Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα βρίσκεται ο Δημήτρης Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην Ελλάδα βρίσκεται από χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των δύο κυβερνήσεων, στις περαιτέρω ενέργειές τους ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Δ. Χριστόφιας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Λίγο πριν την αναχώρησή του από τη Λάρνακα ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι «κατά τις συναντήσεις θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης», με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, μετά την άφιξή του χτες στην Αθήνα, παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Είμαστε δίπλα σας

Την πεποίθησή του ότι «είναι πια καιρός να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση κατοχής κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Τουρκία, για να πέσει το τελευταίο τείχος που χωρίζει ακόμη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» εξέφρασε ο Κάρ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Δ. Χριστόφια.

Προσφωνώντας τον Κύπριο Πρόεδρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε τη βούληση, όπως είπε, του ελληνικού λαού «να είναι δίπλα σας στην προσπάθεια για μόνιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος», επισημαίνοντας ότι «αναλαμβάνετε το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καιρούς που εξακολουθούν να είναι δύσκολοι». Δίνοντας το περίγραμμα της λύσης που επιδιώκεται ανέφερε ότι «προσβλέπουμε σε μία λύση του Κυπριακού χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, βιώσιμη και λειτουργική που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση στρατού κατοχής και εποίκων, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Και συμπλήρωσε: «Σε μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που θα σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα κατοχυρώνει απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο πλαίσιο της οποίας η λειτουργία του κυπριακού κράτους θα είναι υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς παρεμβάσεις ή επιδιαιτησίες ξένων».

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε τον Δ. Χριστόφια ότι «όλοι εδώ θέλουμε από καρδιάς να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Για να δούμε σύντομα μια ελεύθερη επανενωμένη Κύπρο με όλους τους κατοίκους της να ευημερούν».

Το πρόγραμμα του Κύπριου Προέδρου

Σήμερα το πρωί, ο Κύπριος Πρόεδρος καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια μεταβαίνει στη Βουλή, για συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Δημήτρη Σιούφα.

Στις 11.30, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κάρ. Παπούλια και στις 12.15 στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή. Στη 1.30 μ.μ. ο Δ. Χριστόφιας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό.

Το απόγευμα ο Δ. Χριστόφιας θα έχει συνάντηση στο ξενοδοχείο του με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνο. Την Πέμπτη, πριν αναχωρήσει για τη Λευκωσία, θα συναντηθεί με το μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Συνάντηση Μόλερ - Ταλάτ

Στο μεταξύ, αισιόδοξος για το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, μετά και τη συνάντησή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου, η ημερομηνία συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Μ. Ταλάτ δεν έχει ακόμη καθοριστεί, επιβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του Μάρτη. Ο Μ. Μόλερ εξέφρασε την ελπίδα να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ημερομηνία πραγματοποίησής της μέσα στη βδομάδα, επισημαίνοντας ότι η ατζέντα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

Η συνάντηση Μόλερ - Ταλάτ χαρακτηρίστηκε από τον πρώτο ενθαρρυντική, ενώ, όπως υποστήριξε, «οι δύο ηγέτες επιθυμούν να βρεθούν το συντομότερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ