Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Εντείνονται οι επαφές ενόψει των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

Την Ουκρανία επισκέπτεται ο Μπορέλ. Στις ΗΠΑ η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ζ. Μπορέλ στη «γραμμή επαφής» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία

andriy.dubchak

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ζ. Μπορέλ στη «γραμμή επαφής» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές και κινήσεις συντονισμού εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ ενόψει των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία την ερχόμενη βδομάδα, ενώ και η Μόσχα κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά.

Στις 10 Γενάρη, αντιπροσωπείες, με επικεφαλής την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, και τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, θα συναντηθούν στη Γενεύη. Στις 12 Γενάρη στις Βρυξέλλες θα γίνει ειδικό Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με τη συμμετοχή των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, του Σ. Ριαμπκόφ και Ρώσων αξιωματούχων, ενώ την επομένη θα συνεδριάσει στη Βιέννη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και ευρωπαϊκά κράτη.

Αύριο, Παρασκευή, θα έχουν τηλεδιάσκεψη οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και «την στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία».

«Εκκλήσεις» για «αμοιβαία στρατιωτική ασφάλεια» ενώ εντείνονται οι ανταγωνισμοί

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις και η επίκληση στη «διπλωματία» από όλες τις πλευρές δεν αναιρούν βέβαια τις σφοδρές αντιθέσεις και την επικίνδυνη όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει καταθέσει προτάσεις για γραπτές «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ζητώντας μεταξύ άλλων να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και η Γεωργία, να σταματήσει η ανάπτυξη εξοπλισμών και στρατευμάτων σε χώρες κοντά στα σύνορά της, να μην αναπτυχθούν πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Πολλές από τις αξιώσεις της Ρωσίας έχουν ήδη χαρακτηριστεί «μη αποδεκτές» από αξιωματούχους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τις δεσμεύσεις για μη ένταξη της Ουκρανίας ή άλλων κρατών στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η πρώτη εδώ και δυόμισι χρόνια, θα επικεντρωθεί «στη στρατιωτική ασφάλεια στην Ευρώπη, στην Ουκρανία και τα μέτρα που σχετίζονται με αμοιβαία στρατιωτική διαφάνεια και μείωση του κινδύνου. Μια ατζέντα για ουσιαστικό διάλογο προς το συμφέρον όλων μας».

Θα ήταν πρόωρο να πει κανείς αν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ θα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς τις «εγγυήσεις ασφαλείας», εκτίμησε ο Αλ. Γκρουσκό, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος θα ηγείται της αντιπροσωπείας της χώρας του στις Βρυξέλλες.

«Είτε κινούμαστε προς την άρση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσίας, που συνδέονται με τη στρατιωτική δραστηριότητα της Συμμαχίας, τη διεύρυνσή της, είτε θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε άλλους τρόπους κατοχύρωσης της εθνικής μας ασφάλειας. Τα στρατιωτικά - τεχνικά εργαλεία γι' αυτήν την επιλογή είναι αρκετά ευρέος φάσματος», προειδοποίησε ο Γκρουσκό, λέγοντας πως η Ρωσία προσδοκά ουσιαστικό διάλογο και συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα βελτιώνουν πραγματικά «τη στρατιωτική ασφάλεια στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, προσπαθώντας να απαντήσει στις «ανησυχίες» της ΕΕ και να υποβαθμίσει τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ν. Πράις, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα συζητήσουν με τη Ρωσία «θέματα που αφορούν αποκλειστικά την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», απουσία τους. Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Σταθερότητας«θα επικεντρωθούμε στο σύνολο των διμερών θεμάτων», είπε.

ΕΕ και Γερμανία «βγαίνουν μπροστά»

Πάντως η ΕΕ ζητά ενεργότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ιδιαίτερα σε μια φάση που επιδιώκει να αναδειχθεί σε ισχυρότερο «παγκόσμιο γεωπολιτικό παίκτη» και να αποκτήσει «στρατηγική κυριαρχία» σε Αμυνα και Εξωτερική Πολιτική.

Καθόλου τυχαία ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, επέλεξε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό για φέτος να είναι στην Ουκρανία, στην οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη από χτες. Ο Μπορέλ επισκέφτηκε τη γραμμή επαφής της σύγκρουσης ουκρανικού στρατού - φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς, η οποία, όπως είπε, τείνει να γίνει βαθύτερη και εξέφρασε ανησυχία για «ασυνήθιστη» συγκέντρωση στρατευμάτων και εξοπλισμού από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οποιαδήποτε πρόκληση ή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος, διεμήνυσε απευθυνόμενος στη Ρωσία, την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση ζητά από την ΕΕ να επιβάλει εκ των προτέρων επιπλέον σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, ως «αποτροπή» μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής κλιμάκωσης στο Ντονμπάς.

«Κάθε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να συμπεριλάβει την ΕΕ και την Ουκρανία», τόνισε ακόμη ο Μπορέλ, με «αιχμές» προς την Ουάσιγκτον.

«Η ΕΕ είναι ο στενότερος εταίρος της Ουκρανίας και υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει δώσει 17 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την «κατάληψη της Κριμαίας» το 2014. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σύντομα τα κράτη - μέλη θα εγκρίνουν την έναρξη της «Στρατιωτικής, Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικής Αποστολής» της ΕΕ στην Ουκρανία, με εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξάλλου, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, παρουσίασε ως επιτυχία της ουκρανικής διπλωματίας την ένταξη της χώρας του στο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης» για να λάβει 31 εκατ. ευρώ στρατιωτική ενίσχυση, που στοχεύει στη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και στην καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων.

Στο μεταξύ, χτες, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, μετέβη στην Ουάσιγκτον για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό της, Αντ. Μπλίνκεν. Οπως ανέφερε σε μήνυμά της, σχετικά με τη Ρωσία, «το κοινό μήνυμα της Ευρώπης και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι σαφές: Οι ρωσικές ενέργειες έχουν ένα σαφές τίμημα και ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι μέσω του διαλόγου», προσθέτοντας πως «εισερχόμαστε σε μια αποφασιστική φάση, όπου αναμένονται σημαντικές συνομιλίες σε διαφορετικά επίπεδα».

Επίσης μέσα στον Γενάρη θα έχουν επαφές για το ζήτημα της ανατολικής Ουκρανίας αξιωματούχοι της Γερμανίας και της Γαλλίας με Ρώσους ομολόγους τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύο παγκόσμια «στρατόπεδα» αναδεικνύονται μέρα με τη μέρα (2023-04-22 00:00:00.0)
«Φωτιά» βάζει το «Σύμφωνο Ασφαλείας» του Κιέβου στην Ανατολική Ευρώπη (2022-09-15 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση, με όλο και περισσότερους «παίκτες» να συναντιούνται στην περιοχή (2022-01-08 00:00:00.0)
Με επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν «εγκαινιάζονται» οι διαπραγματεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» (2021-12-30 00:00:00.0)
Σχεδιάζονται επαφές μέσα στον Γενάρη ενώ παραμένουν οι αιτίες της κλιμάκωσης (2021-12-28 00:00:00.0)
Με «μαζικές συνέπειες» απειλεί τη Ρωσία το G7 (2021-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ