Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δηλώνει διαθέσιμος «διαμεσολαβητής» και στα Βαλκάνια

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής στην κρίση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει σταθερότητα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, ο οποίος συνέχισε και χτες τις επαφές του στα Βαλκάνια, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον της τουρκικής πλουτοκρατίας να διασφαλίσει ισχυρό ρόλο στο κρίσιμο αυτό γεωστρατηγικό σταυροδρόμι.

Η δήλωση αυτή έγινε στο Σαράγεβο, όπου συνάντησε το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (Β-Ε), με φόντο τις πυκνές διεργασίες και τα πολυεπίπεδα παζάρια που αναζωπύρωσαν οι αποφάσεις της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας (SR - η μία από τις δύο «συνιστώσες» οντότητες της Β-Ε όπου πλειοψηφούν οι Σερβοβόσνιοι) για «αποχώρηση» από τις «ενιαίες» Ενοπλες Δυνάμεις, το Ανώτατο Δικαστήριο και τη φορολογική υπηρεσία της Β-Ε.

Ο Ακάρ χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές «λαθεμένες, επικίνδυνες» που θα μπορούσαν να απειλήσουν την περιφερειακή σταθερότητα.

«Βλέπουμε τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ως σύνολο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την ενότητα και τη σταθερότητά της και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Ακάρ μετά από σειρά επαφών στη χώρα. Πριν αναχωρήσει από τη Β-Ε τιμήθηκε και με τον τίτλο του επίτιμου πολίτη, σε επίσκεψη που έκανε στην πόλη Ζένιτσα, όπου επισκέφτηκε και δυνάμεις της EUFOR, της στρατιωτικής δύναμης «επιτήρησης» της «σταθερότητας» που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον (1995).

Χτες, ο Ακάρ συνέχισε τις επαφές του στο Κόσοβο, όπου συνάντησε μεταξύ άλλων τον ομόλογό του, Α. Μεχάτζ, και τον πρωθυπουργό, Α. Κούρτι, χαρακτηρίζοντας τις μεταξύ τους συνομιλίες «εξαιρετικά περιεκτικές, εποικοδομητικές και θετικές». Τόνισε δε ότι Τουρκία και Κόσοβο συνεχίζουν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων της οικονομίας και της άμυνας.

Β. Μακεδονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κοβάτσεφσκι

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στ. Πεντάροφσκι, ανέθεσε χτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νέο αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Με βάση τις σχετικές διατάξεις, ο Κοβάτσεφσκι έχει στη διάθεσή του 20 μέρες για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» έχει δηλώσει ότι θα ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό και θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, μετά από διάφορες ενδοαστικές διεργασίες και με φόντο και τις επίμονες παρεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να μη διαταραχθούν η «κυβερνητική σταθερότητα» και η «ευρωατλαντική πορεία» της περιοχής.

Ο μέχρι πρότινος ηγέτης του SDSM και πρωθυπουργός, Ζ. Ζάεφ, παραιτήθηκε από επικεφαλής του κόμματος και της κυβέρνησης ύστερα από τις μεγάλες απώλειες που σημείωσε το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση ζητά επίμονα πρόωρες εκλογές ενώ με το βασικό κόμμα της, το VMRO, συμπαρατάσσονται πλέον και δυνάμεις όπως το αλβανικό κόμμα BESA που μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ