Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευρωφακέλωμα» στους επιβάτες από τρίτες χώρες

Το «ευρωφακέλωμα» για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν από τις τρίτες χώρες στην Ελλάδα θα γίνεται κανονικά και ...με το νόμο πλέον, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε νόμιμο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο κυρώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία 2004/82/ΕΚ, η οποία, κατά τους Ευρωπαίους εμπνευστές της, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων!

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, οι αεροπορικές εταιρείες πριν από την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο θα πρέπει να αποστείλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όλα τα στοιχεία των επιβατών - υπηκόων τρίτων χωρών, ανεξάρτητα από το δρομολόγιο που ακολουθεί το αεροσκάφος και τους ενδιάμεσους σταθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία που περιλαμβάνονται είναι το ονοματεπώνυμο του επιβάτη, αριθμός διαβατηρίου, η χώρα έκδοσής του, η υπηκοότητα του επιβάτη, η ημερομηνία γέννησης, το αεροδρόμιο επιβίβασης και εισόδου στην Ελλάδα, ο κωδικός μεταφοράς του επιβάτη και ο συνολικός αριθμός των επιβατών.

Μάλιστα, τα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να διατηρούνται σε μηχανογραφικό αρχείο τουλάχιστον για 24 ώρες από τη στιγμή της άφιξης του αεροσκάφους σε ελληνικό έδαφος, ενώ θα μπορεί να διευρύνεται ο χρόνος, όταν χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία, αλλά και για εκείνες τις περιπτώσεις που θα πρέπει να προωθηθούν για επιβολή κυρώσεων.

Από τις παραπάνω διαδικασίες απαλλάσσονται οι αεροπορικές εταιρείες, όταν μεταφέρουν πολίτες τρίτων χωρών, αλλά έχουν επιβιβαστεί από ευρωπαϊκό αερολιμένα.

Τέλος, προβλέπονται στις αεροπορικές εταιρείες ακόμη και πρόστιμα από τρεις έως πέντε χιλιάδες ευρώ για κάθε πτήση και κάθε επιβάτη, αν δε διαβιβάσουν τα προσωπικά του δεδομένα ή αν τα στοιχεία είναι ανακριβή ή ελλιπή. Επίσης, σε περιπτώσεις που οι αεροπορικές εταιρείες κατ' επανάληψη δε διαβιβάζουν τα προσωπικά δεδομένα, προβλέπεται ακόμη και κατάσχεση του αεροσκάφους, καθώς και ανάκληση της άδειας πτήσεων προς την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ