ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις χτες

Αντιδράσεις στην ενεργοποίηση του αντιδραστικού άρθρου 49

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Μασσαλία

Copyright 2020 The Associated

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Μασσαλία
Νέες κινητοποιήσεις έγιναν χτες στη Γαλλία ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ, η οποία μάλιστα για να επιταχύνει την εφαρμογή των νέων ανατροπών ενεργοποίησε και το αντιδραστικό άρθρο 49 του Συντάγματος. Θυμίζουμε ότι αυτό προβλέπει τη δυνατότητα έγκρισης νέων μέτρων μόνο με έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, παρακάμπτοντας ακόμα και το ίδιο το αστικό κοινοβούλιο.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις σε Παρίσι και Μασσαλία έδωσαν συνέχεια στον αγώνα που εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι της χώρας ξεκίνησαν στις αρχές Δεκέμβρη, κατά του νομοσχεδίου το οποίο προωθεί η κυβέρνηση κατ' εφαρμογή των κατευθύνσεων που συνδιαμορφώνονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Βασικές επιδιώξεις είναι η νέα μείωση των συντάξεων, η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ειδικά σε κλάδους με εργαζόμενους που εκτίθενται σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, η πριμοδότηση της επαγγελματικής και καθαρά ιδιωτικής ασφάλισης κ.λπ.

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταφύγει στο άρθρο 49, κατατέθηκαν στη Βουλή δύο προτάσεις μομφής εναντίον της, οι οποίες καταψηφίστηκαν. Τη μία κατέθεσαν οι φιλελεύθεροι «Ρεπουμπλικάνοι» και συγκέντρωσε 148 ψήφους. Τη δεύτερη κατέθεσαν σε συνεργασία το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), η «Ανυπότακτη Γαλλία» και το Κομμουνιστικό Κόμμα και πήρε 91 ψήφους. Για να εγκριθεί μια πρόταση μομφής χρειάζονται 289 ψήφοι, και το κυβερνών κόμμα «Εμπρός!» του Μακρόν και οι συνεργαζόμενες μαζί του δυνάμεις ελέγχουν 344 από τις 577 έδρες.

Σχέδια ενίσχυσης της παρουσίας της Frontex και στην Κύπρο

Ωθηση για δραστική αναβάθμιση του ρόλου της Frontex ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι δίνουν οι ραγδαίες εξελίξεις σε πολλά «μέτωπα», όπως οι διεργασίες γύρω από την «αναχαίτιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών», όπως προκλητικά περιγράφουν τα αστικά επιτελεία την αντιμετώπιση των χιλιάδων κατατρεγμένων που προκαλούν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και συνολικά οι γεωπολιτικές κόντρες των εκπροσώπων των μονοπωλίων.

Ετσι, μετά τη συγκεκριμένη ενίσχυση της Frontex που ήδη επιταχύνεται στο Αιγαίο και τον Εβρο, συζητιέται η επέκταση της παρουσίας της και στην Κύπρο, όπως συζητήθηκε ήδη και στο περιθώριο της προχτεσινής έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου» ανέφεραν ότι ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, συναντήθηκε με τον διευθυντή της Frontex και συζητήθηκε συγκεκριμένα το ενδεχόμενο συμφωνίας για συνεργασία στο ζήτημα της «επιστροφής» των προσφύγων και μεταναστών που κρίνεται απαραίτητο, μετά από απόρριψη αιτήματός τους για άσυλο. Μάλιστα, τα αστικά επιτελεία στην Κύπρο ήδη «ζυμώνουν» την αξία μιας τέτοιας συμφωνίας ως «πολύ σημαντικής για την κυπριακή πλευρά» με το επιχείρημα ότι «θα εκτονώσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», εννοώντας την αύξηση μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζονται ήδη τα σχετικά συμφωνητικά, ώστε αν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες να μπουν υπογραφές την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο της τακτικής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Δεν αποκλείεται και άφιξη του διευθυντή της Frontex στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, χτες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο (όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας) όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων (που οδηγούν προς τα Κατεχόμενα) θα παραταθεί τουλάχιστον έως τη Δευτέρα. Το κλείσιμο αποφασίστηκε πριν από κάποιες μέρες, στο πλαίσιο μέτρων - όπως είπε η κυβέρνηση - για τους αποτελεσματικότερους ελέγχους κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής στην Κύπρο δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα του ιού. Για το θέμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση σωστά έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα και διενεργεί όλους τους σχετικούς ελέγχους. Σημείωσε ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ στη χτεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι τα οδοφράγματα δεν έκλεισαν κατόπιν υποδείξεων των εμπειρογνωμόνων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ολοκλήρωσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, συνάντησε τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον οποίο συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, την προοπτική προώθησης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Ακόμα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Βόρειας Μακεδονίας και γενικότερα η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων, το Κυπριακό, οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δυσκολίες για τα σχέδια των ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «αναβίωση της βίας» στο Αφγανιστάν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της χώρας του για τη συνέχιση επιθέσεων των Ταλιμπάν, παρά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στις 29/2 για - υποτίθεται - «να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία», στο πλαίσιο προσδοκιών που έχουν οι ΗΠΑ για αναβάθμιση της γεωπολιτικής τους παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Την ανησυχία του ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας εξέφρασε άλλωστε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που δήλωσε ότι «πρέπει να δούμε μείωση της βίας και να αποφευχθεί η υπονόμευση της συμφωνίας», προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο δρόμος προς την ειρήνη θα είναι μακρύς και δύσκολος και πρέπει να προετοιμαστούμε για απογοητεύσεις» αλλά και ότι «η συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι παρά το πρώτο βήμα».

Την ανησυχία των ΗΠΑ για εμπόδια, που μπορεί να αυξηθούν περιπλέκοντας τα σχέδιά τους, ανέδειξε και η αντίδραση Πομπέο σε απόφαση που ενέκρινε χτες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), σε δεύτερο βαθμό, για την έναρξη έρευνας σχετικά με την τέλεση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων και από Αμερικανούς στρατιώτες, από την 1η Μάη 2003. Ο Πομπέο χαρακτήρισε την έρευνα του ΔΠΔ (του οποίου οι ΗΠΑ δεν είναι πια μέλος) «απερίσκεπτη» και το ίδιο το ΔΠΔ «πολιτικό θεσμό που μεταμφιέζεται σε νομικό όργανο».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, διαπίστωσε ότι υπάρχουν «πολλές», «πολύ σοβαρές» διαφωνίες με τους Βρετανούς σχετικά με τη μετά το Brexit σχέση, έπειτα από έναν πρώτο γύρο συνομιλιών που ολοκληρώθηκε χτες.

ΛΙΜΑ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 100 χρόνων ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Χαβιέρ Πέρες ντε Κουέγιαρ. Ο Περουβιανός διπλωμάτης διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από το 1982 έως το 1991.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σχέδιο διενέργειας πιθανής έρευνας σε βάρος του Χάιντερ Μπάιντεν, γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που διεκδικεί με αξιώσεις το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, αποκάλυψε χτες ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας στη Γερουσία. Ο Χάιντερ Μπάιντεν λοιδορείται μεταξύ άλλων ότι αξιοποίησε το αξίωμα του πατέρα του την περίοδο που διετέλεσε αντιπρόεδρος, για να προωθήσει διάφορα επιχειρηματικά σχέδια, μεταξύ των οποίων ορισμένα έγιναν στην Ουκρανία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF, που εκτελούσε το δρομολόγιο Στρασβούργο - Παρίσι, εκτροχιάστηκε χτες το πρωί, προκαλώντας τον τραυματισμό 20 ανθρώπων, ένας από τους οποίους - ο μηχανοδηγός - βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό. Η αμαξοστοιχία είχε 348 επιβαίνοντες και ο εκτροχιασμός της φέρεται να προκλήθηκε εξαιτίας κατολίσθησης σε πλαγιά.

ΛΙΒΥΗ
Πύραυλοι και ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στόχος σφοδρών επιθέσεων έγινε και χτες το αεροδρόμιο Μίτιγκα στην Τρίπολη παρά το γεγονός ότι υπολειτουργεί εδώ και καιρό λόγω της σύγκρουσης μεταξύ ενόπλων του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και του αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης Σάρατζ υποστήριξε ότι το αεροδρόμιο δέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις πυραύλους αργά το βράδυ της Τετάρτης και ότι ρουκέτες τύπου «Grad» έπληξαν παρακείμενα σπίτια. Αλλοι 20 πύραυλοι που έπληξαν τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου Μίτιγκα προκάλεσαν υλικές ζημιές στον ευρύτερο χώρο, καθώς οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ κατηγορούν την κυβέρνηση Σάρατζ ότι χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο για τις μεταφορές όπλων και μισθοφόρων από την Τουρκία.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατηγού Χ. Χάφταρ υποστήριξε ότι δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» κατέρριψαν έξι τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Μπαϊρακτάρ» και σκότωσαν 35 Σύρους μισθοφόρους που πληρώνονταν από την Τουρκία.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Απεβίωσε η Νεσμιγιέ Χότζα

Στις 26 Φλεβάρη πέθανε σε ηλικία 99 ετών η Νεζμιγιέ Χότζα, χήρα του ηγέτη της ΛΔ Αλβανίας, Ενβέρ Χότζα, που είχε πεθάνει 35 χρόνια πριν. Η Ν. Χότζα ζούσε σε ένα διαμέρισμά της στα προάστια των Τιράνων και μέχρι το τέλος δήλωνε ότι υπερασπίζεται το έργο που έκανε η κυβέρνηση του συζύγου της τα χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε δηλώσει ότι «η εμπιστοσύνη μου στο κομμουνιστικό ιδεώδες δεν θα πεθάνει ποτέ».

Γεννήθηκε στις 7/2/1921 στο Μοναστήρι των Σκοπίων, τότε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Ο πατέρας της, Τεφίκ Γιουγκλίνι, ήταν λογιστής και το 1928 η οικογένεια μετακόμισε στην Αλβανία. Από τα φοιτητικά της χρόνια έγινε ενεργό μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας, έως το 1941, οπότε και εντάχθηκε στο ΚΚ Αλβανίας, υπηρετώντας το τμήμα προπαγάνδας του 1ου τμήματος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, με το ψευδώνυμο Delikatja - Fragile. Το 1945, ένα χρόνο μετά την επικράτηση του σοσιαλισμού στην Αλβανία, παντρεύτηκε τον Ενβερ Χότζα, Α' Γραμματέα του ΚΚ. Μαζί απέκτησαν δύο γιούς, τον Ιλίρι και τον Σοκόλ, και μία κόρη, την Πρανβέρα. Η Νεζμιγέ εξελέγη βουλευτής της Εθνικής Συνέλευσης το 1948 και ηγήθηκε των γυναικείων οργανώσεων της χώρας. Το 1952 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και το 1966 διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελέτης Μαρξισμού - Λενινισμού και στη Σχολή «Λένιν» του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ