Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΥΚΑΣΟΣ
«Νέα σελίδα» βλέπει η Αγκυρα

«Με την απελευθέρωση του Καραμπάχ και την ένταξή του στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, αποκτώντας έτσι την ανεξαρτησία του, άνοιξε πλέον μια καινούργια σελίδα στην ιστορία» της περιοχής, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ι. Καλίν, από τις ΗΠΑ όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος σε συνάντηση μουσουλμανικών οργανώσεων, και ενώ αναθερμαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες στον Νότιο Καύκασο, μία ακόμα περιοχή όπου «κονταροχτυπιούνται» Ρωσία - Δύση για την αύξηση της γεωπολιτικής τους επιρροής.

Με φόντο τις πρόσφατες ανακοινώσεις Τουρκίας και Αρμενίας ότι ορίζουν εκπροσώπους για μεταξύ τους διάλογο (λίγο πάνω από έναν χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Αγκυρα στήριξε ενεργά το Αζερμπαϊτζάν ενάντια στην Αρμενία), ο Καλίν μίλησε για «πολύ διαφορετική διαδικασία» στην περιοχή σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και για «σύγκρουση Τουρκίας - Αρμενίας» που «τερματίζεται στον Καύκασο». Εσπευσε δε να συνδέσει την περιοχή και με την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, τις οποίες χαρακτήρισε «κρίσιμες» για την ανάπτυξη «προοπτικής στρατηγικού συνεταιρισμού», συμπληρώνοντας ότι πέρα από τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν και πεδία πάνω στα οποία συμφωνούν και συνεχίζουν να συνεργάζονται.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ειδικών απεσταλμένων Τουρκίας και Αρμενίας θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα. Πρόσθεσε δε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν πτήσεις τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ότι χρειάζεται να καθοριστεί οδικός χάρτης για την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ο οποίος θα περιλαμβάνει και εκατέρωθεν επισκέψεις. Εχουν σημασία η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός με το Αζερμπαϊτζάν, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα της Αρμενίας «είναι θετικά, αλλά θέλουμε να δούμε τις πράξεις. Μπορούμε να κάνουμε τριμερή βήματα» μαζί με το Αζερμπαϊτζάν. Είπε ακόμα ότι πρέπει να γίνουν καινούργια βήματα, σημαντικά «για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία του Καυκάσου».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Ντμ. Πολιάνσκι, δήλωσε στο πρακτορείο «Anadolu» αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας ότι «όλος ο κόσμος θα ωφεληθεί από την αποκατάσταση αυτών των γειτονικών σχέσεων» και ότι «εμείς είμαστε καλοί εταίροι και με την Τουρκία και με την Αρμενία. Προωθούσαμε την ενίσχυση και βελτίωση περιφερειακά των συνδέσεων των οικονομικών δικτύων». Μίλησε βέβαια για διαδικασία «πολύ εύθραυστη», αναφέροντας ότι «υπάρχει πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και πολλή καχυποψία», και κατέληξε ότι «αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ