Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδια ενίσχυσης της παρουσίας της Frontex και στην Κύπρο

Ωθηση για δραστική αναβάθμιση του ρόλου της Frontex ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι δίνουν οι ραγδαίες εξελίξεις σε πολλά «μέτωπα», όπως οι διεργασίες γύρω από την «αναχαίτιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών», όπως προκλητικά περιγράφουν τα αστικά επιτελεία την αντιμετώπιση των χιλιάδων κατατρεγμένων που προκαλούν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και συνολικά οι γεωπολιτικές κόντρες των εκπροσώπων των μονοπωλίων.

Ετσι, μετά τη συγκεκριμένη ενίσχυση της Frontex που ήδη επιταχύνεται στο Αιγαίο και τον Εβρο, συζητιέται η επέκταση της παρουσίας της και στην Κύπρο, όπως συζητήθηκε ήδη και στο περιθώριο της προχτεσινής έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου» ανέφεραν ότι ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, συναντήθηκε με τον διευθυντή της Frontex και συζητήθηκε συγκεκριμένα το ενδεχόμενο συμφωνίας για συνεργασία στο ζήτημα της «επιστροφής» των προσφύγων και μεταναστών που κρίνεται απαραίτητο, μετά από απόρριψη αιτήματός τους για άσυλο. Μάλιστα, τα αστικά επιτελεία στην Κύπρο ήδη «ζυμώνουν» την αξία μιας τέτοιας συμφωνίας ως «πολύ σημαντικής για την κυπριακή πλευρά» με το επιχείρημα ότι «θα εκτονώσει σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί», εννοώντας την αύξηση μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζονται ήδη τα σχετικά συμφωνητικά, ώστε αν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες να μπουν υπογραφές την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο της τακτικής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Δεν αποκλείεται και άφιξη του διευθυντή της Frontex στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, χτες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο (όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας) όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων (που οδηγούν προς τα Κατεχόμενα) θα παραταθεί τουλάχιστον έως τη Δευτέρα. Το κλείσιμο αποφασίστηκε πριν από κάποιες μέρες, στο πλαίσιο μέτρων - όπως είπε η κυβέρνηση - για τους αποτελεσματικότερους ελέγχους κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής στην Κύπρο δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα του ιού. Για το θέμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση σωστά έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα και διενεργεί όλους τους σχετικούς ελέγχους. Σημείωσε ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ στη χτεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι τα οδοφράγματα δεν έκλεισαν κατόπιν υποδείξεων των εμπειρογνωμόνων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ολοκλήρωσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, συνάντησε τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον οποίο συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, την προοπτική προώθησης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Ακόμα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Βόρειας Μακεδονίας και γενικότερα η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων, το Κυπριακό, οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές και διαφωνίες περί «χρονοδιαγραμμάτων» (2015-11-24 00:00:00.0)
Επαφές στην Κύπρο στο φόντο μπίζνες και ανταγωνισμών (2015-10-27 00:00:00.0)
Αναίμακτη η μετάβαση στα Κόκκινα (2008-08-09 00:00:00.0)
Ακόμα έξι μήνες η ειρηνευτική δύναμη (2008-06-05 00:00:00.0)
Στην Αθήνα βρίσκεται ο Δημήτρης Χριστόφιας (2008-03-05 00:00:00.0)
Στο Εθνικό Συμβούλιο οι εκτιμήσεις (2000-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ