Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Με επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν «εγκαινιάζονται» οι διαπραγματεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Ενώ συνεχίζονται η στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου από τις ΗΠΑ και οι εκατέρωθεν ετοιμασίες για μεγάλες ασκήσεις

Από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας το καλοκαίρι στη Γενεύη
Από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας το καλοκαίρι στη Γενεύη
Με την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα το απόγευμα οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, «εγκαινιάζεται» το μπαράζ διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστεί από βδομάδα μεταξύ Δύσης - Ρωσίας γύρω από τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ παραμένουν όλες οι αιτίες κλιμάκωσης της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

Η Εμιλι Χορν, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η σημερινή επικοινωνία μεταξύ των δύο Προέδρων γίνεται μετά από ρωσικό αίτημα, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί την «εκτενή διπλωματία με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους, τους οποίους συμβουλεύεται, συντονίζοντας τη στάση της για μία κοινή προσέγγιση απέναντι στην ανάπτυξη του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία».

Μετά τη σημερινή επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν, για τις 10 Γενάρη προγραμματίζονται επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη, στις 12 Γενάρη αναμένεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες, ενώ στις 13 Γενάρη πιθανώς θα συνεδριάσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Εκτός από τις προτάσεις της Ρωσίας, η οποία ζητά γραπτές εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα σταματήσουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα και τους εξοπλισμούς σε χώρες γειτονικές με τη Ρωσία, και ότι Ουκρανία και Γεωργία δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι και η «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς) μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών.

Στο μεταξύ, στο Ντονμπάς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και καταγράφονται καθημερινά παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα ενεργότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Σύμφωνα με Ρώσους διπλωμάτες, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να δοθούν ορισμένες αυτονομίες στο Ντονμπάς.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της «είμαστε ενωμένοι στην προθυμία μας να εμπλακούμε σε διπλωματία αρχών με τη Ρωσία» και η αμερικανική κυβέρνηση επιδίωξε «να ενώσουμε τη συμμαχία σε δύο "ράγες": Αποτροπή και διπλωματία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νεντ Πράις.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «Στρατηγικό Διάλογο για τη Σταθερότητα» στη Γενεύη, όπου και οι δύο πλευρές θα θέσουν τις «ανησυχίες» τους. «Θα υπάρξουν τομείς όπου μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο και τομείς όπου είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνήσουμε», πρόσθεσε.

«Απαράδεκτες» για την ΕΕ οι ρωσικές αξιώσεις για την ανατολική διεύρυνση

Ο δε επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε μη αποδεκτές τις ρωσικές αξιώσεις να σταματήσει η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. «Οι απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και για να σταματήσει η επέκταση της ΕΕ και του NATO προς τα ανατολικά είναι αποκλειστικά και μόνο στη ρωσική ημερήσια διάταξη και είναι εντελώς απαράδεκτες, ειδικά όσον αφορά την Ουκρανία», είπε σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά για πρώτη φορά παρουσίασε «σε γραπτή μορφή την ατζέντα της». «Αυτό το κάνουν μόνο οι νικητές: Λένε πως αυτοί κι αυτοί είναι οι όροι μου», είπε.

Επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει η Γερμανία, η οποία συμμετέχει μαζί με τη Γαλλία, την Ουκρανία και τη Ρωσία στο «Σχήμα της Νορμανδίας». Οπως ανακοίνωσε χτες η καγκελαρία, ο σύμβουλος του Ολ. Σολτς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γ. Πλέτνερ, θα πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με τον σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου, αρμόδιο για το ζήτημα της Ουκρανίας, Ντμ. Κόζακ. Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ θα έχει σύντομα επαφές με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα επισκεφτεί τη Μόσχα.

Ανεξάρτητα πάντως από το αν θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ή όχι, καθώς υπάρχουν διαφωνίες και εντός της λυκοσυμμαχίας, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τη στηρίζουν στρατιωτικά. Εκτός από τα επιπλέον 300 εκατ. δολάρια που εγκρίθηκαν για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας στην αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2022, η αμερικανική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει έργα που περιλαμβάνουν εξοπλισμό επιτήρησης και παρακολούθησης για την ενίσχυση των συνόρων της Ουκρανίας με Ρωσία και Λευκορωσία, με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση με τη Μόσχα. Πρόκειται για αγορά συστημάτων καμερών και drones αξίας 20 εκατ. δολαρίων.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν καταδίκασε τη διάλυση της ΜΚΟ «Memorial» στη Ρωσία, κάνοντας λόγο περί «προσβολής» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε προχτές το αίτημα των αρχών για διάλυση της ΜΚΟ «για τα θύματα των γκουλάγκ» και τη «σύγχρονη καταστολή», κατηγορώντας την για «ξένο πράκτορα».

Τέλος, καθώς παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις Δύσης - Ρωσίας «τρέχουν» οι στρατιωτικές προετοιμασίες εκατέρωθεν, Ρωσία και Λευκορωσία, που έχουν κάνει βήματα στην «ολοκλήρωση» του «Ενωσιακού Κράτους», σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τον Φλεβάρη ή τον Μάρτη του 2022, ανακοίνωσε χτες ο Βλ. Πούτιν κατά την συνάντησή του με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο, στην Αγία Πετρούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ