Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΟΧΙ στην εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύση λιθάνθρακα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΔΑΣ και της ΝΑΣ στην Καβάλα για την ενέργεια
Από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΔΑΣ και της ΝΑΣ στην Καβάλα για την ενέργεια
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύση λιθάνθρακα στη Ν. Καρβάλη Νομού Καβάλας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

«Οι κάτοικοι και οι φορείς του Νομού Καβάλας προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στη Ν. Καρβάλη με την καύση εισαγόμενου λιθάνθρακα. Γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες των φορέων, υπάρχει σχεδιασμός της ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία RWE, για εγκατάσταση της μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι κάτοικοι όμως είναι αναστατωμένοι, γιατί η καύση λιθάνθρακα παράγει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων, το περιβάλλον.

Αποδεικνύεται, ότι η απελευθέρωση της ενέργειας σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η αγοραπωλησία ρύπων, κινείται στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, του λαού, του περιβάλλοντος.

Αυτή την πολιτική προώθησαν και προωθούν οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αναδεικνύεται όμως η ανάγκη διεκδίκησης αποκλειστικά ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας, όπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, θα αποτελούν κρατική, κοινωνική ιδιοκτησία, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος.

Γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί αν θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει κάθε ενέργεια της ΔΕΗ για εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύση λιθάνθρακα στη Ν. Καρβάλη Νομού Καβάλας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ