Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ
Οι ενδοαστικές αντιθέσεις παραμένουν και οξύνονται

Ενα χρόνο μετά τα έκτροπα που προκάλεσαν στις 6 Γενάρη εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, οι σοβαρές ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ - που αποτυπώθηκαν χαρακτηριστικά και σε εκείνα τα γεγονότα - παραμένουν και οξύνονται.

Παρά τον κοινό παρονομαστή, την αντιπαράθεση δηλαδή με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, στον σχεδόν ένα χρόνο της διακυβέρνησης Μπάιντεν συνεχίστηκαν οι έντονες ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ, διαπερνώντας και τους κόλπους των Δημοκρατικών, με επίκεντρο τη διαπάλη τμημάτων του κεφαλαίου για το ποιο θα βγει πιο κερδισμένο από τη μοιρασιά των νέων μεγάλων πακέτων στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας στη χώρα.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να εκφωνήσει σχετική ομιλία, ενώ αντίθετα ο προκάτοχός του, Ντ. Τραμπ, ακύρωσε τελικά τη συνέντευξη Τύπου που θα έδινε σήμερα στη Φλόριντα. Ο Τραμπ, πάντως, διαβεβαίωσε πως θα επανέλθει συζητώντας «σημαντικά θέματα» σε ανοιχτή εκδήλωση στην Αριζόνα στις 15 Γενάρη, ενώ η συνεχιζόμενη σημαντική επιρροή του στους Ρεπουμπλικάνους επιβεβαιώνει τη στήριξη μεγάλων τμημάτων της αστικής τάξης.

Στο μεταξύ, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, ανακοινώθηκαν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως 8 στους 10 Δημοκρατικούς ανησυχούν για το «μέλλον της δημοκρατίας» στις ΗΠΑ, ενώ το 85% θεωρεί τους συμμετέχοντες στα έκτροπα «εγκληματίες». Αντίθετα, τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικάνων θεωρούν πως οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων «το παράκαναν αλλά είχαν και ένα δίκαιο».

  • Σε ένα τέτοιο φόντο και καθώς τα ενδοαστικά παζάρια αποτυπώνονται και εντός των Δημοκρατικών, φρένο στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να αλλάξει τον κανονισμό ψηφοφορίας στη Γερουσία - προκειμένου οι Δημοκρατικοί να περνούν νομοσχέδια με απλή πλειοψηφία, χωρίς την ψήφο των Ρεπουμπλικάνων - έβαλε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν. Ο ίδιος πρόσφατα είχε αντιδράσει και στην τελική ψήφιση του νομοσχεδίου με το λεγόμενο «κοινωνικό» και «πράσινο πακέτο» της κυβέρνησης Μπάιντεν ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων. Χωρίς την ψήφο του Μάντσιν, οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία δεν έχουν την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την αλλαγή του κανονισμού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ