ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στους ναυτεργάτες ο λόγος

Με τις καθημερινές τους κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες "μπλοκάρουν" τη συντονισμένη επιχείρηση εφοπλιστών - κυβέρνησης να στηρίξουν με κάθε μέσο το ανώμαλο καθεστώς στην ΠΝΟ. Σε κλιμάκωση του αγώνα για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, καλούν ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"

Η μαζική, αγωνιστική παρουσία των ναυτεργατών τις τελευταίες δύο μέρες στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,έχει μπλοκάρει την επιχείρηση που έχουν στήσει οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης να συντηρήσουν και να λειτουργήσουν πάση θυσία το εκτρωματικό καθεστώς στην Ομοσπονδία και ταυτόχρονα δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τους αγώνες τους για τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ και συνολικά του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ετσι, χτες, ναυτεργάτες συνδικαλιστές από την ΠΕΜΕΝ και τη ναυτεργατική "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας στην ΠΝΟ, για την προσπάθεια επιβολής του καθαιρεθέντα γενικού γραμματέα Γιάννη Χαλά,τόσο από τους εργατοπατέρες στην ΠΝΟ, όσο και από τους εφοπλιστές. Κατάγγειλαν, επίσης, την "πραξικοπηματική", όπως την έχουν χαρακτηρίσει, προχτεσινή απόφαση της προέδρου υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Πειραιά Ιωάννα Κλάπα,να παρατείνει αυτό το ανώμαλο καθεστώς στην Ομοσπονδία, αναστέλλοντας προσωρινά την εκτέλεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά,με την οποία ακυρώνεται το νόθο συνέδριο.

Απαίτησαν, επίσης, να παραδώσει ο Γιάννης Χαλάς άμεσα στην τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από μέλη της ΕΕ της ΠΝΟ και η οποία καλείται - σύμφωνα με το καταστατικό - να αναλάβει τα καθήκοντα του γραμματέα σε περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη, 9 Μάρτη, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει κατατεθεί αντικαταστατικά από τη Νομική Υπηρεσία της Ομοσπονδίας, για να παραμείνει ή όχι σε ισχύ η απόφαση της Ιωάννας Κλάπα,ενώ η πρωτόδικη απόφαση ακύρωσης του συνεδρίου θα κριθεί από το Εφετείο, στο οποίο προσέφυγε, επίσης αντικαταστατικά, η Νομική Υπηρεσία της ΠΝΟ.

Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με το ενημερωτικό τους υλικό στο χέρι, έχουν ξεκινήσει αγώνα ενεργοποίησης των ναυτεργατών γύρω από τα όσα διαδραματίζονται στην ΠΝΟ. Χτες περιόδευσαν στα καράβια που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και έκαναν εξόρμηση στην Ακτή Μιαούλη.

Με την ανακοίνωσή τους τα δύο ναυτεργατικά σωματεία κάνουν σαφές ότι: "Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι ναυτεργάτες υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν με όλες τους τις δυνάμεις τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δε θα επιτρέψουν σε κανένα μηχανισμό, σε κανένα όργανο της κυβέρνησης και των εφοπλιστών να παίξει με τα δημοκρατικά και επαγγελματικά δικαιώματα των ναυτεργατών". Καλούν, επίσης, τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν καθημερινά και μαζικά στις κινητοποιήσεις στα γραφεία της ΠΝΟ "για να επιβάλλουν τη ριζική αλλαγή της κατάστασης στην Ομοσπονδία", ανοίγοντας έτσι νέουςδρόμους στον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το δουλεμπόριο
  • Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την περιπέτεια 20 Πομάκων από τα χωριά της Ξάνθης, που εγκαταλείφθηκαν χωρίς δραχμή στην Αμβέρσα
  • Στα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας τα ίχνη των δουλεμπόρων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το δουλεμπόριο Πομάκων οικοδόμων από χωριά της Ξάνθης, οι οποίοι μεταφέρονται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και συχνά πέφτουν θύματα της πιο στυγνής εκμετάλλευσης, από επιτήδειους που αλωνίζουν τα πομακοχώρια. Αυτή τη φορά, θύματα των κυκλωμάτων αυτών, που δρουν ανεξέλεγκτα, ήταν 22 οικοδόμοι από χωριά της Ξάνθης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τη βελγική εταιρία "Πρότζεκτ Πλαν" στην Αμβέρσα και αφού δούλεψαν για ενάμιση μήνα σε οικοδομές στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους.

Οι 22 επέστρεψαν προχτές αργά το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, μετά από παρέμβαση ευρωβουλευτών και συνδικάτων και πρόκειται να καταθέσουν αγωγή κατά των δουλεμπόρων που τους εξαπάτησαν. Οι Πομάκοι εργάτες, που έφυγαν από τη χώρα μας σε αναζήτηση μεροκάματου, επέστρεψαν χωρίς δραχμή στην τσέπη τους, ενώ η βελγική εταιρία "Πρότζεκτ Πλαν", για λογαριασμό της οποίας δούλευαν σε οικοδομικές εργασίες, οφείλει στον καθένα τους, τουλάχιστον, 700.000 δρχ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι, πριν αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ως μεσάζων για τη βελγική εταιρία εμφανίστηκε ένας ομόθρησκός τους, ο Τζελέπ Τζεμίλ, ο οποίος παρέμεινε στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι, έφτασαν στο Βέλγιο στις 4 Γενάρη και αμέσως έπιασαν δουλιά. Εκπρόσωπος της εταιρίας, ο Β. Ελσεν, τους διαβεβαίωσε πως θα είναι ασφαλισμένοι, οι εισφορές θα καταβάλλονται στο ΙΚΑ και θα έχουν δωρεάν παροχή κατοικίας και φαγητού. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές απολαβές, η συμφωνία προέβλεπε κάθε βδομάδα να δίνονται ως προκαταβολή 5.000 βελγικά φράγκα και στο τέλος του μήνα να γίνεται η εξόφληση. Τίποτε απ' όλα αυτά όμως δε συνέβη. Για δουλιά ενάμιση μήνα πληρώθηκαν με 15.000 βελγικά φράγκα, δηλαδή 120.000 δρχ.

"Αφού είδαμε ότι δεν παίρναμε χρήματα, δεν πλήρωνε το ΙΚΑ και δεν είχαμε εργαλεία να δουλέψουμε, ζητήσαμε το δίκιο μας. Και τότε βρεθήκαμε στο δρόμο. Πήγαμε στην Αστυνομία, δε μας βοήθησαν. Πήγαμε στο Σωματείο, στο υπουργείο Εργασίας και εκεί μας είπαν ότι θα βρούμε το δίκιο μας, θα πάρουμε τα λεφτά. Ακόμη περιμένουμε", δήλωσε ο Χουσεϊν Σοφτά, περιγράφοντας την κατάσταση που έζησαν.

"Δεν είχαμε χρήματα ούτε για να έρθουμε στην Ελλάδα. Οι οικογένειες πεινάνε, δεν έχουμε να πληρώσουμε νοίκια, ρεύματα τίποτε", συμπλήρωσε και κατήγγειλε πως αυτό δε γίνεται για πρώτη φορά. Στη Γερμανία εκκρεμούν δύο περιπτώσεις με Ελληνες εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν συνολικά ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα. Διατυπώνονται μάλιστα καταγγελίες ότι ορισμένα από τα θύματα είχαν εργαστεί και στην ανέγερση του νέου γερμανικού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο!

Μιλώντας για το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που φεύγουν σε χώρες της Ευρώπης προκειμένου να εξασφαλίσουν δουλιά και εισόδημα, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Αβραμόπουλος,δήλωσε: "Είναι μια μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου και είμαστε υποχρεωμένοι από εδώ και πέρα να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες για να ξεσκεπαστεί το τεράστιο κύκλωμα που το στηρίζει. Αυτό το κύκλωμα των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, που με εύκολο τρόπο βρίσκουνε δουλιά σε ανθρώπους για να πάνε στη Γερμανία ή στο Βέλγιο, πρέπει και να το ελέγξουμε και να βρούμε τις μεθόδους εκείνες που το ελληνικό κράτος θα διασφαλίζει τουλάχιστον τα μίνιμουμ για τους εργαζόμενους".

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις μέρες αναμένεται να φτάσει στην Αμβέρσα άλλη μια καινούρια "παρτίδα" με ακόμα 20 εργαζόμενους. Ομως, ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος, αφού οι σύγχρονοι δουλέμποροι φροντίζουν να κρύβουν τις βρωμιές τους. Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά, το ελληνικό προξενείο θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, απ' ό,τι στην παραπάνω περίπτωση.

Βιομηχανική "έρημος" η Αχα'ϊα

Τη μεθόδευση κλεισίματος του εργοστασίου της "ΜΙΣΚΟ" καταγγέλλει το σωματείο. Αποκαλύπτονται τα συνολικότερα σχέδια της κυβέρνησης για την περιοχή

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η "αποψίλωση" της Αχαϊας από κάθε παραγωγική μονάδα είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, η οποία δίνει κίνητρα στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο για να αποσύρει και τις τελευταίες μονάδες που λειτουργούν, όπως φάνηκε και από συνέντευξη του Σωματείου Εργαζομένων της "ΜΙΣΚΟ".

Το σωματείο κατάγγειλε και τη στάση της πρώην υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,η οποία, σε συνάντηση για την απόφαση της πολυεθνικής να μεταφέρει το εργοστάσιο της "ΜΙΣΚΟ" στον Ελαιώνα της Βοιωτίας, αντιμετώπισε τους εργαζόμενους με ειρωνεία και αναλγησία, καθώς είπε ότι δεν ενδιαφέρεται για την τύχη των οικογενειών τους, αν μείνουν στο δρόμο, λόγω της μετεγκατάστασης. Επίσης, θεώρησε υπεύθυνους της αποβιομηχάνισης της Αχαϊας τους κατοίκους της, επειδή "δε χαμογελούν και περνούν ένα κλίμα μεμψιμοιρίας και κατήφειας", το οποίο ..."αποθαρρύνει τους επίδοξους επενδυτές". Τέλος, σημείωσε ότι σε 10 χρόνια δε θα υπάρχει καμιά βιομηχανία στην περιοχή!

Στο μεταξύ, η ιδιοκτήτρια της "ΜΙΣΚΟ" προωθεί το κλείσιμο του εργοστασίου στην Πάτρα, λόγω της - επιδοτούμενης - μετεγκατάστασης και αρνείται να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εργαζόμενους για το 1999.

Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου, η "ΜΠΑΡΙΛΑ" επιδιώκει, σε συνεργασία με το ΙΚΑ, να προχωρήσει στην πρόωρη συνταξιοδότηση μεγάλων σε ηλικία εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως η πολυεθνική θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε εμπορομεσιτικό κόμβο προώθησης των ιταλικών προϊόντων και καταγγέλλουν ότι, κρυμμένη πίσω από τη θυγατρική της EUROMARK, λειτουργεί ήδη ένα εργοστάσιο στο Κιλκίς, χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα που απέσυρε από το εργοστάσιο της Πάτρας τάχα για εκσυγχρονισμό.

Το σωματείο αποκάλυψε ότι η "ΜΠΑΡΙΛΑ" θα εισπράξει 3,291 δισ. για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της, αντί του 1,7 δισ. που αρχικά είχε εξαγγελθεί. Το ποσό αυτό θα δοθεί "σαν επιβράβευση και αναγνώριση της πολιτείας σε μια εταιρία που θέτει υψηλούς στόχους και επιμένει να επενδύει στην Ελλάδα"!

Επιτυχία για τους τεχνικούς της ΔΕΗ

Με τις κινητοποιήσεις τους επέβαλαν την κανονική συνταξιοδότησή τους

Υστερα από ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις, οι τεχνικοί της ΔΕΗ κέρδισαν το δικαίωμα που κυβέρνηση και διοίκηση της Επιχείρησης τους αρνούνταν, να συνταξιοδοτούνται κανονικά εφόσον συμπληρώνουν τους όρους συνταξιοδότησης και όχι με εξάμηνη καθυστέρηση,στην οποία παράνομα εξαναγκάζονταν!

Οι τεχνικοί της ΔΕΗ που στις 31.12.97 συμπλήρωναν 20 χρόνια υπηρεσίας σε βαρέα και ανθυγιεινά, είχαν το δικαίωμα συνταξιοδότησης. Ωστόσο, η διοίκηση της Επιχείρησης με τη συμφωνία της κυβέρνησης, εξανάγκαζε τους εργαζόμενους σε εξάμηνη επιπρόσθετη παραμονή!

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με στάσεις εργασίας, αποχή από ορισμένες εργασίες και άλλες κινητοποιήσεις, ενώ σε πολλά εργοστάσια και ορυχεία συστήθηκαν επιτροπές αγώνα, ενάντια σε αυτό τον εξαναγκασμό, τον οποίο απέρριπτε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Μετά την αποδοχή του αιτήματος, η ΕΤΕ - ΔΕΗ ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της και με ανακοίνωσή χαιρετίζει τη "μεγάλη νίκη" της.

Ωστόσο, το ειδικό ασφαλιστικό πρόβλημα των εργαζομένων της ΔΕΗ παραμένει άλυτο και όπως σημειώνει ο γραμματέας της ΕΤΕ Δ. Παπαλεξίου,απαιτούνται αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων στην Επιχείρηση, τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Αντιδρούν στη μεταφορά

Την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,πολλών σωματείων μελών της και των εργαζομένων σε τέσσερις Διευθύνσεις της ΔΕΗ, έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης της Επιχείρησης για μεταστέγαση αυτών των Διευθύνσεων σε κτίριο της περιοχής "Ροσινιόλ", του οποίου ο σκελετός έχει χαρακτηριστεί "απολύτως απαγορευμένος για την ανάληψη σεισμικών δυνάμεων"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ