Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας με τον Μ. Αμπάς

Μέτρα οικονομικής «διευκόλυνσης» των Παλαιστινίων και της Παλαιστινιακής Αρχής - ενώ συνεχίζεται το έγκλημα της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης - ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπ. Γκαντς, έπειτα από τη συνάντησή του προχτές το βράδυ στο σπίτι του στην κεντρική πόλη Ρος Χααγίν (κοντά στο Τελ Αβίβ) με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς.

Ο Μπ. Γκαντς - που είχε συναντηθεί με τον Αμπάς και στα τέλη του περασμένου Αυγούστου - ανακοίνωσε τη χορήγηση νόμιμων εγγράφων σε περίπου 9.500 Παλαιστίνιους και τους αλλοδαπούς συζύγους τους που τα στερούνται πάνω από μία δεκαετία, τα οποία εκδίδουν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας. Ανακοινώθηκε επίσης η χορήγηση «δανείου» ύψους 100 εκατ. σέκελ (περίπου 32,2 εκατ. ευρώ) με τη μορφή της προκαταβολής φόρων που συγκεντρώνουν οι ισραηλινές αρχές για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε να απαλυνθούν οικονομικά προβλήματα που έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα μετά την έναρξη της πανδημίας και την ανάκληση της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ επί κυβέρνησης Τραμπ. Αποφασίστηκε επιπροσθέτως η χορήγηση αδειών διέλευσης από τα ισραηλινά φυλάκια ελέγχου σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η ισραηλινή κυβέρνηση - με προφανή στόχο και την αντιμετώπιση της εντεινόμενης επιρροής της ισλαμικής «Χαμάς» - μελετά και άλλα πιθανά μέτρα, όπως τη μείωση δασμών στην αγορά καυσίμων και ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς εμπορευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης διά θαλάσσης μέσω Ιορδανίας και της γέφυρας Αλενμπάι.

Η συνάντηση Γκαντς - Αμπάς προκάλεσε επικρίσεις από «συντηρητικές» πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός Ν. Μπένετ φέρεται - σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ - να «ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή». Τα ίδια ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Μαχμούτ Αμπάς διαβεβαίωσε την ισραηλινή πλευρά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη σε βάρος Ισραηλινών πολιτών.

Επισήμως, από παλαιστινιακής πλευράς, ο επικεφαλής της Επιτροπής Παλαιστινιακών Υποθέσεων και μέλος της ΚΕ της «Φατάχ», Χουσεΐν αλ Σέικχ, δήλωσε πως η συνάντηση είχε στόχο «τη δημιουργία ενός πολιτικού ορίζοντα που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση και σε εξομάλυνση της έντασης που προκαλούν πρακτικές Εβραίων εποίκων». Πρόσθεσε πως επιχειρήθηκε η διευθέτηση πολλών θεμάτων οικονομικού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, καθώς και ζητημάτων ασφαλείας.

Πυρά σε Γάζα, κατεδαφίσεις σπιτιών στην Ιερουσαλήμ

Μερικές ώρες μετά τη συνάντηση των Γκαντς - Αμπάς, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έβαλαν κατά συνοριακών περιοχών της Λωρίδας της Γάζας, απαντώντας, όπως ισχυρίστηκαν, σε πυρά.

Επιπλέον, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού ισοπέδωσαν τα σπίτια δύο οικογενειών Παλαιστινίων με το πρόσχημα πως δεν διέθεταν οικοδομική άδεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ