακάρ, ανέλαβε η εμιρατινή εταιρεία «DP World», στη βάση συμφωνίας που υπογράφηκε με την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας τον Δεκέμβρη του 2020.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο αντιπρόεδρος του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα, Ν. Μπίρι, τέθηκε χτες σε κατ' οίκον περιορισμό ως ύποπτος «τρομοκρατίας».

ΑΜΜΑΝ.-- Επίσκεψη στην Ιορδανία και συνάντηση στο Αμμάν με τον Ιορδανό βασιλιά, Αμπντάλα Β', πραγματοποίησε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπ. Γκαντς. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα πολιτικής και ασφάλειας. Σε δήλωσή του ο Αμπντάλα Β' ανέφερε πως συζήτησαν την «ανάγκη διατήρησης της ηρεμίας στα παλαιστινιακά εδάφη» και μέτρα που είναι απαραίτητα για τη «θεμελίωση» της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Πριν μια βδομάδα ο Γκαντς είχε συναντηθεί στο σπίτι του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς.

ΗΠΑ
Πολύνεκρη πυρκαγιά σε εργατικές κατοικίες στη Φιλαδέλφεια

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ τους 7 παιδιά, έχασαν χτες τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε τριώροφο κτίριο στη συνοικία Φερμάουντ της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ.

Σε διαδικτυακή ανάρτησή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης ανέφερε ότι μονάδες της έφτασαν στο σημείο στις 6.40 το πρωί τοπική ώρα και διαπίστωσαν ότι φλόγες έβγαιναν από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Χρειάστηκαν περίπου 50 λεπτά για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Το κτίριο ανήκει στην Υπηρεσία Κοινωνικής Στέγης και είχε μετατραπεί σε διαμερίσματα. Παρά την επέμβαση της Πυροσβεστικής, οι ελλείψεις των συστημάτων πυρασφάλειας αλλά και ανίχνευσης καπνού φαίνεται πως συνέβαλαν στον τραγικό χαμό των 13 ανθρώπων...

Πυροβόλησαν την 4χρονη ανιψιά του Τζ. Φλόιντ

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, στο Χιούστον του Τέξας, τραυματίστηκε μέσα στο σπίτι της από πυρά αγνώστου ή αγνώστων η τετράχρονη ανιψιά του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2020 από αστυνομικό στη Μινεάπολις.

Η 4χρονη Αριάνα Ντιλέιν Φλόιντ, που την ώρα της επίθεσης κοιμόταν στο σπίτι της, υπέστη σοβαρά τραύματα σε συκώτι, πνεύμονα και πλευρά. Μεταφέρθηκε από τους γονείς της στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επεμβάσεις. Εκτοτε νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αστυνομία χρειάστηκε 4 ώρες μέχρι να φτάσει στο διαμέρισμα της οικογένειας!

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του ηγέτη των Σερβοβόσνιων

Ως συμβολή στη «σταθεροποίηση» των Δυτικών Βαλκανίων εμφανίζουν οι ΗΠΑ τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν χτες ενάντια σε νυν και πρώην αξιωματούχους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης,«λόγω της εμπλοκής τους σε σοβαρά περιστατικά διαφθοράς και αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Με φόντο τις «φυγόκεντρες» κινήσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο «συνιστώσες» οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), στο στόχαστρο αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων βρέθηκε ο νυν ηγέτης των Σερβοβόσνιων και μέλος του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μ. Ντόντικ.

Οι κυρώσεις (με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ) αφορούν ακόμα τον επίσης Σερβοβόσνιο, πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μ. Τεγκέλτιζα (παραιτήθηκε στις αρχές Δεκέμβρη), και τον πρόεδρο του συντηρητικού βοσνιακού κόμματος Κίνημα για τη Δημοκρατική Δράση (PDA), Μ. Κούκιτς. Οι κατηγορίες της Ουάσιγκτον αφορούν την ανάμειξή τους σε «σοβαρές υποθέσεις διαφοράς» και «ενέργειες που υπονόμευσαν την ειρήνη και ευημερία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

Συνολικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίζεται ότι με τις αποφάσεις αυτές «επιβεβαιώνεται η αμερικανική αφοσίωση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς, για ένα καλύτερο μέλλον των πολιτών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

Αναγγέλλει δε κυρώσεις και για «άλλους ηγέτες και οντότητες που συνδέονται με διαφθορά ή αποσταθεροποιητικούς παράγοντες», καταλήγοντας: «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες αρχές για να λογοδοτήσουν παράγοντες σε όλη την περιοχή και διεθνώς».

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο ο Ντόντικ και συνολικά η ηγεσία της «Σερβικής Δημοκρατίας» διακήρυξαν ότι θα αποχωρήσουν από τις «ενιαίες» Ενοπλες Δυνάμεις, την ανώτατη φορολογική υπηρεσία και το ανώτατο δικαστικό σώμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ