Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν προκρίνουν αύξηση των εξαγωγών

«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα του Αφγανιστάν. Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη οικονομικής αυτονομίας είναι η ενίσχυση των εγχώριων προϊόντων και η εξαγωγή τους στο εξωτερικό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Σερ Μωχάμαντ Αμπάς Στανεκζάι.

Σημειωτέον, μέχρι την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων πάνω από το 40% της αφγανικής οικονομίας βασιζόταν στην ξένη «βοήθεια».

Μεταξύ άλλων ο Στανεκζάι κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το ότι το μεγαλύτερο τμήμα των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες, μίλησε δε για χάος που συνεχίζεται εξαιτίας και της Ουάσιγκτον.

Το αφγανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Επενδύσεων (ACCI) ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές προς το Ιράν αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 50% και έφτασαν τα 17 εκατ. δολάρια. Με στόχο τη διεύρυνση των σχετικών μπίζνες, ο επικεφαλής του ACCI, Μοχάμαντ Γιουνές Μομάντ, ζήτησε από την Τεχεράνη «να διαμορφώσει για μας προνομιακούς δασμούς, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες». Να σημειωθεί ότι ειδικά από τις νοτιοδυτικές επαρχίες (όπως η Χεράτ, μία από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές του Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν) πάνω από το 40% των εξαγωγών καταλήγουν στο Ιράν και αφορούν ξηρούς καρπούς, αγροτικά προϊόντα, μάρμαρο και άνθρακα.

Ολα αυτά ενώ «τρέχουν» και τα παζάρια για μπίζνες πάνω στην τεράστια παραγωγή ναρκωτικών που άκμασε στο Αφγανιστάν καθ' όλη την τελευταία 20ετία. Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η γερμανική εταιρεία «Cpharm» διαπραγματεύεται με τους Ταλιμπάν τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας κάνναβης, αλλά εκκρεμεί η έκδοση σχετικών αδειών. Η εν λόγω εταιρεία σε email της αναφέρει ότι περιμένει «τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της σημερινής αφγανικής κυβέρνησης και των χωρών που κάνουν εισαγωγές». Σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στις αρχές της βδομάδας ανακοινώθηκε ότι «έκλεισε» και η συμφωνία των κυβερνήσεων Τουρκίας και Κατάρ με τους Ταλιμπάν για να αναλάβουν οι πρώτες τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ και άλλων αεροδρομίων της χώρας, μετά από «παραγωγικές και αποτελεσματικές» διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν στη συγκρότηση τεχνικών ομάδων, προκειμένου να καθοριστούν ανάλογης φύσης λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ