Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Κένυα ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Στη Μομπάσα, πρωτεύουσα της Κένυας, αναμενόταν χτες ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στο πλαίσιο περιοδείας που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην περιοχή και αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο.

Το κενυατικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίσκεψη «ιστορική», σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του πως επρόκειτο να υπογραφούν συμφωνίες διμερούς συνεργασίας σε ασφάλεια, Υγεία, κλιματική αλλαγή και μεταφορά «πράσινης» τεχνολογίας.

Η κενυατική κυβέρνηση έχει συνάψει μεγάλα δάνεια με το Πεκίνο, των οποίων τους όρους άλλες πλευρές - με αναφορά στη Δύση - θεωρούν «επαχθείς», επικρίνοντας την Κίνα για προσπάθειες να «πατήσει» γερά στην περιοχή, μέσα και από δημοσιονομικούς «εκβιασμούς». Μεταξύ άλλων η Κίνα έχει δανείσει στην Κένυα χρήματα για την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου που ενώνει τη Μομπάσα με την υπόλοιπη χώρα, αξίας 5 δισ. δολαρίων, έργο που βέβαια έχουν αναλάβει κινεζικές εταιρείες.

Τον επόμενο Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί στην Κένυα προεδρικές εκλογές. Αντίπαλοι του σημερινού Προέδρου, Ουχούρου Κενιάτα, όπως ο Γουίλιαμ Ρούτο, προτάσσουν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των δανείων που η χώρα έχει πάρει από την Κίνα.

Εκτός από την Κένυα, η περιοδεία του Γι περιλαμβάνει την Ερυθραία (επίσης στην ανατολική Αφρική, αλλά βορειότερα) και τις Κομόρες (νησιωτική χώρα στα ανοιχτά των ανατολικών αφρικανικών ακτών). Μετά την Αφρική (από όπου «παραδοσιακά» κάθε χρόνο ξεκινάει τις πρώτες περιοδείες της νέας χρονιάς), ο Γι θα έχει επαφές σε Μαλδίβες και Σρι Λάνκα, νησιωτικές χώρες στα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ινδίας.

Παραιτείται ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», υπό παραίτηση τελεί ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, Τζ. Φέλτμαν.

Στους μόλις 9 μήνες της θητείας του, ο Φέλτμαν κλήθηκε να χειριστεί υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ δύο περιφερειακές κρίσεις: Τον πόλεμο στο Τιγκράι της βόρειας Αιθιοπίας και το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν.

Πληροφορίες του «Ρόιτερς» αναφέρουν πως τη θέση του θα αναλάβει ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ντ. Σάτερφιλντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ